Головна Новини Бізнес фінанси Яким буде курс долара, коли НБУ "відпустить" гривню: як це може статися
commentss НОВИНИ Всі новини

Яким буде курс долара, коли НБУ "відпустить" гривню: як це може статися

Рано чи пізно гривню доведеться відпустити у вільне плавання

14 червня 2022, 10:31 comments4798
Автор:
avatar

Денис

Поділіться публікацією:

Нацбанк ще 24 лютого зафіксував курс на офіційному рівні на той день – 29,25 гривень за долар. Ходили чутки, що НБУ може невдовзі повернути плаваючий курс. Але члени Комітету з монетарної політики Національного банку дійшли висновку, що економіка України до цього наразі не готова. Проте рано чи пізно гривню доведеться відпустити у вільне плавання. Коли це може статися? Що при цьому важливо врахувати? Яким може бути курс?

Яким буде курс долара, коли НБУ "відпустить" гривню: як це може статися

Курс доллару

Президент Інвестиційної групи "УНІВЕР", економічний експерт Тарас Козак акцентує, що для повернення плаваючого курсу потрібне виконання двох передумов:

1) різке зростання обсягів валюти, що надходить в Україну (або іноземна фіндопомога, або експорт, або репарації тощо);

2) повернення ПДВ на некритичний імпорт.

"Якщо будь-яка з умов не виконується, курс штучно коригуватиметься адміністративними механізмами, – пояснює Тарас Козак. – А залежатиме він від обсягу надходження валюти. Якщо необхідні для бюджету $5 млрд надходитимуть щомісяця, курс буде близько 30 грн за дол".

Економічний та політичний експерт Тарас Загородній вважає, що немає жодного сенсу надалі утримувати гривню.  

"Це просто "спалювати" резерви для підтримки нереального курсу, який є на даний момент. А ось якщо "відпустити", це може підштовхнути наш експорт, – пояснює експерт. – Звичайно, неминуча девальвація гривні чи вплине на ціни на імпортні товари. Але не так значно, якби така девальвація відбулася до 24 лютого. Адже імпорт до нашої країни після початку широкомасштабної російської агресії значно зменшився".

На думку Тараса Загороднього, говорити про те, що девальвація сильно підстьобне інфляцію теж навряд чи коштує.

"Інфляція і так є і буде – наслідок війни. У нас сильно скоротилася економіка та товарна маса, що наповнювала ринок, – аргументує експерт. – А ось валюту треба берегти. Вона нам потрібна насамперед для закупівлі критично необхідного імпорту. Паливо, озброєння, продовольство (якщо не вистачає тих чи інших його позицій). Тому не вважаю критичним, якщо НБУ вийде на курс, який дозволить не скорочувати резерви на штучну підтримку гривні. Але при цьому політика Нацбанку має бути погоджена з урядом".

Експерт зізнався, що спрогнозувати курс в умовах невихуючих бойових дій у нашій країні та криз, що накривають світ (енергетичний, продовольчий, загальноекономічний) фактично неможливо. Багато факторів невизначеності.

Нещодавно відпустили курс в обмінниках. Він спершу підскочив до 36-37 при покупці (при продажі в районі 39), а потім трохи стабілізувався. Це говорить про те, що валюта до країни надходить. І що гривня не така слабка, як здається, – каже Тарас Загородній. – Курс може стати предметом спекуляцій. Але може і впасти при надходженні допомоги від наших партнерів (тільки американці, наприклад, обіцяють дати 7 мільярдів доларів). Говорити про якісь рамках курсу не доводиться. Тому що незрозуміло, скільки на той момент у нас залишиться в строю підприємств, який приплив валюти буде від заробітчан.

Курс може стрибнути і до 40, і вище. Але щоб його стабілізувати нам однозначно потрібно якнайшвидше запускати реальний сектор економіки. За погодженої політики НБУ, державних та приватних банків, Кабміну. Саме уряд має керувати економікою у воєнний час. Чим більше у нас буде можливості забезпечувати армію та формувати резерви, тим краще буде курс гривні".

Член експертної ради з фінансової грамотності при Фонді гарантування вкладів населення, президент ГО Діловий клуб "Партнер" Сергій Івагло припускає, що повернення до плаваючого курсу можливе лише за системних військових перемог ЗСУ.

"Якщо нам дадуть достатню кількість зброї, якщо буде видно, що українська армія не лише стримує супротивника, а й іде у наступ на всіх фронтах – це заспокоюватиме наших громадян та курс", – пояснює експерт.

Він уточнює – перед тим як відпустити курс, потрібно сформувати громадську думку. Змінити очікування на валютному ринку на нейтрально-ревальваційні. Тобто щоб люди заспокоїлися, щоб не було панічної скуповування доларів, що розжене курс до шалених висот.

"Ці очікування на ринку треба ще сформувати. І скільки на це знадобиться часу – прогнозувати важко. Під час війни ми маємо суцільний форс-мажор, – наголошує Сергій Івагло. – Але, наголошую, якщо до нас піде достатньо озброєння, включаючи важку техніку, артилерію, РСЗВ, якщо ЗСУ почнуть методично видавлювати окупантів, це дасть змогу стабілізувати ситуацію і на валютному ринку".

НБУ, нагадує експерт, окреслив, що потрібно для переходу на плаваючий курс. Мова про повернення до оподаткування імпорту (імпортний ПДВ та мита, скасовані 24 березня, імпортери могли сплачувати єдиний податок у 2% від обороту); про підвищення облікової ставки та відповідного зростання прибутковості ОВДП (до рівня, що дозволяє повернути гривневим інструментам функцію заощадження, що вже зроблено – ставку піднято з 10 до 25%); виведення за ринкові торги таких великих державних операторів, як Міноборони та МОЗ. Згадувалась також необхідність вирішення проблем логістики для експортних поставок (розблокування акваторії Чорного моря та поновлення роботи портів), самоусунення НБУ від фінансування дефіциту бюджету (а у травні обсяги інтервенцій Нацбанку, необхідні для балансування ринку, різко зросли: до $3,35 млрд, проти $1 ,8 і $2,2 млрд у березні та квітні відповідно).

"Думаю, коли здійсняться перераховані кроки – це заспокоїть валютний ринок. А перехід на плаваючий курс із достатньою кількістю резервів та за умови посилення позицій ЗСУ утримає грн у тому коридорі, який присутній на валютному ринку (32-35)", – резюмує Сергій Івагло.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини