Головна Новини Бізнес інфраструктура ЗМІ розповіли, хто заробляє на піску, і про екологічні наслідки такої діяльності
commentss НОВИНИ Всі новини

ЗМІ розповіли, хто заробляє на піску, і про екологічні наслідки такої діяльності

За словами журналістів, окрім незаконного видобутку піску, знищуються місця нересту риби, а також змінюється саме русло річки

19 листопада 2021, 13:43
Поділіться публікацією:

Діяльність Київського річкового порту лише частково пов'язана з перевезеннями по Дніпру – левову частину грошей власники підприємства можуть отримувати за допомогою різних тіньових операцій із видобутку піску. Про це йдеться у матеріалі "Апострофа" "Кримінальна "Дюна": хто стоїть за піщаним бізнесом у столиці".

ЗМІ розповіли, хто заробляє на піску, і про екологічні наслідки такої діяльності

Київський річковий порт - фото: Facebook

Як зазначають автори статті, акції ПрАТ "Київський річковий порт" через мережу компаній належать нардепу від ОПЗЖ Нестору Шуфричу та екс-главі Держкомпідприємництва часів Януковича Михайлу Бродському. Ще 1996 року підприємство отримало спецдозвіл на користування надрами, а саме: на видобуток піску у Ново-Українському родовищі в Обухівському районі Київської області. Але коли настав час його продовжувати, то почались проблеми. У 2016 році Держгеонедра не продовжили дозвіл "Київрічпорту", що спричинило судові розгляди.

"Пісок відвантажується з порушенням законодавства без дозвільних документів та договору оренди ділянки розміром понад 700 га. Виходить, що ринок піску в Україні можуть контролювати люди з оточення Януковича", — зазначав у 2019 році нардеп Віталій Купрій, який звертався до ГПУ з вимогою розібратися у законності користування родовищем.

Після судових розглядів у липні 2021 року Верховний суд скасував постанови судів про необхідність продовження спецдозволу N 672 від 5.11.1996, на видобуток піску Речпортом. Проте рішення Верховного суду не виконується Держгеонадра та дані до системи про недійсність спецдозволу не вносяться. Речпорт нібито продовжує незаконний видобуток піску.

Аналогічний спосіб, за даними авторів матеріалу, може реалізуватися і у Києві. Йдеться про родовище "Осокори" у районі Південного мосту столиці, яке охоплює територію у Голосіївському та Дарницькому районах Києва. Спецдозвіл на це родовище отримало ТОВ "Сенд контракт" у 2019 році. А роботи за договором підряду виконує ПрАТ "Київський річковий порт". У авторів статті викликає інтерес історія отримання цього спецдозволу — перш ніж його отримати, має бути проведено оцінку впливу на довкілля (ОВД). Проте оцінка проводилася нібито після отримання спецдозволу.

Крім того, згідно зі статтею 86 "Водного кодексу України", проведення робіт на землях водного фонду мають узгоджуватися у відповідність до проектів з місцевою владою, але погодження, за даними журналістів, не було. ТОВ "Сенд контракт" та "Київрічпорт" як підрядник все ж таки отримали спецдозвіл, і видобуток пішов повним ходом.

Як йдеться у матеріалі, діяльність із розробки родовища "Осокори" призводить до викидів в атмосферу забруднюючих речовин, які утворюються від роботи двигунів видобувного обладнання та буксирів. Йдеться про діоксид сірки, оксид азоту, метану, оксид вуглецю, аміак, вуглекислий газ. Кінець настає і рибі, що мешкає у річці.

"Така діяльність завжди пов'язана зі знищенням місць нересту риби, зі зміною самого русла річки. Грубо кажучи, це різко погіршує природну обстановку водного об'єкту", — пояснив директор столичного еколого-культурного центру Володимир Борейко.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини