Головна Новини Бізнес держсектор Співпраця з РФ: ОГХК досі постачає сировину компанії «ВСМПО-АВІСМА»
commentss НОВИНИ Всі новини

Співпраця з РФ: ОГХК досі постачає сировину компанії «ВСМПО-АВІСМА»

Державне підприємство може виявитися пов'язаним sз поставками титанової продукції в Росію

12 серпня 2021, 11:33
Поділіться публікацією:

Державна об'єднана гірничо-хімічна компанія, якою управляє Фонд Держмайна (ФДМ), поставляє сировину найбільшому виробнику титану в Росії — "ВСМПО-АВІСМА". Про такі операції, що почалися мінімум в 2019 році, повідомляють "Українські новини", посилаючись на отримані ексклюзивні документи.

Співпраця з РФ: ОГХК досі постачає сировину компанії «ВСМПО-АВІСМА»

Об’єднана гірничо-хімічна компанія (ОГХК). Фото: umcc.com.ua

Підкреслимо, що "ВСМПО-АВІСМА" входить в корпорацію Ростех, яка об'єднує оборонні підприємства РФ "Рособоронекспорт", концерн "Калашников", "Вертольоти Росії".

На засіданні РНБО 18 червня були введені санкції проти проти "ВСМПО-АВІСМА", а також проти посадових осіб компанії. Під обмеження потрапили гендиректор держкорпорації "Ростех", голова ради директорів корпорації "ВСМПО-АВІСМА" Сергій Чемезов і заступник голови ради директорів корпорації "ВСМПО-АВІСМА" Михайло Шелков. 24 червня Президент України Володимир Зеленський ввів в дію указ РНБО.

Згідно з документами, які потрапили до журналістів, — вантажними митними деклараціями та накладними — ОГХК здійснювала поставки продукції "ВСМПО-АВІСМА" в квітні 2020 року, травні і червні 2021 року.

Так, 30 квітня 2020 року ОГХК було відвантажено 72,3 тонни ільменітового концентрату (насипом) філії "Іршанський ГЗК" АТ "ОГХК" в Росію за адресою філії "Авісма" АТ "ВСМПО-АВІСМА" зі станції "Нова Борова" на станцію "Заяча Гірка". Поставки здійснювалися згідно з контрактом №126-1 / 19 від 12.12.2019.

7 травня 2021 року ОГХК відвантажила 348,4 тонни руди і титанового концентрату з Вільногірського на станцію "Заяча Гірка". Відправником значиться філія ВГМК "ОГХК" згідно з контрактом №136 / 1-20 від 09.11.2020.

02 червня 2021 року в Росію було направлено 788,7 тонн ільменітового концентрату на загальну суму 141975.00 доларів. Одержувач — "АВІСМА" філіал ПрАТ "Корпорація ВСМПО-АВІСМА" 618421, Росія, Пермський край м. Березники, вул.Загородна, 29.

Як відзначають "Українські новини", на документах стоять печатки Харківської митниці ДФС, а також Бєлгородської і Свердловської митниці. Там же на документі можна побачити друк ОГХК.

Згідно зі статтею 258-5 Кримінального кодексу України такі дії ОГХК під управлінням ФДМУ здатні розглядатися, як фінансування тероризму. Відповідно, це може спричинити наслідки — до 12 років за ґратами з конфіскацією майна.

Цікаво, що Фонд Держмайна України, в управлінні якого перебуває підприємство, призначив дату продажу ОГХК на 31 серпня 2021 року. Анонсована стартова ціна продажу — 3,7 млрд грн. Для ФДМУ продати компанію за заявлену ціну — головне завдання на 2021 рік.

"Українські новини" також нагадали, що раніше ОГХК поставляло концентрат ільменіту на тимчасово окуповану територію АР Крим. За даним фактом СБУ розслідується кримінальна виробництво за ознаками кримінального злочину (ст. 110-2, ч. 3 КК України), спрямованого на "Фінансування дій, скоєних з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу...".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини