Експерт розповів, як зміниться ціна на газ та електроенергію в Україні найближчим часом

Не маючи прямих контрактів, ціни будуть змушені підвищувати

За словами голови Спілки споживачів комунальних послуг, голови комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища Громадської Ради при КМДА Олега Попенка, ціна на газ в Україні зросте на 10-20%, залежно від того, за якою ціною блакитне паливо закуповуватиметься Україною на біржі. При цьому подорожчання може статися у квітні-травні. Таку думку фахівець висловив інтернет-виданню "Коментарі".

Що стосується електроенергії, то її вартість також піде вгору цього року - вона подорожчає приблизно на 20-30%. Зміну ціни експерт пов'язує зі зростанням вартості основних компонентів для виробництва електроенергії - вугілля, газу та інших складових щонайменше втричі.

"Не маючи прямих контрактів, ми змушені будемо піднімати ціни. Укренерго, до речі, 2021 року вже підвищила свої тарифи на 22%", – каже Олег Попенко.

Крім того, на думку фахівця, українська влада поки не розуміє, як вийти із ситуації, що склалася. А тому, найімовірніше, продовжуватиме політику Міжнародного валютного фонду, перекладаючи усі фінансові витрати на пересічних громадян.

Зазначимо, що раніше експерти розповіли про ситуацію на паливному ринку в Україні у лютому, а також спрогнозували зміни наступного місяця. Які фактори можуть вплинути на подорожчання або здешевлення палива в країні, яку роль у цьому відігратиме українська влада, загроза російського вторгнення та погодний фактор - у матеріалі інтернет-видання "Коментарі".

Читайте також: Ціни на продукти в Україні: що подорожчає та подешевшає у лютому .