Аналітик асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Світлана Литвин озвучила прогноз цін в Україні в липні. Фахівець також розповіла, що і чому з сільгоспродукції може подорожчати або навпаки.
Якими будуть ціни на продукти в липні. Колаж "Коментарі" Д.Романюк
"Липень – це чудовий літній місяць, в якому починає дозрівати практично весь спектр вітчизняних овочів та фруктів. Зі збільшенням пропозиції відповідно і знижуються ціни", — говорить аналітик.
За словами Світлани Литвин, у липні 2021 року очікується зниження цін практично на всю групу овочів: помідори, огірки, болгарський перець, кабачки, баклажани, картоплю тощо. І зниження ціни буде в середньому на рівні 15-30% у порівнянні з цінами в червні поточного року.
"Трішки інша ситуація з вітчизняними фруктами та ягодами. На деякі види ягід зараз розпал сезону і не варто очікувати подальше зниження цін в липні. До них відноситься, в першу чергу, полуниця, ціни на яку вже не будуть знижуватися, а можливе лише поступове зростання в зв’язку зі зниженням пропозиції. Із запізненням у два тижні буде спостерігатися аналогічна ситуація і з черешнею, хоча цьогоріч вона і не порадувала своєю ціновою доступністю", — додала фахівець.
Варто очікувати поступове зниження ціни на інші види кісточкових, зауважує експерт, зокрема, на абрикоси, сливи, вишню. Однак навряд чи можливе зниження ціни більше, ніж на 10-15%. Світлана Литвин акцентує, що цьогоріч значні опади, град та пориви вітру пошкодили частину врожаю кісточкових в деяких областях України, тому пропозиція буде менша запланованої. Однак обіцяють порадувати персики, врожай яких поки що прогнозується на хорошому рівні.
"Також можливе зростання ціни в найближчі місяці на м’ясо птиці. Це трапиться у випадку прийняття урядового законопроєкту №5600, що передбачає зростання податкового навантаження на галузь птахівництва. Наразі виробникам м’яса птиці та яєць вже протягом року складно здійснювати господарську діяльність через значне зростання цін на зернові культури. А збільшення податкового тиску неминуче призведе до зменшення виробництва (що ми вже можемо спостерігати) та відповіді на зростання цін", — резюмувала аналітик.
Раніше портал "Коментарі" писав, що цукор в Україні коштує вдвічі дорожче, ніж у Європі: чому.
Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.