Головна Новини Бізнес держсектор У Директивах ЄС вже давно закладений план реформи Укрзалізниці – Кушнірук
commentss НОВИНИ Всі новини

У Директивах ЄС вже давно закладений план реформи Укрзалізниці – Кушнірук

Від "Укразалізниці" чекають рішучих реформ, на відміну від попередніх років

11 лютого 2021, 15:21
Поділіться публікацією:

Першочергові кроки, які повинні бути виконані правлінням "Укрзалізниці" – це організаційне та фінансове відокремлення підрозділів АТ "Укрзалізниці" від оператора інфраструктури, що визначено Директивою Ради ЄС від 21 листопада 2012 року про єдиний залізничний простір ЄС (2012/34/ЄС). Так оцінює стан системи залізничного транспорту в Україні експерт-аналітик Борис Кушнірук.

У Директивах ЄС вже давно закладений  план реформи Укрзалізниці – Кушнірук

"Укрзалізницю" чекають серйозні реформи. Фото із відкритих джерел

Реалізація реформування транспорту у відповідності з  основними вимогами законодавства ЄС лише декларувалось, але практичних кроків, на жаль, майже не здійснювалось, охарактеризував ситуацію минулих років економіст.

Разом з тим, він нагадав, що кроки по реформуванню в УЗ вже почались. Наприкінці 2020 року було створено філію "УЗ КАРГО", до складу якої увійдуть залізничний вантажний рухомий склад та необхідні активи і ресурси для повного самостійного задоволення потреб в обслуговуванні та експлуатації рухомого складу, у тому числі вагонні та локомотивні депо.

Отже, такі дії, на думку експерта, призводитимуть до відокремлення вантажного перевізника "УЗ КАРГО" від оператора інфраструктури "УЗ ІНФРА", до складу якого увійдуть колії, станції, пристрої сигналізації та зв’язку, інші активи і ресурси для забезпечення експлуатації інфраструктури та управління рухом поїздів.

"Це рішення не було самодіяльністю Правління "Укрзалізниці". Воно ухвалювалося на рівні уряду та міністерства інфраструктури… Уряд у межах своїх повноважень, незважаючи на відсутність оновленого закону "Про залізничний транспорт", ухвалив розпорядження від 12.06.2019 № 591-р, яким погодив Стратегію АТ "Укрзалізниця" на 2019-2023 роки. Причому ця Стратегія відповідає принципам реформування залізничного транспорту, які визначені законопроєктом "Про залізничний транспорт" (№1196-1 від 06.09.2019 р.)", – пише Борис Кушнірук.

Як зазначає він, "стратегія була затверджена Наглядовою радою АТ "Укрзалізниця" та повністю відповідає, як законопроєкту "Про залізничний транспорт", так і основним вимогам Директив та Регламентів, що регулюють розвиток залізничного транспорту в ЄС".

Експерт наголосив, що, якщо йдеться про перевезення вантажів, у тому числі транзиту, то забезпечення ефективного залізничного транспортного сполучення, з одного боку, є суттєвим фактором ведення бізнесової діяльності в Україні, з іншого – забезпечує доходи транспортних перевізників та доходи держави від надання транзитних транспортних послуг.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини