Головна Новини Бізнес інвестиції Інвестиційний клімат України: чому все так погано
commentss НОВИНИ Всі новини

Інвестиційний клімат України: чому все так погано

На думку експертів, вибори знову порушили інвестиційний клімат в країні

9 листопада 2020, 17:09 comments1712
Поділіться публікацією:

"Коментарі" дізналися у експертів, що відбувається з ринком іноземних інвестицій в Україну та чого чекати в найближчому часі.

Інвестиційний клімат України: чому все так погано

"Чиновники знайшли в Україні 1 трильйон доларів ресурсів, але незрозуміло, звідки ця цифра"

На жаль, економічні інформаційні приводи блокуються, коли піднімається прапор "вибори". По крайней мере, в економіці України. Так вважає глава Директорату Асоціації франчайзингу України, віце-президент Асоціації інвесторів в Україні Андрій Кривонос. За його словами, місцеві вибори хоч і не мають прямого впливу на інвестиційний клімат країни і інші потоки між країнами, але цього разу вони точно заблокували новини про бізнес. Можливо, це сталося на тлі виборів в США.

"Ухвалення бюджету, хоч і в першому читанні, має активізувати економічну кооперацію, але передумов до цього в самому бюджеті немає, — зазначає експерт. — Ринок ОВДП теж особливо не проявлявся специфічними новинами — все йде за планом "залучаємо — виплачуємо дивіденди", але ставка у нас є від 6% до 15,50%. І платити таку високу ставку (саме 15,50) будемо до 04.09.2024 року. Такий широкий розкид ставок повинен підняти питання — а навіщо нам такі папери? І відразу "але" — вони державні, виступають як індикатор стабільності, нехай будуть ".

На цьому тлі, підкреслює Андрій Кривонос, тихо пройшла новина, що статутний капітал Укрексімбанку зріс на 6,8 млрд. Грн. як раз за рахунок 15-ти річних ОВДП зі ставкою 9,3%.

"Хто буде платити ці 9,3? КМУ з бюджету або Укрексім з прибутку? Точної відповіді з нашого регуляторного поля не отримав, — каже експерт. — Якщо бюджет, то виглядає формально вірно, але не логічно. Якщо банк, то логічно, але де взяти ресурси. Зверніть увагу, що за 2019 рік Кабінет міністрів України розподіл 63,618 млн. Грн. чистого прибутку Укрексімбанку: — на виплату дивідендів до державного бюджету 19,085 млн. грн. (30%); — до резервного фонду банку 44,533 млн. Грн. (70%). Мало ймовірно, що банк, у якого капітал зріс з 26,5 до 33,3 млрд., Зможе заробити достатній прибуток для оплати 9,3% по п'ятій частині свого капіталу, в той час як прибуток за минулий рік склала всього 0,2 % від статутного капіталу ".

За словами Андрія Кривоноса, додати масла в вогонь розвитку недовіри інвесторів до України змогла і презентація "аудиту держави".

"Чиновники знайшли в Україні 1 трлн. дол. "ресурсу", але так і не зрозуміло, де знайшли, чому втратили і що з цим робити. Крім цього, використання самого терміна "аудит" в даному випадку виглядає сумнівно і не викликає ніяких юридичних наслідків ні для держави, ні для інвесторів, — вважає експерт. — Як рекомендація, порятунок від песимізму у фінансовому секторі лежить тільки в якісному побудові Бюджету на 2021-2023 на основі середньострокової перспективи, а не "ручного" розподілу ".

"В Україні за рік увійшов тільки один великий інвестор"

Голова громадської організації "Re: Старт", акціонер в Банк Юнисон, фінансовий експерт Оксана Чепіжко нагадує, що в минулому році, за заявою прем'єр-міністра Шмигаль, інвестиції в Україну були в п'ять разів менше, ніж приватні перекази — і склали близько 2, 3 млрд. доларів.

"Якщо ж говорити про" як "цих інвестицій, то в основному це гроші наших олігархів, які повернулися з інших країн і офшорів, — говорить експерт. — При прогнозованому в цьому році падіння ВВП на 11,4%, сума буде ще менше. Всі заклинання про "недоотриманих мільярди доларів інвестицій" представляють собою набір красивих побажань ".

За словами Оксани Чепіжко, нереформована судова система і економічна криза вже викликали відтік капіталу, який ми спостерігаємо останнім часом. Просто конкретні цифри стануть відомі на початку наступного року.

"З нових великих світових інвесторів у цьому році увійшов тільки" Рено "зі своїм проектом збірки в Україні моделі" Аркана "і лінійки" ВАЗ ". Але це — крапля в морі. Виходячи з цього, інвестори втрачають інтерес до гривневих ОВДП (останнє розміщення всього 0,4 млрд при підвищенні ставки до 10,25% річних). І головним "інвестором" в ОВДП на що залишилися за планом восьми аукціонах будуть швидше за все державні банки, — прогнозує Оксана Чепіжко. — Вихід іноземного капіталу з ОВДП і необхідність "взяти в борг" за допомогою скупки ОВДП держбанками змушує НБУ стримувати курс долара в діапазоні 28.10-28-20. Але це при нинішньому стані наших ЗВЗ можливо тільки в короткостроковій перспективі. У разі, якщо переговори з міжнародними донорами проваляться, над країною в повний зріст може постати питання як мінімум технічного дефолту ".

Раніше "Коментарі" дізналися у експертів, як на Україну вплинуть вибори в США.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини