Головна Новини Бізнес держсектор Блоки ТЕС простоюють через брак вугілля: що буде з другою частиною опалювального сезону в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Блоки ТЕС простоюють через брак вугілля: що буде з другою частиною опалювального сезону в Україні

Найбільше енергоблоків через брак вугілля простоює на Зміївській ТЕС. На станції не працює 6 із 10 блоків

21 січня 2022, 11:32
Поділіться публікацією:

10 із 23 енергоблоків ТЕС державної компанії "Центренерго" не працюють через брак вугілля. Про це повідомляє системний оператор НЕК "Укренерго".

Блоки ТЕС простоюють через брак вугілля: що буде з другою частиною опалювального сезону в Україні

Блоки ТЕС простоюють через брак вугілля - фото з відкритих джерел

Які існують ризики та як їх мінімізувати? На ці запитання порталу "Коментарі" відповіли експерти, а також озвучили прогноз на другу частину опалювального сезону.

Для населення жодної загрози (якщо говорити про газ, електроенергію) немає

Гендиректор ТОВ "Нафтогазбудінформатика", голова експертної ради з питань газової промисловості та ринку природного газу Леонід Уніговський не бачить екстраординарних чи катастрофічних ситуацій.

"По-перше, погода до нас змилостивилася, сильних холодів немає. По-друге, порівняно з минулим роком, в Україні суттєво знизилося споживання газу – через низку причин", – зазначає експерт.

На його думку, для населення жодної загрози (якщо говорити про газ, електроенергію) немає.

"Що стосується промисловості, я вважав би за доцільне докупити до 2 млрд кубів газу. Не тому що його немає (подушка безпеки у підземних сховищах газу – ПСГ – є). Але питання тут у добовій видачі, – пояснює Леонід Уніговський. – Йдеться про те, чи можемо ми доби забезпечити те, що знадобиться, якщо днів 7-8 буде холодна погода. А у лютому це можливо. Темпи добової видачі з кожним днем знижуються із ПСГ. І є ризик не забезпечити необхідних обсягів у другій половині лютого та у березні. День-два забрати із труби можливо, але не більше. А тому потрібний запас – до 2 млрд. кубів".

Ключовим фактором проходження опалювального сезону залишається погодний, а не готовність до нього України 

Директор енергетичних програм Центру світової економіки та міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський вважає, що прогноз на другу частину опалювального сезону поки що залишається незмінним. А саме – високі ризики нестачі палива для вугільної генерації та газу для українських споживачів.

"Щодо вугілля до середини січня ситуація дещо вирівнялася. Склади збільшили запаси майже до 700 тис тонн, що було зумовлено теплою погодою, зниженням споживання електроенергії на свята та постачанням імпортного вугілля. Але, з високою ймовірністю, можна прогнозувати, що ці запаси почнуть активно використовуватися, оскільки в Україну йде чергове похолодання, а промисловість відновила роботу", – каже Валентин Землянський.

Він, на жаль, зазначає, що, як і раніше, ключовим фактором проходження опалювального сезону залишається не готовність до нього України, а погодний фактор.

Раніше на порталі "Коментарі": Україна отримає енергетичний безвіз із Європою у 2023 році.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Харя Кришны

21 січня 2022, 12:32

Детский вопрос: почему уголь в России покупать - цэ зрада, а огурцы покупать можно? Ответ в Роттердаме.


Новини