Головна Новини Бізнес фінанси Як змінилися статки найбагатших людей України за час війни, - Forbes
commentss НОВИНИ Всі новини

Як змінилися статки найбагатших людей України за час війни, - Forbes

Найзаможнішим з українських доларових мільярдерів лишається Рінат Ахметов

4 квітня 2023, 19:37
Поділіться публікацією:

Всього до рейтингу потрапило п’ятеро українських доларових мільярдерів. Редакція Forbes Ukraine оновила оцінки їхніх статків разом з американськими колегами, пишуть "Коментарі".

Як змінилися статки найбагатших людей України за час війни, - Forbes

Forbes USA оновив оцінку статків найбагатших людей світу

Найбагатшим українцем лишається Рінат Ахметов. Оцінка його статків зросла з квітня минулого року на $1,5 млрд – до $5,7 млрд, передусім завдяки урахуванню $1,886 млрд дивідендів, виплачених компанією "Метінвест" головному бенефіціару за підсумками 2021 року. Однак, якщо порівнювати з лютим 2022 року, різниця в статках найзаможнішого українця драматична: з початку війни він втратив $8 млрд. У глобальному списку Ахметов посів 445 місце.

Також до рейтингу потрапили Віктор Пінчук ($2,1 млрд), Вадим Новинський ($1,4 млрд), Костянтин Жеваго ($1,3 млрд) та Геннадій Боголюбов ($1,1 млрд).

77% статків Віктора Пінчука – кеш та активи за межами України. Найдорожчим із його українських активів лишається Interpipe.

Оцінка статків Вадима Новинського враховує накладені на нього санкції та складається більш як на 2/3 із грошових коштів, більшість з яких ($622 млн) – згадані вище дивіденди "Метінвеста" за 2021 рік.

Сумарні статки цих п’яти мільярдерів – $11,6 млрд.

Як змінилися статки найбагатших людей України за час війни, - Forbes - фото 2

Як змінилися статки найбагатших людей України за час війни, - Forbes - фото 3

Співзасновники Grammarly Максим Литвин та Олексій Шевченко, які навчалися в Києві, але поїхали з України ще в нульових, позначені в рейтингу як громадяни Канади. Їхні статки оцінені по $2,2 млрд. У компанії вже кілька років називають оцінки Forbes недостовірними, водночас не надаючи альтернативних даних для розрахунків.

Ігор Коломойський у рейтингу вказаний як громадянин Ізраїлю. Його статки за рік залишилися незмінними – $1 млрд.

Олександр та Галина Гереги не потрапили до списку, попри те що їхні статки оцінюються у $1,2 млрд – родини в глобальному рейтингу враховуються лише у разі, коли статки кожного з членів сімʼї перевищують $1 млрд.

Сумарні статки українців-мільярдерів, враховуючи засновників Grammarly, родину Герег та Ігоря Коломойського, можуть сягнути $18,2 млрд. З такою сумою можна було б зайняти 92-ге місце в глобальному списку.

Єдиним українцем, що втратив статус мільярдера, став співзасновник Revolut Влад Яценко. Forbes USA провів переоцінку необанку, суттєво знизивши його вартість, після чого статки Яценка впали з $1,1 млрд до $500 млн.

А очолили глобальний список Бернар Арно з родиною ($211 млрд), Ілон Маск ($180 млрд) та Джеф Безос ($114 млрд).

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що останнім часом відбуваються значні та часті зміни серед рейтингу найбагатших людей світу. Світова криза, війна в Україні та значні зміни акцій великих копаній вливають на активи найзаможніших людей світу.

Читайте також на сайті "Коментарі" – економічні наслідки російського вторгнення виходять далеко за межі України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини