Головна Новини Бізнес держсектор Глава «Нафтогазу» Коболєв чотири роки отримує премії, не виконуючи KPI, - експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

Глава «Нафтогазу» Коболєв чотири роки отримує премії, не виконуючи KPI, - експерт

За інформацією нардепа Кучеренка, в 2017 році Андрій Коболєв отримав 47,1 млн грн, а в 2018 році - аж 268,5 млн грн.

3 лютого 2021, 10:30
Поділіться публікацією:

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв отримує багатомільйонні зарплати і премії, не виконуючи при цьому ключових показників ефективності (KPI), встановлених в його контракті. Про це написав економіст Олександр Охріменко в своїй статті для delo.ua.

Глава «Нафтогазу» Коболєв чотири роки отримує премії, не виконуючи KPI, - експерт

На думку експерта, премії керівника "Нафтогазу" невиправдано великі. Фото із відкритих джерел

"Робота керівника НАК "Нафтогаз України" та інших топ-менеджерів компанії зосереджена виключно на власне збагачення і не має ніякого відношення до виконання чи невиконання ключових показників ефективності (KPI). З тих чи інших причин, в Україні керівника НАК "Нафтогаз України" зарахували до касти недоторканних", — написав Охрименко.

Експерт зазначив, що для керівника НАК "Нафтогаз України" були встановлені певні KPI, які в основному виражається у виконанні показників річного фінансового плану, схваленого Кабінетом Міністрів. Згідно з умовами контракту, затвердженого наказом Мінекономрозвитку від 13.04.2016 №681, за умови виконання KPI голові "Нафтогазу" належить посадовий оклад в розмірі 1,041 млн грн в місяць, плюс щомісячна премія в такому ж розмірі.

"Таким чином, сумарна заробітна плата Коболєва повинна складати не більше 2,082 млн грн в місяць або 24,984 млн грн в рік", — пише Олександр Охрименко.

Народний депутат України Олексій Кучеренко раніше повідомляв, що реальні заробітки глави правління "Нафтогазу" були набагато вище. За інформацією нардепа, в 2017 році Андрій Коболєв отримав 47,1 млн грн, а в 2018 році — аж 268,5 млн грн.

Олександр Охріменко проаналізував результати діяльності НАК "Нафтогаз України" в 2017-2020 рр., виконання компанією фінансових планів, і прийшов до висновку, що Андрій Коболєв не мав права отримувати навіть обумовлені в контракті суми, адже KPI за показниками доходів за всі ці роки не були виконані.

Як вказується в статті, сума недоотриманих "Нафтогазом" доходів в 2017 році склала 42,8 млрд грн. Весь 2018 рік діяльність "Нафтогазу" здійснювалася без наявності фінансового плану, в результаті чистий прибуток держкомпанії в 2018 році зменшився у 2,8 рази порівняно із 2017 року. У 2019-у "Нафтогаз" недоотримав від основної діяльності 44 млрд грн.

За дев'ять місяців 2020 року НАК "Нафтогаз України" отримав консолідований збиток у розмірі понад 17 млрд грн. Причому покрити такий збиток, згідно з поданим компанією фінансовим планом, повинна виплачена з державного бюджету компенсація в розмірі 32,2 млрд грн.

Олександр Охрименко стверджує, що в 2017-2020 рр. менеджмент "Нафтогазу" не тільки провалив виконання показників фінансового плану від основної діяльності, а й неодноразово вдавався до підтасовок даних і заниження бази для нарахування дивідендів до державного бюджету.

"Думаю, що не тільки у мене виникає питання, які були підстави для пролонгації контракту з Андрієм Коболєва після багаторічного невиконання вимог контракту... Проведення аналізу взаємодії між виконанням керівником "Нафтогазу" ключових показників ефективності (KPI) і системи його мотивації є справою невдячною, а відсутність наслідків за результатами такого аналізу є занадто очевидним. Разом з тим, в період становлення в Україні громадянського суспільства, такий аналіз буде корисний з точки зору противаги масштабної пропаганді про успішність менеджменту "Нафтогазу", — резюмував економіст.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини