Головна Новини Бізнес тарифи Стало відомо, хто й скільки заробить на зростанні тарифів на електроенергію
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, хто й скільки заробить на зростанні тарифів на електроенергію

Колишній народний депутат Вікторія Войціцька розповіла, як подорожчання електроенергії допоможе заробити олігархам і бізнесменам, наближеним до влади

10 липня 2020, 16:25 comments4446
Поділіться публікацією:

НКРЕП 11 липня планує прийняти фінальне рішення про підвищення тарифу на передачу електроенергії оператора Об'єднаної енергосистеми України держкомпанії "Укренерго" більше ніж удвічі – із 15,54 коп до 32,8 коп за кВт-год. Про це у своїй колонці на "Економічній правді" пише народний депутат VIII скликання Вікторія Войціцька.

Стало відомо, хто й скільки заробить на зростанні тарифів на електроенергію

"Підвищення тарифу "Укренерго" на 17,3 коп означає, що автоматично на цю величину буде підвищений тариф для всіх непобутових споживачів: школи, лікарні, дитячі садочки, військові частини, водоканали, теплокомуненерго, електротранспорт, кафе, перукарні, фабрики та заводи", — повідомила екснардеп.

За її словами, загальний кінцевий тариф для споживачів зросте на 10%-15%.

"При цьому компанія ДТЕК отримала ухвалу суду, згідно з якою при експорті електроенергії не платить тариф "Укренерго", а безкоштовно користується державними мережами, — зазначає Войціцька. — Всього непобутові споживачі споживають близько 100 млрд кВт-год у рік. Отже, підвищення тарифу на 17,3 коп означає, що із українських споживачів буде додатково зібрано понад 17 млрд грн у рік, які підуть на виплати "зелених" тарифів".

Крім того, вона пояснила,хто ж на цьому заробить: "Найбільшим гравцем "зеленої" енергетики є ДТЕК Ріната Ахметова, який виробляє близько 26% від всієї генерації на "зеленому" тарифі – йому дістанеться приблизно 4 млрд грн. Компаніям із орбіти Карла Стурена та Валерія Хорошковського, у яких доля ринку в межах 10%, дістанеться понад 1 млрд грн".

За даними Войціцької, ще близько 3,5% ринку належить компаніям VR Capital.

"Вони будували електростанції разом із ICU і які є наближеними до Петра Порошенка – їм із цього підвищення дістанеться близько 500 млн грн. Ще по 200-300 млн грн зможуть отримати бізнесмен Василь Хмельницький, група Тинного-Льовочкіна та Мкртачана-Єфімова. Як бачимо, заробляють на цьому в основному олігархи та бізнесмени, наближені до політики", — резюмує Вікторія Войціцька.

Раніше "Коментарі" розібралися, кого торкнеться підвищення цін на електроенергію в чотири рази та чи варто турбуватися людям.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини