Головна Новини Бізнес тарифи Що буде з тарифами на комунальні послуги в Україні у лютому: озвучено прогноз
commentss НОВИНИ Всі новини

Що буде з тарифами на комунальні послуги в Україні у лютому: озвучено прогноз

За словами експертів, суми у платіжках українців наступного місяця зростатимуть

26 січня 2022, 11:05 comments8953
Поділіться публікацією:

Експерти для порталу "Коментарі" озвучили прогноз тарифів на житлово-комунальні послуги (ЖКП) на лютий, розповівши про загальну ситуацію у цій галузі та чого чекати українцям.

Що буде з тарифами на комунальні послуги в Україні у лютому: озвучено прогноз

Що буде з тарифами на комунальні послуги в Україні. Колаж "Коментарі" / Д. Романюк

Не маючи прямих контрактів, ми змушені будемо підвищувати ціни

Голова Спілки споживачів комунальних послуг, голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології й охорони навколишнього середовища Громадської Ради при КМДА Олег Попенко очікує на подальше зростання комунальних тарифів в Україні.

"Вже з 1 січня зросли тарифи на послуги водоканалів 20%, на розподіл газу 15%. Тарифи на тепло зросли у січні у місті Суми на 35%. У лютому очікується зростання тарифів на тепло у Полтаві на 40-50%. Інші міста здебільшого вже прийняли нові тарифи, але не впровадили. Чекають на впровадження наступного опалювального сезону", – каже експерт.

За його прогнозом, вартість газу подорожчає у 2022 році у квітні-травні 2022 року. Зростання очікується від 10 до 20% залежно від того, за якою ціною закуповуватиме газ Україна на біржі.

"Електроенергія теж зросте у 2022 році – орієнтовно на 20-30%. Пов'язано це з тим, що зросла вартість основних компонентів виробництва електроенергії – вугілля, газ і так далі як мінімум у три рази. Не маючи прямих контрактів, ми змушені будемо піднімати ціни. Укренерго, до речі, 2021 року вже підняла свої тарифи на 22%", – зазначає Олег Попенко.

Він впевнений, що влада не розуміє, як виходити з ситуації. Тому, швидше за все, продовжить політику МВФ, перекладаючи всі фінансові витрати на простих українців.

Штучне стримування цін із компенсацією коштом держбюджету призвело до того, що на сьогоднішні особливо компенсувати нічим, гроші брати нема звідки. І стримати тарифи не виходить

Експерт з питань у галузі ЖКГ, засновниця ГО "УПС", голова ГО "Кириловський Гай", власниця малого бізнесу Кристина Ненно вважає, що платіжки за опалення однозначно зростуть, бо місяць наближається, за прогнозами, холодний.

"Вже з грудня-січня більшість керуючих компаній підняли тарифи на утримання будинків та прибудинкових територій у середньому на 15%. А приватні у деяких будинках збільшили їх удвічі. Мотивують тим, що зросла мінімальна зарплата з грудня, а також вартість матеріалів, які потрібні для обслуговування будинків (перфоратори, шурупи, вентиля, крани, ізострічка, побутова хімія тощо). Щодо комунальних підприємств, вони в середньому підняли тарифи на 5-10%, у них тариф набагато нижчий", – зазначає Крістіна Ненно.

Вона наголошує, що найбільше зросли платіжки за опалення. Як і обіцяла влада, воно не дорожчає для більшості домогосподарств, становлячи близько 8 грн за кубометр газу. Але – біда для будинків, де не встановлені прилади обліку.

"Всі підприємства почали розраховувати за новою методикою розподіл між споживачами комунальних послуг, які вони отримують. Після перерахунку за новою методикою квартира у 50 квадратних метрів, за яку раніше платили 2 тисячі у Запоріжжі чи Боярці, тепер обходиться понад 6 тисяч гривень, якщо немає загальнобудинкового лічильника чи квартирного", – наголошує експерт.

З 1 січня подорожчав і розподіл газу, але не суттєво, у середньому на 4%.

Холодне водопостачання та водовідведення також йдуть у зріст. На лютий Національна комісія, що здійснює державне регулювання у галузі енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), затвердила підвищення тарифів на цю послугу для більшості підприємств, що її надають.

"У середньому ціни на холодну воду зросли від 20 до 30% – залежно від регіону, – каже Кристина Ненно. – Найбільше це відчули жителі Запоріжжя (тут найдорожчий тариф в Україні – 1 кубометр холодного водопостачання водовідведення становить 65 грн 56 коп. з ПДВ), Бердянська та Умані".

Експерт упевнена – зростання тарифів на ЖКП продовжиться. Тим більше, що МВФ і НБУ вже заявили – вони мають бути переглянуті та підвищені до економічно обґрунтованих.

"Багато років в Україні було штучне стримування таких тарифів. Їхнє підвищення – непопулярний крок для будь-якої влади. Тому намагалися не створювати соціальної напруги, виглядати добрими в очах виборців. Але штучне стримування цін із компенсацією коштом держбюджету призвело до того, що на сьогоднішні особливо компенсувати нічим, гроші брати нема звідки. І стримати тарифи не виходить, – пояснює Кристина Ненно. – Не працює і спроба компенсації за рахунок бізнесу. Той не витягає нинішніх цін на енергоресурси. Тим більше, що закуповувати їх періодично доводиться за кордоном – значно дорожче, ніж вітчизняного виробництва. Зростає собівартість продукції (доводиться включати державне регулювання цін), зростає інфляції. Населення бідує, бізнеси страждають. А у влади не залишилося варіантів для маніпуляції та компенсацій. Але й різкого підвищення тарифів вона допустити не може – це масові акції протесту, небезпека, яку всіх винесуть із кабінетів. Думаю, штучно стримувати тарифи вдасться максимум до середини літа. А наступний опалювальний сезон не залишить багато варіантів. Хіба що взяти кредит, щоб знову компенсувати ким/чим бюджету. Але ж кредити доведеться повертати... А дозволити направити на комуналку 1000 грн за вакцинацію та 500 грн за бустерну дозу теж не врятує ситуацію. Адже це, знову ж таки, кошти бюджету, тобто наші з вами податки. Та й міра виключно тимчасова".

Раніше на порталі "Коментарі" — Кабмін збільшив перелік агрокомпаній на отримання "пільгового" газу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

андрей

26 січня 2022, 11:12

Пи..ц,слов нет,Слава Украине!!!!!


Новини