Головна Новини Бізнес держсектор Наглядова рада може заважати реформам в «Укрзалізниці» навіть після звільнення Юрика, — ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Наглядова рада може заважати реформам в «Укрзалізниці» навіть після звільнення Юрика, — ЗМІ

Журналісти не виключають причетність членів наглядової ради «Укрзалізниці» до деяких непрозорими схемами фінансування

10 серпня 2021, 16:44
Поділіться публікацією:

Наглядова рада "Укрзалізниці" може бути досить лояльною до колишнього керівника підприємства Івану Юрика через ймовірну причетність до непрозорих схем всередині компанії. Таку інформацію повідомляють "Українські новини", посилаючись на "УНІАН".

Наглядова рада може заважати реформам в «Укрзалізниці» навіть після звільнення Юрика, — ЗМІ

Іван Юрик. Фото: Укрзалізниця

Так, згідно з інформацією журналістів, заява членів наглядової ради, котра послідувала за звільненням Юрика з "Укрзалізниці", може безпосередньо підтверджувати їхню особисту зацікавленість. Як мінімум тому, що Наглядова рада вирішила залишити Івана Юрика на позиції члена правління, відповідального за фінансові питання.

Як нагадують автори матеріалу, перед рішенням РНБО з приводу "УЗ" представники СБУ досить розгорнуто поінформували суспільство про те, що відбувається всередині компанії.

"Загальний сенс документа зводиться до того, що некомпетентність менеджменту, корупційні вертикалі, схеми зловживань і фінансова нестабільність ведуть не просто до колапсу і банкрутства підприємства — але і прямо загрожують національній безпеці", — підкреслюють журналісти "Українських новин".

Слід зазначити, що Юрик, інші представники адміністрації "Укрзалізниці", а також члени наглядової ради свого часу були названі "некомпетентними" — членами ТСК Верховної Ради, яка розглядала саме питання розслідування схем в "УЗ". Головою тимчасової комісії, до слова, є "слуга народу" Юлія Гришина.

"Прикладами зловживань називали махінації з держзакупівлями, а також неефективне фінансове планування. Зокрема, закінчивши 2020 рік зі збитками, "Укрзалізниця" перебувала в такій фінансовій ямі, що на виплату навіть основної частини зарплат довелося брати кредит в комерційному банку під ринкові відсотки. Премії для більшості представників робочих спеціальностей довелося взагалі згорнути", — зазначили автори матеріалу.

Також ЗМІ неодноразово публікували матеріали про появу в оточенні Юрика так званого "бек-офісу" "Укрзалізниці", який нібито розпоряджався тіньовими потоками компанії. До складу такого "бек-офісу" увійшли, за неофіційними даними, радники і куми Юрика, які раніше працювали в структурах Держгеонадр і Мінекономіки.

Крім того, імена Юрика та деяких членів наглядової ради спливали під час обговорення непрозорих домовленостей з керівництвом представництва Європейського банку реконструкції і розвитку в Україні, зокрема, нібито стосовно розподілу кредитних коштів серед наближених до Юрика компаній.

У зв'язку з такою кількістю явних проблем, комплементарна заява наглядової ради щодо Юрика виглядає дивною, пише видання.

"Навіть якщо початково члени наглядової ради всіляко демонструватимуть свою лояльність (наприклад, одноголосно будуть підтримувати дії нового тимчасового главу "УЗ" Олександра Камишина), насправді, вже найближчим часом від них можна очікувати істотного опору боротьбі з корупцією на залізниці", — резюмують журналісти "Українських новин".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини