Головна Новини Бізнес тарифи Що відбувається довкола ринку електроенергії в Україні: чому нас готують до підвищення тарифів
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається довкола ринку електроенергії в Україні: чому нас готують до підвищення тарифів

На сьогоднішній день склалася ситуація із дефіцитом електроенергії

16 квітня 2024, 10:40 comments7117
Поділіться публікацією:

В Україні періодично актуалізується питання щодо підвищення тарифів на електроенергію. Найчастіше це пояснюється тим, що ринкова її собівартість у тих же європейських країнах на порядок вища, ніж в Україні. Але чи це так насправді? Голова Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко опублікував у себе у Фейсбук цікаву інформацію про те, що базові ціни на електроенергію у найбагатших європейських країнах (крім Польщі) набагато дешевші, ніж в Україні. При цьому в Міненерго кажуть, що собівартість електроенергії в Україні близько 1,5 грн за кВт-год, або 1500 грн за МВТ-Ч (38 дол), хоча, як видно з інфографіки, в Угорщині чи тій же Словаччині вона коштує близько 18 дол. Про що це говорить? Чому українців переконують, що треба знову піднімати тарифи (до 3,5 грн за кВт-год)? Чи це не виглядає як спроба знищення української енергетики, коли можна непогано заробити через постачання в Україну дешевої – європейської? Що відбувається у нас на цьому ринку? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що відбувається довкола ринку електроенергії в Україні: чому нас готують до підвищення тарифів

Тарифи на світло. Фото: із відкритих джерел

Швидше за все – зростання тарифів неминуче

Глава Експертної платформи з енергоефективності (Expert Platform for Energy Efficiency) Ігор Черкашин розмірковує так:

"Я не став би розбирати тему рівня тарифів, виходячи лише з умов роботи енергосистем різних країн, але за умов мирного неба. Україна входить у ситуацію руйнувань, які не будуть усунені до опалювального сезону. Отже, зимове споживання електроенергії базуватиметься на залишках вітчизняної генерації, якої недостатньо. На генерацію від малих і домашніх генераторів вартість електроенергії від яких залежить від вартості бензину, дизеля або від природного газу тим, кому пощастило. Ну і від експорту, який навіть за умов нижчої вартості не зможе покрити потреби України, просто виходячи з фізичного перетину перетікання на кордоні".

Таким чином, продовжує експерт, склалася ситуація із дефіцитом, яка завжди має два виходи. Зростання цін на дефіцит або карткова система розподілу дефіциту за збереження соціального рівня тарифів.

"Перший варіант може викликати негатив у суспільстві, що загрожує в умовах війни. Другий варіант може бути сприйнятий як неминучість в умовах війни, але вимагає жорсткого державного регулювання, чого явно немає", – зазначає Ігор Черкашин.

До того ж, уточнює він, реально створити таку систему практично нереально за умов часто повного нерозуміння ролі держави у військовій економіці.

"Що на виході? Швидше за все – зростання тарифів неминуче. Але при цьому воно не гарантує достатньої кількості електроенергії для споживачів, – підкреслює експерт. – Можна лише порадити кожному споживачеві персонально оцінити свої технічні можливості для проходження опалювального сезону. І сподіватися на теплу та сонячну зиму".

До комерційних структур та структур-монополістів є питання

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков погоджується з тим, що ситуація з електроенергією та цінами на неї в нашій країні – неоднозначна.

"В Україні існують комерційні структури, структури-монополісти, які працюють на цьому ринку – та оголошують ціни на свій продукт. Враховуючи, що, згідно з багатьма даними, ціни в Європі на електроенергію, дійсно, вищі, ніж у нас, з боку держави необхідний жорсткий контроль за цінами та тарифами. Зокрема, за тим, який прибуток отримує, наприклад, комерційна структура, яка видобуває електроенергію. Яка питома вага цього прибутку, яка собівартість тощо", – пояснює економіст.

За його словами, оскільки ми живемо під час війни, слід якщо не націоналізувати такі стратегічно важливі об'єкти, то встановити за ними жорсткий держконтроль. Щоб розуміти реальний стан речей: скільки електроенергії виробляється, як постачається, за яким принципом пропонується саме така ціна її – як промисловості, так і домогосподарствам.

"Поки що нас явно готують до того, що електроенергія ще більше дорожчатиме. Намагаючись ув'язати це з російськими ударами по українській енергоструктурі. Але не пояснюючи, чому ті чи інші недопрацювання держави та комерційних структур знову мають намір перекласти на плечі пересічних українців. Життєвий рівень яких різко скоротився. Тому ідея про новий виток зростання тарифів виглядає досить сумнівно", – констатує Олексій Плотніков.

Тарифи на електроенергію для населення в Україні є найдешевшими в Європі

Екс-гендиректор ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" Сергій Макогон запевняє, що інформація про те, ніби в Європі ціни на електроенергію значно дешевші – неправдива. За його словами, це недоречна маніпуляція у такий складний час, а орієнтація йшла виключно на один день, тоді як ціни змінюються постійно.

"Насправді тарифи на електрику для населення в Україні є найдешевшими в Європі. І хочемо ми чи ні, а поступово ціни для населення підвищуватимуться до ринкових. Інакше на нас чекає фінансовий колапс в енергетиці", – попереджає експерт.

Проте, продовжує він, категорично неправильно обґрунтовувати необхідність підвищення тарифів – необхідністю відновлювати пошкоджені об'єкти генерації.

"Тут держава має надати необхідні фонди для державних енергетичних компаній (кредити чи вливання в капітал), а через тариф ці суми слід збирати із споживачів упродовж 15-20 років. Це дозволить уникнути значних стрибків тарифів для споживачів, – пояснює Сергій Макогон. – Щодо приватної компанії ДТЕК чи Харківської ТЕЦ-5, то вони можуть самостійно фінансувати відновлення, або залучати кредити для фінансування. А якщо такої можливості вони не мають, то стандартна практика в цьому випадку – націоналізація та фінансування за рахунок держави. Пізніше такі націоналізовані компанії можуть знову приватизуватися для повернення грошей до бюджету".

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорять наміри влади підняти тарифи на електроенергію: чи це дійсно неминуче.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини