Головна Новини Бізнес тарифи Ціна на газ в Україні: як може змінитися з квітня
commentss НОВИНИ Всі новини

Ціна на газ в Україні: як може змінитися з квітня

Експерти озвучили прогноз

23 березня 2021, 13:47 comments3107
Поділіться публікацією:

Закінчується опалювальний сезон, втрачають силу введені урядом обмеження ціни на газ. "Коментарі" запитали експертів, чого чекати і які є варіанти.

Ціна на газ в Україні: як може змінитися з квітня

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Є потенціал, що ціни будуть не особливо високими"

Експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп нагадує, що до кінця березня діє фіксований газовий тариф для населення — 6,99 грн за 1 куб м газу.

"В уряді вже оголосили, що будуть запускати продукти з річною ціною. І буде примусове виведення ресурсів Укргазвидобування на ринок. Швидше за все, якась біржова торгівля цим газом. Є потенціал, що ціни будуть не особливо високими. Навряд чи 6,99 грн за 1 куб м газу, думаю, трохи вище", — прогнозує Андріан Прокіп.

Він також зазначає, що в травні закінчується дія PSO (спеціальні зобов'язання, згідно з якими потрібно продавати газ не вище зафіксованої ціни) для постачальників тепла — теплокомуненерго (ТКЕ).

"Тут два варіанти. Або влада продовжить PSO, або (швидше за все), теж шляхом Укргазвидобування продаватимуть газ з якоїсь прив'язкою типу хаб-мінус, — говорить експерт. — Тобто, ціна газу в Україні буде такою, якою була б, якби у нас був конкурентний оптовий ринок. Але — на ринкових умовах. Істотних змін тарифу не передбачаю".

"Для постачальників газу може скластися неприємна ситуація"

З квітня закінчується опалювальний сезон, тому обсяги споживання газу населенням будуть швидко знижуватися, зменшуючи середній рахунок за газ. Про це говорить експерт з енергетичних ринків компанії Dragon Capital Денис Саква.

"Найближчим часом уряд повинен буде розробити постанову, яка визначить, як будуть формуватися ціни на газ для населення і ТКЕ. Поки не зовсім зрозуміло, якою буде фінальний результат, але одна з пропозицій — це річні контракти на поставку газу, що дозволить зменшити волатильність (мінливість — ред.) цін в опалювальний сезон. При цьому залишається нез'ясованим питання — що робити в разі, якщо ринкові ціни на газ впадуть нижче контрактних", — підкреслює Денис Саква.

За його словами, обов'язково знайдеться хтось, хто зажадає зниження вже законтрактованих обсягів.

"Тобто, для постачальників газу може скластися неприємна ситуація. Якщо ціни на газ падають — ціни в постачальників повинні бути скориговані. А якщо ростуть, то корекція не передбачена, — пояснює експерт. — Втім, деталей постанови поки немає. І яке рішення прийме уряд — незрозуміло".

Раніше в Міненерго розповіли, чи продовжать обмеження ціни на газ на неопалювальний сезон.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини