Головна Новини Бізнес держсектор Зміна керівництва "Нафтогазу": чи зможуть кадрові перестановки вплинути на опалювальний сезон в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Зміна керівництва "Нафтогазу": чи зможуть кадрові перестановки вплинути на опалювальний сезон в Україні

Експерти розповіли, які ризики для країни може спричинити звільнення Андрія Коболєва

29 квітня 2021, 12:10
Поділіться публікацією:

Зміна керівництва в НАК "Нафтогаз України" може привести до зриву підготовки до нового зимового сезону, повідомляють в компанії. Також це нібито загрожує ускладненням переговорів про надання міжнародної допомоги. Чи дійсно існують такі ризики — чи хтось просто не хоче втратити ласі місця? Щоб розібратися в цих питаннях, "Коментарі" звернулися до експертів.

Зміна керівництва "Нафтогазу": чи зможуть кадрові перестановки вплинути на опалювальний сезон в Україні

Зміна керівництва "Нафтогазу". Колаж "Коментарі/Д.Романюк

"Негативно вплинути на підготовку до зими може боротьба за крісло"

Гендиректор ТОВ "Нафтогазбудінформатика", голова експертної ради з питань газової промисловості та ринку природного газу Леонід Уніговський вважає, за неефективного управління можуть бути які завгодно проблеми. Але не думає, що зміна Коболєва на Вітренка може призвести до негативних наслідків під час підготовки до наступного опалювального сезону.

"Вітренко добре знає "кухню" НАК "Нафтогаз", він там досить довго працював. І за нормальних управлінських дій все повинно бути добре. Негативно вплинути на підготовку до зими може боротьба за крісло. Якщо, наприклад, Коболєв на чолі з відстороненими членами наглядової ради намагатимуться відновитися в посадах. А уряд стане чинити цьому жорсткий опір. І ось якщо така метушня надовго затягнеться, це точно призведе до негативних наслідків", — прогнозує Леонід Уніговський.

Якщо ж зміна наглядової ради і керівництва "Нафтогазу" пройде швидко і безболісно, якщо Вітренко швидко увійде в курс справи, експерт не бачить проблеми у підготовці до наступного опалювального сезону.

"А щоб не було проблем із переговорами щодо міжнародної допомоги (МВФ і так далі), прем'єр Денис Шмигаль повинен порушити обітницю мовчання — і чітко пояснити, чому зняли Коболєва. Адже йдеться не стільки про високі зарплати, але і про результати аудиту (величезний мінус за минулий рік). До того ж моя особисто оцінка  — досить погана керованість компанії. Все це — реальні підстави для зняття керівництва "Нафтогазу". Але прем'єр повинен чітко пояснити все це, — підкреслює Леонід Уніговський. — Якщо буде переконливий, не думаю, що наші партнери встануть у позу. Я ж вважаю, що об'єктивні причини для звільнення Коболєва є".

При цьому експерт відзначає, що юридично сама процедура зняття сумнівна. Це стосується й етичної сторони питання щодо членів Наглядової ради.

"Тарифи продовжать підвищувати планово, незалежно від прізвища того, хто стоїть на чолі "Нафтогазу"

Експерт Українського інституту політики Микола Спиридонов вважає, що заяви про можливий зрив опалювального сезону і розрив відносин із західними кредиторами робляться тими, хто хоче, щоб Коболєв і звільнена урядом частина Наглядової ради залишилися на своїх місцях.

"І шанси залишитися у них є. У статуті прописано, що главу Нафтогазу не можуть знімати без рішення Наглядової ради, просто за волею Кабміну. В результаті уряд вирішив перетрусити всю Наглядову раду. Так що можуть бути позови, розгляди в суді. Навряд чи це до чогось призведе, тому що влада у нас стає все більш авторитарна. Але каламутити воду можуть намагатися. І такі заяви — це інформаційна підтримка з юридичних моментів. До того ж у Коболєва, дійсно, є "дах" на Заході. Звідси і застереження в стилі, що МВФ грошей не дасть", — пояснює Микола Спиридонов.

Не виключає він і проблем із проходженням опалювального сезону. Тим більше, що для України це не те щоб виняток із правил.

"У нас були різні ситуації. Взимку 2006-07, коду при владі був Ющенко, взагалі був іній на підвіконнях, так погано опалювали. Зараз теж — постачальники більше грошей беруть, ніж реально обігрівають українців. Але навіть ця видимість опалення навряд чи погіршиться у зв'язку із заміною Коболєва на Вітренка. Вони в якомусь сенсі — два чоботи — пара. Так що навряд чи за Вітренка на чолі "Нафтогазу" ситуація стане гірше. Втім, як і краще, — розмірковує Микола Спиридонов. — Вітренко просто для влади більш "ручний", ніж Коболєв. Можливо, тому його вирішили і поставити, щоб розподіляти гроші, наявні на рахунках "Нафтогазу", але недоступні за Коболєва для уряду. Що, як на мене, не вірно. Газ — всеукраїнське надбання. Але премії і надвисокі зарплати з отриманих від його продажу коштів, чомусь йдуть не в загальну скарбничку, а в чималому ступені розподіляються всередині "Нафтогазу" ".

Експерт також відзначає, що Вітренко більше пов'язаний з українськими олігархами, ніж Коболєв, орієнтований на зарубіжних гравців.

"Швидше за все, цій зміні аплодують зараз Фірташ, Коломойський іже з ними. До речі, не бачу в цьому особливого мінуса, — каже Микола Спиридонов. — Не факт, що наші олігархи гірше представників іноземного капіталу. Загалом, щодо опалювального сезону навряд чи варто турбуватися. Думаю, все з ним буде, як і раніше — ні добре, ні погано. Тарифи ж продовжать підвищувати планово, незалежно від прізвища того, хто стоїть на чолі "Нафтогазу"".

Раніше "Коментарі" писали, чого очікувати від звільнення Коболєва.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини