Головна Новини Бізнес фінанси Військові облігації: чи цікаві вони українцям
commentss НОВИНИ Всі новини

Військові облігації: чи цікаві вони українцям

Днями міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив у Telegram, що в “Дії” придбали військових облігацій на майже 350 мільйонів гривень, що є потужною підтримкою для державного бюджету.

10 лютого 2023, 16:36
Поділіться публікацією:

“Коментарі” вирішили поцікавитися у фінансових експертів, багато це чи мало, наскільки популярними є облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) серед українців. 

Військові облігації: чи цікаві вони українцям

Фото Вікторії Ковальової. Урядовий кур‘єр


Загалом експерти схиляються до думки, що порівняно з іншими держателями урядових цінних паперів, сума незначна — на них припадає менше 3% з-поміж всіх, хто володіє облігаціями внутрішньої державної позики станом на 10 лютого (дані НБУ). Але вони відзначають динаміку поступового збільшення інтересу до такого інвестиційного інструменту.


“Якщо говорити, що було до того, це, звісно, багато, — каже голова інвесткомпанії “УНІВЕР” Тарас Козак. — Якщо в загальному обсязі — це невеличкий відсоток від загального розміщення ОВДП. Тут важлива позитивна динаміка: фізичні особи, які були далекі від фондового ринку, не розуміли, що таке облігації, пробують спочатку якісь невеличні суми. Як показує наш досвід, спочатку люди купують на дві тисячі, на п’ять… Потім, коли розуміють, як воно працює, погашення, зручно, податків немає, дохідність висока — збільшують обсяги інвестування в ОВДП”. 


Фінансовий експерт Ярослав Жаліло з ним погоджується. Головне, каже, не величини, а те, що населення інвестує тоді, коли практично немає що інвестувати.


"Йдеться про те, що фізичні особи купують цінні папери з заощаджень. Із заощадженнями зараз проблемно. Якщо співставити цю цифру зі здатністю людей витрачати кошти на ці запозичення, то це не так і мало", — пояснює він. 


Жаліло трансполює ці дані на банківські депозити. 


"Якщо подивитися на ситуацію із банківськими заощадженнями, то за минулий рік вони збільшилися, але несуттєво, на менше, ніж 10 мільярдів. На цьому фоні цифри непогані", — резюмує фахівець. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини