Головна Новини Бізнес фінанси Який курс валют чекати українцям в березні - прогноз
commentss НОВИНИ Всі новини

Який курс валют чекати українцям в березні - прогноз

Експерт пояснив, які чинники впливають на валютний ринок

26 лютого 2021, 19:02
Поділіться публікацією:

Курс української гривні в п'ятницю, 26 лютого, тримається біля позначки 27,9 за долар в очікуванні ідей для руху. Про це пише на своїй сторінці в Facebook аналітик Forex club Андрій Шевчишин.

Який курс валют чекати українцям в березні - прогноз

Фото з відкритих джерел

Як пояснив експерт, обвал світових фондових майданчиків напередодні, зростання долара і підвищення прибутковості американських облігацій формує досить негативний фон для гривні та інвестиційної активності. Тому на фінансових ринках нерезиденти можуть зробити паузу в інвестиціях. Аналітик нагадує, що напередодні індекс Nasdaq обвалився на 3,5%, S & P500 на 2,5%, а прибутковість 10-річних бондів США зросла до 1,5%.

"Якщо тенденція продовжиться, на ринках може сформуватися сильний зворотний рух, при якому інвестори будуть виводити інвестиції з ринків, що розвиваються, що надасть потужний тиск на локальні валюти, — говорить Шевчишин. — До цього додамо повідомлення Мінфіну про те, що держборг України в січні збільшився майже на 500 млн доларів і склав 90,74 млрд доларів".

Так, в Рахунковій палаті України заявили, що кожна сьома гривня доходів державного бюджету йде на обслуговування держборгу. Виходить, що кожен українець за обслуговування боргу країни в 2020 році сплатив по 106 доларів.

З іншого боку, вважає аналітик, український валютний ринок знаходиться в очікуванні активного закладу валюти аграріїв. Агросектор названий найактивнішим гравцем ринку, його пропозиція валюти може формувати сильний сезонний тренд на зміцнення гривні. Також аналітик додав, що знижується закупівля енерготоварів, оскільки закінчується опалювальний період.

"В іншому ринок вже переварив негатив від паузи у співпраці з МВФ, і залишається в умовах слабкості імпортерів. Погіршення епідеміологічної ситуації в країні та ризики локальних локдаунів стримують ділову активність. Оскільки ринок знаходиться у відносному балансі, навіть невеликі зміни настроїв покупців або продавців можуть вивести його з рівноваги. Як наприклад, ослаблення гривні у вівторок-четверг проходило на тлі виходу Укрексімбанку з покупкою, як тільки банк зупинив скупку, гривня відразу зміцнилася", — йдеться в повідомленні.

Резюмуючи, Андрій Шевчишин зазначає, що з огляду на різновекторні чинники, а також різке погіршення настроїв світових ринків, очікується зростання волатильності валютного ринку з рухом в діапазоні 27,8-28 гривень за долар. Як тільки ринок промацає чи зрозуміє баланс, впевнений експерт, курс вийде на спрямований рух.

Раніше повідомлялося, що НБУ встановив курс долара на 1 березня.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини