Головна Новини Бізнес тарифи До чого веде зростання комуналки в Україні: прогноз експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

До чого веде зростання комуналки в Україні: прогноз експертів

Експерти спрогнозували ймовірність «тарифного майдану» в Україні

3 грудня 2020, 16:03 comments2081
Поділіться публікацією:

За рік комунальні послуги подорожчали на 57 відсотків. При цьому значна частина українців збідніла, а комуналка продовжує зростати. Коли та за яких умов можливий (і чи можливий) в Україні тарифний майдан? Якщо не він — то який (майдан підприємців, лікарів, медиків і т.д.)? "Коментарі" дізналися відповіді в експертів.

До чого веде зростання комуналки в Україні: прогноз експертів

Фото з відкритих джерел

"Від медиків і лікарів можна було б очікувати, швидше, страйку"

Політичний експерт, директор Інституту розвитку профспілкового руху Михайло Чаплига сумнівається в можливості тарифного майдану.

"Єдиний реальний спосіб боротьби з часто необґрунтованими тарифами є нарощування боргів. Люди просто припиняють платити за комуналку, — зазначає Михайло Чаплига. — Тим більше, що на час карантину, що триває з весни, введена заборона на відключення боржників від мереж. Постачальники, які намагаються "відрубати" споживачів від газу або електрики, малюють отримати штраф у десятки тисячі гривень".

Навряд чи в Україні в нинішній ситуації можливі майдани лікарів або медиків, хоч ситуація що в одних, що в інших — з розряду "на грані".

"Від медиків і лікарів можна було б очікувати швидше страйку. Це процедура переговорів, яка дозволяє вирішувати питання в рамках соціального діалогу. Але ж ми знаємо, що зараз відбувається в лікарнях... Не до страйку, — підкреслює експерт. — А ось ті ж підприємці, які продовжують відстоювати свої права в центрі Києва і не тільки, вже задумалися про те, щоб реєструвати нову профспілкову організацію або брати під контроль вже наявну. Потрібна концентрація, розробка загальних протоколів дій, створення мобільних юридичних груп. Раніше недостатньо ефективний профспілковий інструмент ми хочемо наповнити реальним змістом і можливостями".

"Фактично ви платите і за себе, і за свого сусіда, який не платить"

Громадський діяч, кандидат юридичних наук Сергій Войченко з посиланням на нещодавно оприлюднені дані, зазначає: за станом на початок листопада в Україні кожна сім'я в середньому заборгувала 2769 грн за комунальні послуги. А загальний борг за комунальні послуги становить 56,1 млрд грн.

"Дії влади за часів панування коронавірусу, слабка підтримка при посиленні тиску на підприємців, зниження рівня достатку на тлі підвищення тарифів — все це призводить до того, що люди не оплачують платіжки. Але тарифний майдан можливий лише тоді, коли почнуть притягати до відповідальності за несплату цих боргів (в тому числі через суд) — і це набуде масового характеру", — упевнений Сергій Войченко.

Станом на сьогодні, влада, усвідомлюючи, що це може привести до великого суспільного колапсу, пішла іншим шляхом.

"Вона просто перевела частину відповідальності шляхом збільшення тарифів для тих, хто платить, — зазначає кандидат юридичних наук. — Тобто, фактично ви платите і за себе, і за свого сусіда, який не платить. Тим самим компенсуєте постачальнику ризики несплати. Також постачальник намагається економити шляхом зниження якості... Поки на тлі інших проблем люди не особливо звертають на це увагу. Але рано чи пізно всьому настає край".

Як повідомлялося, експерти пояснили, коли й чому в Україні ймовірні затримки пенсій і зарплат.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини