Головна Новини Бізнес держсектор Чим може обернутися пенсійна реформа і чи можна заощаджувати у гривні: що кажуть експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Чим може обернутися пенсійна реформа і чи можна заощаджувати у гривні: що кажуть експерти

Думки експертів щодо ефективності пенсійних накопичень в Україні розділилися

20 грудня 2021, 16:20
Поділіться публікацією:

Чим може обернутися пенсійна реформа і чи можна заощаджувати у гривні: що кажуть експерти

Експерти оцінили впровадження пенсійної реформи, фото з відкритих джерел

Керівник фракції "Слуга народу" Давид Арахамія розповів, що у 2021 році парламент не зміг проголосувати за пакет законопроектів про загальнообов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення. Наскільки ефективною може бути така система пенсійних накопичень за нинішніх умов? Чи зможе вона запрацювати в Україні?

Доведеться посилити законодавство у фінансовій сфері, щоб заощадження українців не виводилися з України

Народний депутат (фракція "Слуга Народу"), член парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олексій Устенко наголошує, що ситуація, яка склалася в Україні з пенсіями, потребує негайного втручання.

"Українська нація старіє і це факт, тому солідарна система більше не є ефективною для нас. Ми пропонуємо запустити другу накопичувальну ланку, за якої працююча особа не тільки віддаватиме гроші для нинішніх пенсіонерів, а й відкладатиме собі, – пояснює нардеп. – У такому разі у людини формується два джерела доходу у поважному віці: із солідарної системи від держави та власних накопичених коштів. При цьому можна вибирати, скільки ви хочете відкладати добровільно. Така система успішно працює у Європі".

Відповідаючи на запитання, як держава гарантуватиме збереження коштів, які людина відкладатиме за свій рахунок, Олексій Устенко пояснив, що доведеться посилити законодавство у цій сфері, щоб держава могла частково регулювати діяльність відповідних фондів та мінімізувати ризики.

"Наразі вже близько 1 млн українців акумулюють кошти на пенсію у недержавних фінансових установах. Тобто довіра є, – зазначає нардеп. – Наразі вони справляються – і немає питань. Важливо, щоб ці кошти не виводили з України і вони продовжували працювати тут. Так ми не лише збережемо гідну пенсію для українців, а й зробимо вливання в економіку, створимо нові робочі місця. Ну і в наших планах все ж таки вивести максимально зарплату з тіні, адже система не працюватиме для тих, хто офіційно не оформлений і не сплачує всіх податків".

В Україні де-факто не існує вторинного ринку цінних паперів, а з первинним – серйозні проблеми

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко вважає, що за сучасних умов запровадження накопичувальної пенсійної системи є нічим іншим – як корупційно-лобістською схемою.

"Її запровадження в Україні в найближчому майбутньому неможливе в принципі, – запевняє він. – По-перше, не виконано три умови, які зазначені у базовому законі, та необхідні для запуску такої системи. А саме: що мінімальна пенсія має бути не нижчою за прожитковий мінімум, що зростання економіки має бути два роки поспіль, а також – що Пенсійний фонд має бути бездефіцитним. Третя умова не виконується у нас у принципі".

Друга причина, через яку нам зараз не до накопичувальної пенсійної системи, полягає, на думку Юрія Гаврилечка, у тому, що в Україні нікуди і нема в що вкладати ресурси.

"Гривня перестала бути грошима, т.к. із п'яти функцій грошей виконує лише одну – засіб платежу. Вона не є засобом розрахунку, т.к. на неї неможливо скласти бізнес-план навіть на рік. Вона не є і еквівалентом вартості основних засобів виробництва (ті рахують в доларах). Також грн не є інструментом накопичення капіталу (ви не зможете заощадити в нацвалюті на найближчі 2-3 роки, не кажучи вже про більш тривалий термін). Ну і, нарешті, грн не є засобом міжнародних розрахунків", – пояснює експерт.

Він також наголошує, що в Україні де-факто не існує вторинного ринку цінних паперів. Та й із первинним – серйозні проблеми.

"По суті, вкладати нікуди, окрім як у облігації внутрішньої державної позики. А вкладення у ОВДП – це фактично перекладання пенсійних видатків на бюджет. Тому що віддавати борги за цими зобов'язаннями доведеться із держскарбниці, – зазначає Юрій Гаврилечко. Відтак ми таким чином стимулюємо переведення частини пенсійної системи на пряме бюджетне забезпечення. І (чому це, власне, корупційно-лобістська схема) даємо можливість страховим компаніям використати дуже суттєвий ресурс, розмір якого наближається до еквіваленту 2 млрд. доларів на рік. Але ні до накопичувальної, ні до пенсійної системи це не має жодного відношення".

Як повідомляв портал "Коментарі", експерти дали економічний прогноз для України на 2022 рік.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини