Головна Новини Бізнес фінанси Виведені кошти з «ПриватБанку» і офшорні рахунки Суркісів можуть бути пов'язані, - Дробязко
commentss НОВИНИ Всі новини

Виведені кошти з «ПриватБанку» і офшорні рахунки Суркісів можуть бути пов'язані, - Дробязко

Фінансист заявив, що через «ПриватБанк» могли бути виведені сотні мільярдів гривень

10 листопада 2020, 19:00
Поділіться публікацією:








Фінансист Анатолій Дробязко заявив, що з України нібито через філію "ПриватБанку" на Кіпр могли виводити сотні мільярдів гривень, які потім осідали в офшорах на рахунках чиїхось компаній. Дробязко відзначає, що через майже п'ять років після націоналізації "Привату" ці обставини досі залишаються нерозслідуваними. Про це він сказав в ефірі "Першого ділового".

Виведені кошти з «ПриватБанку» і офшорні рахунки Суркісів можуть бути пов'язані, - Дробязко

"Зараз в" ПриватБанку "не обслуговується кредитів на 221 млрд грн, а це — 95% корпоративного портфеля ПриватБанку. Це ті кошти, які були виведені з банку, — заявив Дробязко. — І коли ми згадуємо про Суркісів і 350 млн доларів, то у мене виникає питання: а як пов'язані ці 221 млрд грн з цими 350 млн доларів? Чи не виступали ці кошти в якості гарантій? Приватних? Чи були вони задіяні в схемах? Звідки вони з'явилися? Чи не є ці кошти такими, які отримані якимось чином через попередні кредити?"

Фінансист вважає, що в банку можуть перевірити, як були отримані кошти.

"Я думаю, що у нинішніх працівників "ПриватБанку" на руках є всі угоди за багато років, в тому числі — з кіпрської філії, де вони можуть спокійно подивитися частоту виникнення цих коштів, чи відповідають вони вимогам фінмоніторингу, в тому числі — європейського законодавства. І тільки тоді можна буде робити зважені рішення", — сказав Дробязко.

Експерт припустив, що колишні власники "ПриватБанку" нібито могли знати про подальшу долю банку, тому Дробязко допускає, що до націоналізації "готувалися" заздалегідь.

"Закон з ball-in, на основі якого були заарештовані кошти сім'ї Суркісів, був прийнятий в 2016 році, а тимчасова адміністрація з подальшою націоналізацією банку — в кінці того ж 2016 року. Чи можна було якогось підготуватися до цього власникам засобів? Так, можна було — ймовірність висока", — вважає Дробязко.

Нагадаємо, що в ЗМІ оприлюднено частину аудиторського звіту Kroll, в якому описано, як могли вивести з "ПриватБанку" 150 млн доларів через 6 офшорних компаній з орбіти українських олігархів Суркісів. Мова про компанії: Sofinam Investments, Lumil Investments, Berlini Commercial, Camerin Investments, Sunnex Investments і Tamplemon Investments. Саме вони сьогодні в українських судах вимагають виплатити на користь Суркісів 350 млн доларів з держбюджету.


Нагадаємо, СБУ викрила схему збуту контрафактної алкогольної продукції на мільйони гривень.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини