Головна Новини Бізнес тарифи Листування Геруса і Палиці про зниження "зелених" тарифів потрапило в Мережу – джерело
commentss НОВИНИ Всі новини

Листування Геруса і Палиці про зниження "зелених" тарифів потрапило в Мережу – джерело

В Мережі опубліковано листування нібито між Андрієм Герусом та Ігорем Палицею, які обговорюють варіанти зниження "зелених" тарифів

15 липня 2020, 14:59
Поділіться публікацією:

В Мережу потрапило листування, імовірно, між Андрієм Герусом та Ігорем Палицею. Про це повідомляє ??? джерело.

Листування Геруса і Палиці про зниження "зелених" тарифів потрапило в Мережу – джерело

Співрозмовники обговорюють варіанти зниження "зелених" тарифів, при цьому нібито Герус пропонує знизити тариф на 50% для сонячних електростанцій і на 40% для вітрових. Одночасно з цим він вказує, що держава може викупити ті електростанції, власники яких не погодяться з одностороннім зниженням тарифів. Надалі ці електростанції можуть перейти у приватні руки.

Листування Геруса і Палиці про зниження ”зелених” тарифів потрапило в Мережу – джерело - фото 2

Примітно, що Ігор Палиця в ефірі ток-шоу "Право на владу" на телеканалі "1+1" від 13 липня виступив з тезами про необхідність знизити "зелені" тарифи на 40-50%. Нардеп пообіцяв оформити відповідні пропозиції у законопроект і внести його на розгляд у сесійний зал Верховної Ради. У свою чергу, судячи з листування, фракція "Слуга Народу" готова дати голоси за подібний законопроект.

Повідомляється, що Ігор Палиця та Андрій Герус входять в орбіту впливу Ігоря Коломойського. Саме Герус був автором відомих поправок, які відкрили шлях для імпорту електроенергії з РФ в інтересах феросплавного бізнесу дніпропетровського олігарха. У результаті імпорту російської електроенергії цілий ряд шахт на підконтрольній Києву території змушені були перейти в режим простою.

Раніше повідомлялося про те, що Герус нібито на виконання вказівок Коломойського підготував поправки в законопроект №3658 про зниження зелених тарифів для власників сонячних електростанцій більш ніж на 15%. За даними джерела, зниження зелених тарифів та заморожування цін на електроенергію на заводах Коломойського – елемент закулісних домовленостей між президентом Володимиром Зеленським і його Офісом з одного боку і Коломойським – з іншого боку. Повідомляється, що Коломойський не перешкоджав уходу раніше підконтрольного йому менеджменту з "Центренерго" в обмін на зниження зелених тарифів та "замороження" цін на електроенергію для заводів олігарха.

Джерело не виключає, що доведення до дефолту "зелених" електростанцій — частина стратегії Коломойського, а тактика полягає в заробітку на збитках третіх осіб. Викуплені після дефолту за безцінь сонячні електростанції здатні генерувати істотний прибуток навіть в умовах зниження тарифів.

Зазначимо, багатомісячний переговорний процес між інвесторами в поновлювані джерела енергії і Кабміном завершився підписанням меморандуму про взаєморозуміння, пункти якого лягли в основу законопроекту №3658. Цей законопроект був проголосований у першому читанні 3 липня, однак існує ризик, що він не буде прийнятий у другому читанні і в цілому до осені нинішнього року, що обернеться дефолтом численних юридичних осіб, які є власниками "зелених" електростанцій. Законопроект повинен розблокувати виплати ДП "Гарантований покупець" інвесторам в ВДЕ. Станом на сьогоднішній день борги "Гарпока" становлять понад 14 млрд грн.

Нагадаємо, стало відомо, чому електроенергія подорожчає і хто в Україні відчує зростання тарифів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини