Головна Новини Бізнес тарифи Депутати ухвалили закон щодо розмірів тарифів на час дії воєнного стану: що відомо
commentss НОВИНИ Всі новини

Депутати ухвалили закон щодо розмірів тарифів на час дії воєнного стану: що відомо

Парламент схвалив кілька законів про цінову політику в сфері постачання газу та тепла

21 червня 2022, 14:55
Поділіться публікацією:

Верховна Рада ухвалила на засіданні ряд законів про мораторій на підвищення цін на тепло для побутових споживачів. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Депутати ухвалили закон щодо розмірів тарифів на час дії воєнного стану: що відомо

Фото ілюстративне / Pixabay

Зокрема, ухвалено зміни до законів "Про ринок газу", "Про теплопостачання", "Про житлово-комунальні послуги" та інші. В документі "Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання протягом дії воєнного стану та подальшого відновлення" (№7427) прописано, що запроваджується мораторій на підвищення тарифів на ринку газо та теплопостачання.

Заборона підвищувати ціну на комунальні послуги буде діяти протягом дії воєнного стану та півроку після його скасування. Постачальники не можуть підвищувати ціну за ту, яка є наразі, на послуги з розподілу природного газу, ціни на теплову енергію та її постачання, на постачання споживачам гарячої води.

Крім того, постачальник природного газу на час дії мораторію не може змушувати боржника сплатити за послуги. Тобто не може подавати позови до судів, включати борг в щомісячні рахунки, припиняти газопостачання тощо.

Суб'єкти господарювання отримуватимуть з бюджету компенсацію за різницю в тарифах з 1 лютого до останнього місяця дії мораторію, як передбачено законом. На ці витрати планується залучити більше 180 млрд грн з фінансової допомоги, яку нададуть міжнародні партнери. В додатках прописано, що 150 млрд грн буде залучено з спеціального фонду.

Місцевим бюджетам продовжать виплачувати субвенцію на покриття різниці в тарифах на тепло. Передбачається в додатках закласти в бюджет — суму в 38,2 млрд гривень на ці виплати.

Загалом 21 червня парламент ухвалив три законопроекти №7427, 7428, 7429, які передбачають встановлення мораторію на підвищення тарифів на тепло для населення.

Як писав портал "Коментарі", Україна планує імпортувати газ для цьогорічної зими в США та з Близького Сходу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини