Головна Новини Бізнес інвестиції Пасивний дохід: які акції можна купити в Україні та як їх придбати
commentss НОВИНИ Всі новини

Пасивний дохід: які акції можна купити в Україні та як їх придбати

В Україна можна купити акції як іноземних, та й українських компаній

27 січня 2022, 17:02 comments2420
Поділіться публікацією:

Зараз в Україні акції українських компаній практично не продаються. Проте українці мають доступ до акцій іноземних емітентів. Цей процес не дуже простий і часто вимагає хоча б мінімальних спеціальних знань. Однак зараз цим почали займатися банки як посередники, тому купувати та продавати іноземні акції стає набагато простіше. Про це повідомляє The Page.

Пасивний дохід: які акції можна купити в Україні та як їх придбати

Акції - фото з відкритих джерел

Як купити акції

З лютого 2019 року для придбання акцій іноземного емітента українцю не потрібно отримувати ліцензію Нацбанку для інвестування за кордоном. Зараз діють "е-ліміти" — обмеження суми коштів, які можна перерахувати на певні цілі за кордон.

З січня 2021 року фізичні особи можуть інвестувати за кордон або перераховувати на іноземний рахунок до 200 000 євро на рік. Проте українець не може безпосередньо купувати акції на валюті. Їм потрібен брокер-посередник, у якого вони повинні відкрити рахунок (за допомогою візиту до брокера або дистанційно). Клієнт такого брокера отримує можливість в будь-який час і в будь-якій кількості купувати акції, контролювати розміщення своїх коштів, торгувати через Інтернет-торгівлю або давати вказівки брокеру. Їхні права захищені законодавством країни, де відкритий рахунок.

Наприкінці грудня минулого року Альфа-Банк запустив у тестовому режимі сервіс для торгівлі цінними паперами західних компаній у своєму мобільному додатку Sense SuperApp (розділ "Інвестиції").

Акції компаній, які можна придбати через заявку банку, допущені до торгів на українському фондовому ринку. Мінімальна кількість акцій в угоді не обмежена. Середня вартість однієї акції західних компаній, допущених до торгів в Україні, становить близько $150 або 4000 грн.

Купівля-продаж акцій здійснюється за цінами, що відповідають поточним котируванням на міжнародних біржах.  Банк обіцяє не стягувати комісію за купівлю-продаж акцій до весни 2022 року.

24 січня віртуальний Монобанк розпочав бета-тестування програми Mono invest для купівлі акцій. Поки що він доступний для окремих користувачів, але в березні планується відкрити доступ для всіх.

Поки що доступні акції компаній зі списку S&P 500, а з 1 лютого банк хоче додати до них акції найпопулярніших ETF (фондів, які котируються на біржі).

Особливістю сервісу є те, що монобанк не перераховує акції для клієнтів на рахунки в Україні, а надає їм можливість проводити операції через міжнародного брокера Exante.

Відкриття та ведення брокерського рахунку безкоштовне. Гроші зараховуються на цей рахунок з доларової картки клієнта. Немає вимог щодо мінімального залишку на брокерському рахунку. Комісія за зняття грошей з рахунку на доларову картку клієнта monobank не стягується. Але податок на прибуток за клієнта платить банк.

Які можна купити іноземні акції

8 грудня 2020 року Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) ухвалила рішення про дозвіл на торгівлю акціями відомих високотехнологічних компаній США на ринку України.

Зокрема українці можуть придбати:

  1. акції Tesla, Inc. (ISIN-код – US88160R1014)
  2. акції Facebook Inc. (ISIN-код – US30303M1027)
  3. акції Netflix Inc. (код ISIN – US64110L1061)
  4. акції корпорації Microsoft (ISIN-код – US5949181045)
  5. акції Advanced Micro Devices, Inc. (код ISIN – US5949181045)
  6. акції Advanced Micro Devices, Inc
  7. акції Visa, Inc. (ISIN-код – US92826C8394)

Також на ринку можна придбати й безпосередньо українські акції:

  1. Мотор Січ
  2. Райффайзен Банк Аваль
  3. Укрнафта 
  4. Миронівський Хлібопродукт (найбільш відомі торгові марки компанії: "Наша Ряба", "Легко", "Сертифікований Ангус", "Бащинський")

Як повідомляли раніше "Коментарі", Ілон Маск продав акції Tesla ще на $1 мільярд.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини