Головна Новини Бізнес фінанси Заступник директора ЄБРР Магалецький може бути причетний до розкрадання грошей банку — ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Заступник директора ЄБРР Магалецький може бути причетний до розкрадання грошей банку — ЗМІ

ЗМІ оприлюднили дані про начебто причетність чиновника до корупційних схем

6 липня 2021, 18:12
Поділіться публікацією:

Як повідомляє видання "Дело", заступник керівника київського офісу Європейського банку реконструкції та розвитку Марк Магалецький міг брати участь у непрозорій схемі, пов'язаній із будівництвом окружної дороги навколо Житомира, а також іншими дорожніми проєктами, фінансованими ЄБРР в Україні. Журналісти підтверджують цю тезу, посилаючись на листування викривача корупції і центрального офісу ЄБРР в Лондоні.

Заступник директора ЄБРР Магалецький може бути причетний до розкрадання грошей банку — ЗМІ

Представник ЄБРР Марк Магалецький. Фото із відкритих джерел

У публікації йде мова про те, що тендер для ремонту окружної дороги Житомира виграла китайська компанія Sinohydro, а функцію інженерного нагляду виконувала італійська IRD Engineering. Остання, імовірно, і може бути пов'язана з непрозорими схемами, про що стверджує уже згадане листування інформатора з головним офісом ЄБРР в Лондоні.

Кілька перших листів із доступного переліку стосуються будівництва автодороги М05 Київ — Одеса. Йшлося про можливу спільну участь турецького підрядника HGG Insaat Anonim Sirketi і IRD як агентства з технічного нагляду в тендері на ремонт частини цієї дороги взимку 2020 року. Переговори про це нібито почалися ще в листопаді 2019 го.

За інформацією "Дела", компанії програли конкурс, проте начебто заручилися підтримкою Марка Магалецького при розгляді скарг на результати торгів, які повинні були прибрати з першого місця переможця — компанію Onur. Згідно із наступними листами, пишуть журналісти, у жовтні 2020 року "Укравтодор" відправив до Києва лист з вимогою зняти окремих чиновників "УАД" з проєкту М05. Лист, ймовірно за порадою Магалецького, потрапив до ЗМІ.

У публікації також стверджується, що приблизно в цей період починається новий етап взаємодії Магалецького, Срібняка та Орсіні за проєктом М06 (обхідна дорога навколо Житомира), де IRD вже була консультантом з інженерного нагляду. Після того, як "Укравтодор" ініціював розрив контракту, постало питання про те, щоб IRD при цьому не втратила свій підряду.

Журналісти повідомляють, що в лютому 2021 року Магалецький і Срібняк зустрілися в київському ресторані "Адель" (цей епізод зафіксовано на відео і був продемонстрований в ефірі "Секретних матеріалів"). За словами викривача, за вечерею сторони обговорювали і проєкт М05, де ЄБРР повинен був встати на сторону HGG і IRD, а також проект обхідний дороги Житомира.

Саме в кінці цієї зустрічі Срібняк передав Магалецький пакет з логотипом IRD, як це зафіксовано на відео.

"На підставі переговорів, що відбулися між паном Срібняком і паном Орсіні (власник IRD Engineering), [можна зробити висновок, що] цей пакет містив компенсацію за послуги пана Магалецького", — йдеться в листі інформатора на адресу ЄБРР.

За припущенням інформатора, готівкові для таких представницьких витрат Срібняк міг отримувати через свою дружину Аллу Срібняк, оформлену як ФОП для надання консультаційних послуг IRD.

"Вона домогосподарка і ніяких робіт для IRD не виконує, — пише викривач. — За моєю оцінкою, йому [Магалецький] заплатили від 20 до 30 тис. євро"



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини