Головна Новини Бізнес фінанси В Україні скоротилися депозити у гривні: який зв'язок з обговоренням законопроєкту про мобілізацію
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні скоротилися депозити у гривні: який зв'язок з обговоренням законопроєкту про мобілізацію

Вклади у гривні скоротилися на 3,2% (на 51,3 млрд гривень)

13 лютого 2024, 16:25
Поділіться публікацією:

В Україні у січні цього року спостерігався значний відтік депозитів у гривні. Він може бути пов'язаний із законопроектом про мобілізацію. Про це інформує портал "Коментарі" з посиланням на голову комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетьманцева у Telegram.

В Україні скоротилися депозити у гривні: який зв'язок з обговоренням законопроєкту про мобілізацію

Гроші. Фото: з відкритих джерел

Нардеп розповів, що, за даними Нацбанку, у січні 2024 року портфель кредитів у гривні майже не змінився: збільшився на 0,2% (1,4 млрд. грн.) до 727,8 млрд. гривень. При цьому гривневі кредити населенню збільшились на 2,3%, а бізнесу скоротилися на 0,7%.

Як уточнив Гетьманцев, більш відчутними були зміни у депозитній базі: вклади у гривні скоротилися на 3,2% (на 51,3 млрд. гривень) до 1577,1 млрд. гривень. Це найбільші темпи та обсяги скорочення депозитів у гривні з початку війни. Вклади бізнесу скоротилися на 3,5% (32,5 млрд. гривень), населення — на 2,6% (18,8 млрд. гривень).

Данило Гетьманцев наголосив, що жодної "зради" тут немає, оскільки з початку війни депозити у гривні зросли на 70% (650 млрд гривень), а скорочення банківських вкладів у перший місяць року – сезонне явище.

Але, на думку Гетьманцева, до такого скорочення міг призвести "певний негативний ефект", який пов'язаний із нормами законопроекту про мобілізацію.

"Як голова профільного комітету можу ще раз повторити, що норми законопроєкту, які передбачають блокування банківських рахунків, не будуть підтримані. Стійка банківська система — це також наша зброя та фундамент післявоєнного відновлення", — додав нардеп.

Читайте також на порталі "Коментарі" — оновлений урядовий варіант законопроєкту про посилення мобілізації, ухвалений Верховною Радою у першому читанні 7 лютого, викликав чимало запитань. Самі представники влади, включаючи голову фракції "Слуга народу" Давида Арахамію, визнали, що є моменти, які потребують доопрацювання. Секретар РНБО Олексій Данілов зазначає, що в остаточному вигляді закон про мобілізацію має бути справедливим та зрозумілим для суспільства, а також не суперечити Конституції. Портал "Коментарі" продовжує обговорювати з експертами резонансний законопроєкт та пристрасті навколо нього.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини