Головна Новини Бізнес тарифи Ціна на газ в Україні: як вона зміниться напередодні опалювального сезону
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Ціна на газ в Україні: як вона зміниться напередодні опалювального сезону

На думку експертів, навіть відсутність реформ сильно не вплине на ціни

19 серпня 2020, 12:23 comments1465
Поділіться публікацією:

"Коментарі" дізналися в експертів, які цифри побачать українці в платіжках за газ в наступному опалювальному сезоні.

Ціна на газ в Україні: як вона зміниться напередодні опалювального сезону

"Зараз не варто очікувати значної зміни ціни на газ"

Спеціаліст по державній політиці в паливно-енергетичному комплексі, кандидат технічних наук Геннадій Рябцев відзначає: "Оскільки нові ринкові правила не вводяться помахом чарівної палички або перерізанням червоної стрічки, ніяких істотних змін для пересічного споживача з 1 серпня не відбулося. Споживач як і раніше залишається в ситуації, коли він винен більше за всіх. І має найменше прав на ринку ".

Така ситуація, за словами експерта, пояснюється тим, що під час підготовки основних нормативних документів, що визначають взаємини на ринку природного газу, держава більше приділяло увагу позиції постачальників. Їх представники брали участь в роботі всіх груп, що займалися підготовкою проектів зазначених документів. А їхні лобісти були присутні у Верховній Раді. А споживачі не були представлені ні в робочих групах, ні в експертних радах. І тому не мали можливості будь-яким чином вплинути на зміст відповідних актів законодавства.

"Так, з 1 серпня споживачам полегшили процедури зміни постачальника. Була передбачена можливість скористатися послугами "постачальника останньої надії", який забезпечує постачання газу боржникам. Однак вибирати поки немає з кого ", — вважає Геннадій Рябцев.

Він підкреслює, що з більш ніж 500 компаній, які отримали право торгувати газом, чи 50 намір поборотися за роздрібний сегмент ринку. Це означає, що в регіонах буде присутній, в кращому випадку, дві-три компанії. І надавати вони будуть приблизно однакові умови для споживачів.

"Такою ситуацією обов'язково скористається група Нафтогаз, що володіє газом внутрішнього видобутку, — говорить Геннадій Рябцев. — Він дешевший за імпортний, а тому варто очікувати появи дуже привабливих для споживача (з точки зору ціни) пропозицій групи Нафтогаз. Домогосподарства масово відмовлятимуться від послуг газзбутів, переходячи під крило Нафтогазу. Таким чином, конкуренція буде слабшати, навіть не з'явившись ".

Експерт не виключає, що через 3-5 років ми отримаємо монополію групи Нафтогаз, яка не забуде скористатися здобутою ринковою владою.

"Зараз же не слід очікувати значної зміни цін на газ. Вони будуть рости, але виявляться меншими, ніж в аналогічний період минулого року ", — прогнозує Геннадій Рябцев.

"Небезпечно, що влада не провела реформу, як це роблять в Європі"

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич вважає, що у споживачів є підстави очікувати зростання цін на газ.

"Нафтогаз уже оприлюднив річний тариф. І він вище, ніж зараз. Це прогнозовано, адже, як правило, газ взимку дорожчає на європейських біржах. А ми прив'язані до імпортного паритету. Так що до зими ціни на газ в платіжках точно будуть вище ", — попереджає експерт.

Він також зазначає, що з 1 серпня Кабмін уже не може впливати на ціни на газ. Так що політичний фактор тепер виключений. Яка ціна буде на вході в Україну — така (в сенсі — не нижче) буде і, умовно кажучи, у вашій газовій колонці та конфорці.

"Небезпечно, що влада не провела реформу так, як це робилося в Європі. Адже у нас Нафтогаз отримав доступ до ресурсів газу, який видобувається "УкрГазВидобуванням" всередині країни. Ресурс дешевий, інші трейдери доступу туди не мають. Камін ці ризики не мінімізував. Виходить, що трейдери апріорі змушені будуть імпортувати дорожчий ресурс, — каже Дмитро Марунич. — Це загрожує тим, що Нафтогаз може видавити потенційних конкурентів і домінувати на ринку, встановлюючи свої правила гри ".

"До опалювального сезону ціни на газ будуть потихеньку рости"

Експерт з енергетичних ринків компанії Dragon Capital Денис Саква вважає, що ціни та на газ і на опалення в цьому опалювальному сезоні в Україні, швидше за все, будуть нижче, ніж в минулому.

"Цьому сприяють нижчі ціни в Європі та високі рівні запасів в газових сховищах і в Україні та в Європі", — зазначає експерт.

Згідно з даними Укртрансгазу, запаси природного газу в підземних сховищах України (ПСГ) за станом на 8 серпня досягли рекордних 23 млрд кубометрів. Цей обсяг перевищує показник запасів на аналогічну дату 2014-2019 років в 1,4-2,1 рази (більше на 6,6 — 12 млрд. кубометрів). У період з 26 березня по 8 серпня 2020 року запаси в ПСГ України зросли на 46,1% (або на 7,2 млрд. кубометрів). До початку опалювального сезону наші ПСГ будуть наповнені приблизно 25,5-26,5 млрд. кубами газу.

"Високі запаси в сховищах, створені, коли ціни були на нижчому рівні, ніж зараз, будуть грати роль буфера, — каже Денис Саква. — Але якщо порівнювати з поточним рівнем цін, то, швидше за все, ціни на газ будуть потроху рости до опалювального сезону ".

Раніше "Коментарі" повідомляли, як зміниться ціна на газ для українців в серпні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини