Головна Новини Бізнес інвестиції Як завести інвестиції в Україну після війни: які заходи та кроки влади можуть допомогти
commentss НОВИНИ Всі новини

Як завести інвестиції в Україну після війни: які заходи та кроки влади можуть допомогти

Україна має отримати понад 200 млрд дол за укладеними в Лугано угодами приблизно протягом перших трьох років

11 лютого 2023, 15:28 comments2716
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з командою топ-менеджменту найбільшого інвестиційного банку світу JP Morgan. Він також взяв участь у режимі відеозв'язку в одному з наймасштабніших щорічних інвестиційних самітів, організованому JP Morgan, серед учасників якого 200 найбільших корпорацій, інвесторів та фінансових компаній. Чим важливі такі заходи для України саме зараз? Що нам слід зробити, щоб інвестори після війни масово прийшли до нашої країни? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Як завести інвестиції в Україну після війни: які заходи та кроки влади можуть допомогти

Володимир Зеленський зустрівся із топ-менеджерами JP Morgan. Фото: сайт Офісу президента

Приліт в Україну ще до закінчення війни топ-менеджменту таких світових гігантів як Black Rock та JP Morgan вселяє оптимізм

Головний редактор Ukraine Economic Outlook (незалежна група економічного прогнозування), старший економіст UEO, викладач курсу макроекономіки "Бізнес-школи МІМ-Київ" Михайло Кухар нагадує, що Банк JP Morgan є найбільшим серед інвестбанків Америки.

"Україна має отримати понад 200 млрд дол за укладеними в Лугано угодами протягом перших трьох років. А ще планується надходження приватних інвестицій", – зазначає експерт.

За його словами, сучасна українська банківська система не спроможна це обслужити без збільшення капіталу самих банків.

"Приліт в Україну ще до закінчення війни топ-менеджменту таких світових гігантів як Black Rock та JP Morgan вселяє оптимізм щодо того, що у Києві з'являться після війни операційні офіси цих банків", – наголошує Михайло Кухар.

Найближчими роками для українського бізнесу основне – це горизонтальні зв'язки з міжнародними партнерами.

Генеральний директор групи компаній Advanter Group, співзасновник у Громадській платформі "Нова Країна" та Центрі Економічного Відновлення, доктор економічних наук Андрій Длигач пояснює:

"Відсутність доступу бізнесу до фінансового ресурсу є найбільшою економічною проблемою, яка заважає відновленню економіки. Показник ділової активності (Ukraine Business Index, дослідження Advanter Group) – низький. І третій місяць він не зростає. Отже, бізнес не бачить перспектив швидкого відновлення економіки".

За словами експерта, за останні місяці влада не змогла заявити чітку позицію у найважливіших темах: реформа митниці, дерегуляція, насичення економіки фінансових ресурсів.

"Лише тема антикорупційної податкової реформи активно просувається прогресивною частиною уряду, – зазначає Андрій Длигач. – Бізнес очікує зростання на рівні 10% у 2023 році після падіння на 36% минулого року. Незрозумілість розвитку ситуації у країні та непередбачувані дії держави – у топі перешкод. Однак, саме доступ до фінансового ресурсу є основною проблемою".

Експерт звертає увагу, що джерела фінансування – кредити (дорогі, багато обмежень), гранти (обмеження за розміром та ситуацією, складність отримання), державні програми (обмеження). При цьому, наголошує він, відсутній фондовий ринок.

"Отже, найближчими роками для Українського бізнесу основне – це горизонтальні зв'язки з міжнародними партнерами. Це приватні інвестиції. Це партнерські моделі із міжнародним бізнесом. Але все це можливо за умов розвитку страхування інвестицій та проведення ліберальних реформ", – констатує Андрій Длигач.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путін готує послання до Федеральних зборів: на які заяви чекати від диктатора.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини