Головна Новини Бізнес держсектор Через корупцію в Міненерго в Україні провели десятки обшуків (ВІДЕО)
commentss НОВИНИ Всі новини

Через корупцію в Міненерго в Україні провели десятки обшуків (ВІДЕО)

Корупційна схема за участю високопосадовців і приватних операторів завдала збитків держбюджету у розмірі 1,5 млрд дол.

3 червня 2021, 19:37
Поділіться публікацією:








Посадовці Міністерства енергетики та вугільної промисловості України (Міненерго) налагодили масштабну корупційну схему, яка за три роки завдала збитків державі у майже 1,5 млрд грн. Про це розповіла спікер Державного бюро розслідувань (ДБР) Ольга Чиканова.

Через корупцію в Міненерго в Україні провели десятки обшуків (ВІДЕО)

Обшуки в Міненерго й облгазах. Фото: ДБР

Підставою для обшуків стала виявлена за результатами трирічного аудиту схема безоплатної передачі 37 приватним операторам посадовцями Міненерго газорозподільних систем (ГРС).

З лютого 2017 роки вони мали сплачувати до держбюджету 10% залишкової вартості за експлуатацію державного майна, нагадали в ДБР. У схемі також задіяні посадовці облгазів та міськгазів, додали у відомстві.

"Слідчі ДБР одночасно проводять 47 обшуків на території України: у Міністерстві енергетики України, Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, та у 37 операторів ГРС, а також за місцями проживання колишніх високопосадовців міністерства", — розповіла Чиканова.

За її словами, за три роки несплати збитки державі становили 1 млрд 488 млн грн. На причетність до вчинення злочину перевіряють посадовців Міненерговугілля, керівників операторів ГРС та їх власників. Зокрема, обшуки провели на підприємствах "Київоблгаз", "Маріупольгаз", "Тисменицягаз", "Хмельницьгаз", "Черкасигаз" та "Чернігівгаз".

Кримінальне провадження було розпочато після звернення Міненерго України до ДБР 29 січня 2021 року. Міністерство звернулося до правоохоронців після проведеного внутрішнього аудиту, який тривав з квітня 2017 року по січень 2021 року, зазначили у пресслужбі відомства.

"Предметом перевірки був процес передачі в експлуатацію газорозподільних мереж та їхніх складників, що належать державі, і питання надходження коштів за цю експлуатацію до державного бюджету", — заявили в Міненерго та додали, що максимально сприяють слідству.


Крім того, 3 червня Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) скерувала до суду обвинувальний акт щодо експосадовця АТ "Миколаївобленерго". Йому інкримінують надання хабаря голові Фонду державного майна.

За 100 тис. дол. чиновник хотів обійняти посаду генерального директора акціонерного товариства, повідомили в САП. Досудове слідство у справі завершено. Розглядати справу буде Вищий антикорупційний суд.

Нагадаємо, у квітні 2021 року Міненерго України отримало нового керівника. На посаду міністра енергетики призначили Германа Галущенка.

Експерти стверджують, що новому керівнику Міненерго доведеться вирішувати безліч проблем галузі. Раніше Галущенко обіймав посаду віцепрезидента НАЕК "Енергоатом".

Крім того, "Коментарі" розповідали, чому в "Нафтогазі" кадрові перестановки та чиєю умовною перемогою можна вважати призначення Юрія Вітренка на посаду глави компанії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини