Головна Новини Бізнес фінанси Відставка голови НБУ: про що говорять такі зміни – до чого вони можуть призвести
commentss НОВИНИ Всі новини

Відставка голови НБУ: про що говорять такі зміни – до чого вони можуть призвести

Вплив глави Нацбанку на фінансову систему та загалом на економіку країни надто перебільшений

5 жовтня 2022, 12:45 comments1313
Поділіться публікацією:

Голова Національного банку Кирило Шевченко заявив, що залишає пост "через причини, пов'язані зі здоров'ям". Нардеп Ярослав Железняк запевняє, що новим головою НБУ стане екс-керівник Ощадбанку Андрій Пишний. Про що говорять такі зміни? До чого вони можуть спричинити? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Відставка голови НБУ: про що говорять такі зміни – до чого вони можуть призвести

Кирило Шевченко. Фото: з відкритих джерел

Зміна керівника на позиції головного банкіра країни навряд чи здатна внести будь-які зміни в найближчій перспективі економіки нашої країни

Економіст, співзасновник "Студії здорового глузду" та "Рух Україна 30" Андрій Гарнат розмірковує так:

"Відхід головного банкіра – це лише зовнішній технічний фактор прояву процесів, які незримо для більшості громадян відбуваються всередині банківського сектора, і тон, який задає Національний банк".

За словами експерта, у фінансовій сфері України вже кілька каденцій поспіль бенкет правлять спекулянти.

"І, схоже, керівництво головного регулятора (НБУ) тому сприяє за своєю доброю волею та інтересом, – вважає Андрій Гарнат. – Використання таких тонких інструментів монетарної політики як короткострокові та довгострокові кредити рефінансування банків, депозитні сертифікати, облігації зовнішньої державної позики давно є ланкою в ланцюжку фінансових спекуляцій як зовнішніх, так і внутрішніх гравців. Мета – отримання максимального прибутку, попри наслідки. Тоді як Нацбанк, крім макроекономічної стабільності, має забезпечувати, у зв'язку з Мінфінів та Мінекономіки, комплексні умови для зростання економіки, розвитку реального сектору та експансії економіки на зовнішні ринки".

Експерт констатує: зміна керівника на позиції головного банкіра країни в поточній парадигмі фіскальної та монетарної політики, а також виявленого ставлення держави до бізнесу навряд чи здатна внести якісь суттєві зміни у найближчій перспективі в економіці нашої країни, яка, наголошує Андрій Гарнат, ще з часів передвиборчих обіцянок поточної влади та "корона-кризи", чекає на більш радикальні, продумані та економічно обґрунтовані дії, спрямовані на відновлення економіки, зростання ВВП вище статистичної похибки та реального піднесення добробуту громадян.

Голова НБУ – просто виконавець, менеджер

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко вважає, що жодних особливих змін у зв'язку з відходом Шевченка не передбачається.

"У НБУ, та й практично скрізь, працює спільний апарат, а не одна людина. Отже, нічого не зміниться, включаючи монетарну політику", – пояснює він.

За словами Олександра Охріменка, будь-який глава НБУ дотримуватиметься курсу, заданого урядом та Офісом президента.

"У нас ходять міфи, ніби керівництво Нацбанку мало не самостійне у прийнятті своїх рішень. Я вас благаю! Голова НБУ – просто виконавець, менеджер. Є установка – тримати курс. І він виконує. Робить ті ж валютні інтервенції тощо", – констатує експерт.

Нам потрібні Хімарси у сфері грошово-кредитної політики

Економіст Ярослав Романчук вважає, що справи в України не дуже добрі. Наша країна за оцінкою фінансової відкритості опинилася на 169 місці з показником мінус 1,93. Це найгірший показник у світі. Україна в одній групі з Венесуелою Анголою, Бурунді, Еритреєю, Ганою, Іраном, Сирією, Гвінеєю.

"Це навіть не ліве кейнсіанство. Це грубий марксизм-дирижизм, практична реалізація стратегії самоізоляції та внутрішнього поглинання Олігархатом-Схематозом. Україна з погляду фінансових потоків – найзакритіша країна у світі. Вона сама себе відгородила потужною залізною завісою правових, адміністративних, регуляторних бар'єрів та заборон", – зазначив експерт.

За його словами, сьогодні в Україні є новий голова Національного банку. Спадщина йому дісталася вкрай токсична та несприятлива. Україна входить до Топ-20 найбільш неблагополучних країн світу з інфляції, а також є абсолютним аутсайдером фінансової відкритості.

"Якщо новий голова Нацбанку діятиме так, як усі його попередники в останні 20 років, на Україну чекає посилення фінансового лихоліття, грошова деградація та руйнівна інфляційно-девальваційна спіраль. Час ручного управління грошово-кредитним, фінансовим ринком минув. Україні потрібні надійні зарубіжні інститути, зокрема гроші. Нам потрібні Хімарси у сфері грошово-кредитної політики. Побудувати потужну, конкурентоспроможну економіку України на монополії гривні, синдикаті "Нацбанк-Великі банки-уряд" не можна. Ні теоретично, ні практично. Залишилося дізнатися, що думає з цього приводу нове керівництво Нацбанку та старе керівництво інших органів державної влади", – наголосив Ярослав Романчук.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Зеленський лаконічно відреагував на "закони" Путіна про анексію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

я

5 жовтня 2022, 12:49

следующее-грабеж дефолт и он уже не наш

Ігор

5 жовтня 2022, 11:58

Нічого не зміниться. Як нічого не змінюється в поведінці православного зла. Прикладом є Буча та інші звільнені "постраждалі". Де корумповані владні угруповання та їх силова підтримка (типу титуханів "Азову". На службі старого Ріната), займаються рейдерством. Про Пишного достатньо знати як він розпродавав відділення ще радянського банку.


Новини