Головна Новини Бізнес тарифи Кабмін готується до підвищення тарифів: чи виправданий такий крок – чому не все просто з субсидіями
commentss НОВИНИ Всі новини

Кабмін готується до підвищення тарифів: чи виправданий такий крок – чому не все просто з субсидіями

Зростання тарифів на газ та електроенергію потягне за собою зростання тарифів на тепло та гарячу воду

28 вересня 2023, 13:30 comments2146
Поділіться публікацією:

Уряд України, схоже, готовий підвищувати тарифи на газ та електроенергію для населення, при цьому збільшуючи субсидії на оплату комуналки. Про це заявила міністр соціальної політики Оксана Жолнович, визнавши, що така ініціатива обговорюється в рамках наданих США пропозицій щодо лібералізації ринку газу та електрики в Україні. Якими є перспективи такого підвищення? Що слід розуміти Кабміну, йдучи на такий крок? Портал "Коментарі" звернувся із цими питаннями до експертів.

Кабмін готується до підвищення тарифів: чи виправданий такий крок – чому не все просто з субсидіями

Підвищення тарифів. Фото з відкритих джерел

Головний акцент слід зробити на підвищення енергоефективності

Глава Експертної платформи з енергоефективності (Expert Platform for Energy Efficiency) Ігор Черкашин поділився таким коментарем:

"Субсидії дуже швидко можуть опинитися без фінансування. А ситуація загалом призведе до посилення енергетичної бідності. Єдиною реальною умовою, що підкріплює компенсацію зростання тарифів, може бути суттєве покращення якості житла з погляду підвищення енергоефективності. Але на це також немає фінансування".

За словами експерта, учора у Комітеті Верховної Ради України з енергетики та житлово-комунальних послуг пройшла презентація від британських експертів з аналізу державної політики у Британії щодо покращення енергоефективності. І вони чітко проартикулювали, що британці не поспішають вкладати свої кошти у термомодернізацію житла. А найуспішнішим визнається програма прямого фінансування бюджетними коштами заходів щодо енергоефективності із розрахунку близько 12 тисяч фунтів стерлінгів на домогосподарство.

"Гранатове, а не зворотне фінансування, – уточнює Ігор Черкашин. – Тож, коли говорять про українців як про унікальних утриманців, це явне перекручування фактів. В Україні немає жодної програми для одноквартирних домогосподарств! А багатоквартирні будинки лише ОСББ. При цьому пропонується підвищення тарифів для всіх".

Експерт вважає, що особливо це дивно звучить від міністра соціальної політики, яка мала б вивчити питання подолання енергетичної бідності відповідно до європейських директив.

Та й щодо чистої енергії потрібно не забувати 7-му мету сталого розвитку ООН, яка чітко вказує, що чиста енергія має бути доступною, а не розкішшю, констатує Ігор Черкашин.

Підвищення тарифів – рішення політично дуже болісне

Експерт із енергетичних ринків компанії Dragon Capital Денис Саква вважає підвищення тарифів питанням виключно політичним.

"Тому робити якісь прогнози про те, ухвалять чи не ухвалять таке рішення, практично марно, – пояснює він. – З економічної точки зору таке підвищення, звичайно, необхідне. Наша енергосистема і так виглядає як загнаний кінь, перевантажений неплатежами споживачів, боргами всіх – усім. Поетапне приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня, безумовно, необхідне".

Також як потрібно, зазначає Денис Саква, приводити до ринково обґрунтованих тарифів на опалення, воду та інші житлово-комунальні послуги.

"Без цього ми продовжуватимемо стикатися з валом аварій у секторі енергетики та ЖКГ, – попереджає експерт. – Але це рішення є політично дуже болючим. І чи піде на нього уряд чи ні – сказати не можу".

Варто готуватися до збільшення заборгованості за житлово-комунальні послуги

Голова Союзу споживачів комунальних послуг, голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони довкілля Громадської Ради при КМДА Олег Попенко розмірковує так:

"Підвищення тарифів, схоже, неминуче. Про що говорять відповідні рекомендації Україні із боку США. При цьому ринкові ціни на електроенергію становитимуть близько 8 грн за кВт-год. -50 грн за кубометр (зараз – 7,96 грн)".

Не факт, що близько 50 млрд. грн. на субсидії, про які говорила голова Мінсоцу Оксана Жолнович, вистачить для всіх, хто не потягне нові тарифи, вважає Олег Попенко. Тим більше, що ми поки що не знаємо, які це будуть тарифи.

"Судячи з політики, яку проводить профільне міністерство, там максимально обмежуватимуть видачу субсидій", – зазначає експерт.

Він також наголошує, що зростання тарифів на газ та електроенергію потягне за собою зростання тарифів на тепло та гарячу воду (обмежені сьогодні "стелі" в 7,5 грн), ціни на все і вся.

"Ситуація буде дуже складною. І призведе до збільшення заборгованості за житлово-комунальні послуги (яка сьогодні становить понад 110 млрд грн)", – прогнозує Олег Попенко. 

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому конфлікт України з європейськими сусідами може наростати – чи є вихід із глухого кута.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Дмитро

29 вересня 2023, 08:39

Рыночная экономика - это, безусловно, хорошо.НО!!! Где вы ее видите в Украине? Это не рынок, а централизованое подтягивание уровня тарифов под Европу. Никаких расчетов, никаких скидок на то, что газ наш - местный, а не импортированый из рашки - НИЧЕГО. А выбор только между газовыми спекулянтами в том плане, у кого аппетиты поскромнее. И я уже и не вспоминаю про разницу в уровнях жизни между Европой и Украиной. МИНИСТРА СОЦПОЛИТИКИ это, похоже, не интересует.


Новини