Головна Новини Бізнес інвестиції Медіа Ахметова: про що говорить рішення найбагатшого українця, чи тільки в деолігархізації справа
commentss НОВИНИ Всі новини

Медіа Ахметова: про що говорить рішення найбагатшого українця, чи тільки в деолігархізації справа

Рінат Ахметов вирішив не чекати, коли антиолігархічний закон запрацює на повну силу, зіграв на випередження

12 липня 2022, 14:55 comments1516
Поділіться публікацією:

Найбагатша людина України, бізнесмен Рінат Ахметов заявив, що змушений вивести свою інвесткомпанію SCM із медійного бізнесу. Цього тижня Медіа Група України (МДУ) відмовиться на користь держави від усіх ефірних та супутникових телевізійних ліцензій своїх каналів, ліцензій друкованих медіа в Україні. Припиниться і діяльність онлайн-медіа МДУ. Про що говорить подібне рішення, яке зараз активно обговорюється? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Медіа Ахметова: про що говорить рішення найбагатшого українця, чи тільки в деолігархізації справа

Рінат Ахметов. Фото: із відкритих джерел

Навряд чи ми побачимо у найближчому майбутньому відкриття нових каналів в Україні. Скоріше їх скорочення

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова наголошує, що будуть ще роз'яснювальні заяви. Про що вже попередила директор з комунікацій SCM Наталія Ємченко, давши деякі з них.

"Думаю, будуть ще роз'яснення власне від SCM, медіахолдингу, його окремих представників. Але вже зараз можна говорити (і представники влади транслюють цей меседж), що ми бачимо результати роботи законів про деолігархізацію. Також – що ми бачимо результати певних переговорних процесів із Заходом загалом та ЄС зокрема. Нагадаю, що одними із вимог до України для надання нам членства в ЄС є антикорупційна боротьба, деолігархізація, новий закон про медіа. І я думаю, що напередодні його підготовки можливо ми побачимо подальший перерозподіл ринку. І Захід вимагатиме прозорих правил гри", – пояснює аналітик.

Олександра Решмеділова наголошує, що в даному контексті йдеться лише про ліцензії. Не про майно, не про працівників, не про бренди каналів.

"Безперечно, люди, яких ми звикли називати олігархами, не хочуть офіційно отримувати такий ярлик. Однак практично всіх їх сильно потріпала війна. Активно руйнуються промислові потужності України – незалежно від того, кому вони належать. У того ж Ахметова найсерйозніші втрати у Маріуполі – і "Азовсталь", і комбінат ім. Ілліча. А утримувати великий медіахолдинг – це все ж таки дороге задоволення", – зазначає експерт.

Вона упевнена, що довоєнні медіа під час війни і після точно перестануть бути виключно політичним інструментом.

"А у холдингу Ахметова є, нагадаю, і суто спортивні канали. Питання в тому, що залишиться, а що ні в результаті. Навряд чи ми побачимо у найближчому майбутньому відкриття нових каналів в Україні. Скоріше їх скорочення, – прогнозує Олександра Решмеділова. – Цікаво буде подивитися, як діятимуть власники інших телеканалів. Хтось змінив свій статус ще до війни. Комусь важко дався нинішній єдиний телемарафон. У нас явно йде перекроювання медіаринку. Але без розуміння нових правил, сформульованих у новому законі (який незабаром, гадаю, з'явиться), говорити про те, яким буде новий український медіаринок – поки що зарано. Так, Ахметов частково цурається інформаційного впливу. Але чи готовий він відмовитися від певного політичного впливу, хай навіть негласного, поки що не зрозуміло".

Ахметов лише зміцнить свій вплив, мінімізує податки в Україні

Політичний експерт Михайло Чаплига міркує так:

"Що таке МЕДІА? Це частота, ліцензія, колектив, аудиторія. Бренд. Апаратура, офіси. Ключове, звісно, Колектив, Аудиторія, Бренд, Апаратура. А ліцензія та частота – лише ВИТРАТИ. Ось Ахметов і віддав Витрати Україні, а сам купив супутникову ліцензію до ЄС! І тепер йому не потрібно сплачувати податки в Україні – ні безпосередньо, ні через податки від фонду оплати праці колективу. І ще Бонусом він перестав бути олігархом… Оцініть красу Ігри! Це як ФРН оминала санкції проти РФ. Турбіна під санкціями, але вона у росіян лише в ОРЕНДІ! А отже, санкції не порушено".

За словами експерта, Ахметов продовжить мовити. Просто зміниться супутникова частота, ліцензія та країна сплати податків.

"При цьому він ще й олігархом перестане вважатися – і зможе спокійно продовжувати користуватися надрами України (вивозити руду на свої заводи до ЄС) та енергетикою (продавати електрику до ЄС). Чи втратить Ахметов вплив на політику? Ні. Спрацює ефект "молдови" — коли більшість населення (активних виборців) перебуває чи прив'язана до ЄС. Не важливо, як голосують ті, хто залишився в країні – важливо, як проголосують ті, хто виїхав. Це ще більше роздертиме країну, – прогнозує Михайло Чаплига. – А якщо так – інвестувати треба в медіаринок ЄС із прицілом на україномовну аудиторію. Що Ахметов і вчинив. Тепер, щоб впливати на політику в Україні, потрібно впливати на 8 мільйонів українців ПОЗА Україною. Тобто Ахметов лише зміцнить свій вплив, мінімізує податки в Україні, збереже латифундії та ГЗК, енергетику та бізнес. Що від цього отримає Україна? Повністю нічого, крім того, що не зможе більше впливати на Ахметова, втратить податкові надходження з приватного ресурсу. Чи зможе Україна побудувати на відданих частотах новий канал? Скоріш за все ні. В умовах моноефіру та військового стану немає сенсу створювати медіа в Україні. Є сенс відкривати україномовні медіа у ЄС".

Після того, як Ахметова втратив свої економічні сфери, особливо на Донбасі, він проходить ту ж стадію, що раніше Пінчук

Спікер Міжнародної волонтерської спільноти "InformNapalm", боєць ЗСУ Михайло Макарук вважає, що у нас відбувається певна стадія переходу з режиму олігархів до режиму меценатів. Першим був Пінчук, який став із олігарха – меценатом. Українські сніданки у Давосі, PinchukArtCentre у Києві. Тепер Пінчук – відомий меценат та діяч не політичний, а скоріше економічний та лобістський на Заході для України.

"Після того, як Ахметова втратив свої економічні сфери, особливо на Донбасі, він проходить ту ж стадію, що раніше Пінчук. При цьому повністю себе убезпечує від можливості потрапити до майбутнього списку олігархів. До того ж структури Ахметова давно пройшли перед західними спецслужбами фінансова звітність. За деякими даними, він зберігає заощадження в західних банках, які мають процедуру аналізу походження коштів (чи були отримані легально). Отже, Ринат Леонідович стає дзеркально чистою, з погляду західних законів, людиною. І поступово з грізного олігарха перетворюється на мецената. Це сильний та потужний крок. Той самий його концерн ДТЕК, я особисто знаю, передав безліч техніки, включаючи бензовози, для ЗСУ", – зазначає Михайло Макарук.

За його словами, у нас є низка оліграхів, як ми їх прийняли називати, яким начхати на те, що робиться в Україні (привіт Коломойському). А є ті, хто допомагає ЗСУ та в цілому країні, що не скасовує купи скандалів, до яких ці люди були причетні раніше. Цей же Ахметов, Пінчук, Гереги, Вілкул. І інші великі бізнесмени, для яких Україна – це не просто слово.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Україна готова вдарити по Росії та Білорусі: коли це станеться – що стримує ЗСУ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Харя Кришны

13 липня 2022, 09:17

Как много правильных слов: перекраивание рынка, прозрачные правила, деолигархизация... И нет главного: цель всей этой возни, чтобы все было Зеленский. Суды - или Зеленский, или не работают. Медиа - или Зеленский, или олигархи, отобрать. Кандидаты на следующие выборы: Зеленский, Голобородько и Бубочка.


Новини