Головна Новини Бізнес фінанси ЗМІ пояснили, чому Уманському складно дається математика «Укравтодору»
commentss НОВИНИ Всі новини

ЗМІ пояснили, чому Уманському складно дається математика «Укравтодору»

За даними ЗМІ, всі одержувачі коштів з «ковідного» фонду працюють ефективніше МОЗ, куди Уманський пропонує «перекинути» гроші

19 листопада 2020, 18:15
Поділіться публікацією:

Заяви ексміністра фінансів Ігоря Уманського з критикою розподілу коштів фонду щодо боротьби з COVID-19 і його наслідками нібито можуть бути пов'язані з політичними амбіціями колишнього чиновника, який напередодні звільнився з Офісу Президента, де був радником глави ОП Андрія Єрмака. Про це пише УНІАН.

ЗМІ пояснили, чому Уманському складно дається математика «Укравтодору»

Відзначається, що колишній в. о. глави Мінфіну в уряді Юлії Тимошенко зразка 2009-2010 рр. Уманський запам'ятався одними з найвищих ставок залучення грошей на внутрішньому ринку (т. зв. "піраміда ОВДП" з прибутковістю 29-30%), а також створенням стабфонду з "ручним" управлінням, з якого фінансувалася передвиборна компанія Тимошенко.

Журналісти заявляють, що аналогічну історію Уманський нібито збирався провернути в березні 2020 року, коли ініціював створення стабфонду щодо боротьби з COVID-19 і його наслідками.

"Гроші знову пропонувалося роздавати в ручному режимі, причому в переліку пріоритетів, крім допомоги лікарням і безробітним, були такі екзотичні статті як фінансування державної іпотечної установи та комунальних підприємств", — йдеться в матеріалі.

Однак величезний дефіцит бюджету, закладений в проекті цієї ініціативи, не підтримала Рада.

Нещодавно Уманський виступив з критикою виділення грошей з "ковідного" фонду на дорожні потреби. Зокрема, за його словами, близько 40% коштів, які йдуть на дорожнє будівництво — розкрадається. Якби схема не працювала, то гроші з "ковідного" фонду виділяти автодору не потрібно було б. У відповідь Укравтодор викрив ексміністра в маніпуляціях і нерозумінні економіки дорожнього будівництва.

Акцентується, що головне питання, яке піднімає листування Уманського і Укравтодору — чи можна було "перекинути" гроші з дорожнього будівництва на медичні потреби?

За даними Мінфіну, який щодня публікує статистику використання грошей з "ковідного" фонду, МОЗ використав свої гроші всього на третину.

"Апарати ШВЛ закуплені лише на 40% від виділених коштів, надбавки медпрацівникам забезпечені на 65%, лабораторії та закупівлі ЗІЗ здійснені на 19%. На обладнання для приймальних відділень опорних лікарень заплановано витратити 4,7 млрд грн, однак фактичні витрати склали всього 183 млн грн або менше 4%", — говориться в матеріалі.

Відзначається, що в ЗМІ поширюють критичну інформацію про органи внутрішніх справ, які нібито освоїли своє фінансування доплат для поліцейських і військовослужбовців відповідних підрозділів вже майже на 100%.

"Майже на 85% вибрав свою квоту Фонд з безробіття. Дорожники освоїли майже 65% всіх виділених грошей з "ковід-фонду" (це не єдине джерело фінансування будівництва, є ще державні гарантії, прямі витрати дорожнього фонду, кредитні гроші). Тобто абсолютна більшість одержувачів коштів з цієї структури — працюють ефективніше МОЗ в питанні освоєння виділених на боротьбу з covid ресурсів", — підкреслюють журналісти.

Журналісти резюмують, що в Уманського швидше повинні бути претензії до МОЗ, який не використав виділені гроші вчасно, а не до Укравтодору, який оновив інфраструктуру країни за цей рік більше, ніж за попередні кілька років.

"Цілком можливо, "ковідний фонд" це тільки привід поговорити про набагато більш широкий спектр тем і задовольнити ще й політичні амбіції ексміністра. Не дарма ж він напередодні скандальної заяви звільнився з Офісу Президента і перестав бути радником його глави Андрія Єрмака", — відзначається в матеріалі.

Нагадаємо, Кабмін повернув гроші з дорожнього фонду на боротьбу з коронавірусом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини