Головна Новини Бізнес фінанси Зростання курсу б'є рекорди: чому так відбувається і чому через 2-3 місяці курс знову може бути 30
commentss НОВИНИ Всі новини

Зростання курсу б'є рекорди: чому так відбувається і чому через 2-3 місяці курс знову може бути 30

В Україні спостерігається дефіцит валюти, але ситуація незабаром може змінитися

20 травня 2022, 17:10 comments1924
Поділіться публікацією:

Перший заступник голови податкового комітету ВР Ярослав Железняк вважає, що найближчим часом курс може бути вже 40 грн. за долар. А за цим, за його словами, буде зростання цін на все: від палива до хліба. Він також запевняє, що курс може залишитися значно нижчим, але для цього необхідна низка заходів. В аналогічному ключі висловився екс-спікер парламенту Дмитро Разумков. При цьому Нацбанк має намір і надалі утримувати офіційний курс долара на рівні 29,25 грн. Експерти розповіли виданню "Коментарі", що відбувається з курсом, і яким чином ситуація може стабілізуватися.

Зростання курсу б'є рекорди: чому так відбувається і чому через 2-3 місяці курс знову може бути 30

Долари. Фото з відкритих джерел

Через блокування Росією українських морських портів експорт дуже обмежений, валютного виторгу дуже мало

Економічний експерт, президент Інвестиційної групи "УНІВЕР" Тарас Козак наголошує, що сьогодні, у період великої невизначеності, курс може бути від 30 до 40 грн (як каже Желєзняк) і навіть вищий. Стелі немає.

"Курс залежить від низки основних чинників. Перший – наш торгівельний баланс. Імпорт та експорт, – пояснює експерт. – Експорт дуже обмежений. Море заблоковане агресором. На думку багатьох світових аналітиків, може бути заблоковано приблизно півроку. Тобто обсяги нашого експорту через море будуть нульовими. А саме морськими шляхами до війни ми переправляли понад половину нашого експорту. Насамперед – зерно, металургійну продукцію, руду. Те, що ми традиційно продавали за кордон. Нині цього робити не можемо. Як наслідок – світові ціни на зерно, руду, метал сильно зросли".

Робляться спроби перевезти свою продукцію сухопутними шляхами через західний кордон, з використанням фур і залізниці. Але вибудовування нової логістики вимагає багато часу та коштів. І все одно тих обсягів, що були, ми без моря не досягнемо, зазначає Тарас Козак.

"З іншого боку – імпорт, – продовжує він. – Ми зараз імпортуємо досить обмежений критичний обсяг продукції з-за кордону. Але завжди держава розширює цей список. Щоб економіка працювала, ми не можемо без імпорту – технологічного, сировинного, технічного тощо. Зрештою, все йде до того, що імпорт відкриється весь".

А за малих надходжень валюти до країни та великих платежів, зрозуміло, що валюти нам не вистачає, пояснює експерт.

"До того ж, накладається такий фактор воєнного часу, як величезні витрати бюджету на купівлю зброї, боєприпасів, обмундирування. Те, що життєво необхідно для перемоги у війні. Хоч Захід нам допомагає – і грошима, і військово, і гуманітарно – цього замало, – упевнений Тарас Козак. – Дефіцит держбюджету України, підтверджений МВФ, становить понад 5 млрд. дол. на місяць. І поки ці гроші не почнуть стабільно надходити з-за кордону, цю "дірку" закриватиме Нацбанк через емісію. Яка постійно зростає. Якщо у березні вона була 20 млрд, то у квітні вже – 50 млрд. У травні, схоже, буде не менше… Якщо не доведеться західна допомога".

Поки що все – в мінус. Як результат, курс пішов нагору дуже швидко, зазначає експерт. Але, наголошує він, може статися і зворотна тенденція. За умови, що ми матимемо великі обсяги західної допомоги.

"Вже бачимо позитивні зрушення у цьому напрямі. Зокрема, 40 млрд. доларів допомоги Україні затвердили законодавці США. Країни "Великої сімки" погодили надання Україні 19,8 млрд доларів допомоги, а Європейська комісія запропонувала надати нам до 9 мільярдів євро. До того ж йдуть добрі сигнали, що Україна може стати кандидатом у ЄС, що відкриє для нас фінансування з європейських фондів. І якщо дані кошти будуть надходити досить швидко і в анонсованих обсягах, курс може стабілізуватися, – каже Тарас Козак. – В Україну підуть великі обсяги валюти. А всередині країни потрібні гривні. Відповідно, уряд продаватиме отриману валюту за грн, і попит на останню зросте. Як наслідок, курс може повернутися до колишніх позицій. І ми цілком можемо побачити за таких умов за кілька місяців курс у 30 грн за долар".

НБУ слід підкріплювати українські банки валютою, щоб ті могли через свої відділення продавати її

Фінансовий експерт, економіст Олексій Кущ попереджає, що ситуація з курсом валют буде об'єктивно складною в період воєнного часу.

"У попередні місяці падіння експорту компенсувалося скороченням споживчого попиту, зниженням бізнес-активності. Наразі почали потихеньку проводити відновлювальні роботи, населення почало витрачати більше часу. І зростання імпорту при заблокованому на 40-50% експорті почало чинити, порівняно з березнем-квітнем, серйозніший тиск на курс. Тим паче, що у березні-квітні на експорт припадали ще розрахунки за товари, відвантажені до війни. І ми якийсь час проїдали ще той експортний виторг. Але зараз цей потік починає висихати. Тоді як імпорт почав зростати, як і ціни у магазинах. Плюс відбулася певна пауза у міжнародній фінансовій допомозі. Все це зіграло на девальвацію", – пояснює Олексій Кущ.

За його словами, є ще один фактор, про який чомусь мало говорять. А саме – спекуляції. І це стосується не лише цін у магазинах чи на заправках з метою поживитись на проблемах воєнного часу.

"Наразі на мікрорівні працює така схема. Чоловік кладе гроші на картку в гривні. Виїжджає до Польщі. Там конвертує гривню у долар за фіксованим курсом НБУ (29,25 грн). А приїжджаючи в Україну, продає ці долари вже по 38-40 грн. Щодня роблячи такий перетин кордону, можна заробляти десятки тисяч гривень. А на місяць – сотні тисяч. Фактично нічим не займаючись, просто зараховуючи гроші на картку у гривнях, конвертуючи їх у Польщі, а потім продаючи долари в Україні", – розповідає Олексій Кущ.

Він упевнений, що важливо перекривати такі канали спекуляцій, які розхитують курс. Технічно це зробити неважко, вважає експерт. Потрібно просто ухвалити рішення, що конвертація грн на картках за кордоном має проводитись за комерційним курсом.

"У перші місяці така пільга (фіксований курс) було виправдана. Люди виїжджали з гривнями на карті, треба було допомогти їм адаптуватися на новому місці, поміняти гроші за відносно низьким курсом. Але зараз це перетворюється на спекуляцію. Хто виїхав і хоче залишатися якийсь час за кордоном, усі гривні давно конвертували у євро чи іншу інвалюту, – вважає Олексій Кущ. Крім того НБУ слід підкріплювати українські банки валютою, щоб ті могли через свої відділення продавати її. Нині вони можуть це робити лише у межах валюти, яка до них приходить. А це дуже мізерний потік. Саме тому слід проводити підкріплення банків валютою. Щоб вони ставали активнішими гравцями валютного ринку. Зараз там правлять бал "сірі" обмінники, що, зрозуміло, впливає на курс".

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти розповіли в ексклюзивному інтерв'ю, чому анексія нових територій закінчиться великою бідою для РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини