Головна Новини Бізнес тарифи Тарифні бунти: чи піде влада назустріч народу
commentss НОВИНИ Всі новини

Тарифні бунти: чи піде влада назустріч народу

Хто може скористатися ситуацією з підвищенням тарифів - думки експертів

12 січня 2021, 12:05 comments1053
Поділіться публікацією:

Підвищення тарифів на електроенергію, газ і воду викликали обурення серед українців. По країні вже прокотилася хвиля протестів, пов'язаних з подорожчанням життєво необхідних ресурсів. Чим може обернутися такі дії влади, хто з політиків може скористатися ситуацією, що склалася і яка перспектива "тарифних бунтів" читачам "Коментарів" розповіли українські експерти.

Тарифні бунти: чи піде влада назустріч народу

Тарифи, протести/Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"Опозиція може осідлати хвилю протестів"

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства (ЦДПГС) Віталій Кулик підкреслює, що тарифи в деяких регіонах піднялися на 50%. І це суттєвий удар по доходах домогосподарств.

"Вони просто не витримують такого підвищення, — пояснює експерт. — Традиційно дисципліновані платники (особливо пенсіонери), вмудрялися раніше повністю оплачувати комуналку, з новим підвищенням тарифів будуть накопичувати борги, які невідомо як і чим покривати".

Віталій Кулик звертає увагу, що після акцій протестів ФОП, які показали відносний результат, тарифний удар призвів до того, що люди почали проводити мітинги протестів в регіонах. Вони перекривають дороги, вимагають перегляду тарифів.

"Спочатку хвиля протестних акцій була спонтанною, — говорить експерт. — В їх підготовці брав участь, в основному, активісти. Зараз є спроби певних політсил (ОПЗЖ, "Батьківщина", місцева організація партії, які також долучилися до справи, щоб профондувати дії уряду, особливо після введення ідіотського локдауна) осідлати цю хвилю. І спровокувати тарифний Майдан, забезпечивши підвезення людей до Києва. Якщо є спосіб натиснути на уряд, щоб зупинити зростання тарифів, місцева влада буде цим, звичайно, користуватися. Мери Запоріжжя, Дніпра, Одеси, Полтави, Черкас, низки інших міст вже надали всіляку підтримку протестних ініціатив, підсвітили їх в потрібному ракурсі. Йдуть розмови про необхідність створити якусь структуру регіональних представників влади при Кабміні. Уряд і Офіс президента кажуть про якийсь антикризовий штаб, розглядають варіанти заморозки тарифів".

Але складність в тому, підкреслює Віталій Кулик, що підвищення тарифів лягає в логіку наших взаємин з МВФ.

"Представники Фонду хочуть довести тарифи на газ до ринкової вартості. Що, на мій погляд, є злочином. Не можна вішати на споживачів борги операторів, постачальників і так далі. Це — спроба отримати надприбуток. Ряд експертів запевняють, що підвищення тарифів — це змова власника обленерго та обленергозбутів, які знаходяться в руках певних картелів (Фірташ, Льовочкін, Ахметов, в деяких регіонах — Медведчук). І центральна влада опиняється у вилці: є зобов'язання перед МВФ, а є — перед українськими фінансово-промисловими групами. І велике питання, як "пропетляти" між цими зобов'язаннями".

Директор ЦДПГС не виключає, що ми побачимо якесь зниження тарифів. Але навряд чи воно буде істотним.

"Прогнозую подальше зростання соціальної активності, бунти, марші "порожніх каструль". Приблизно з лютого все це буде ще більше, ніж зараз, — попереджає Віталій Кулик. — І в рамках цих протестів можливо прояв активізації старих політичних гравців, а також — поява нових".

"Протести спровокували обіцянки Зеленського"

Політичний експерт Сергій Таран звертає увагу, що протести в чому спровокували обіцянки того ж Зеленського (і під час виборчої кампанії, і вже після того, як він став президентом) знизити тарифи.

"У всіх ефірах  "слуги" говорили, що є можливості для зниження тарифів. В результаті їх не просто не знизили, але і підвищили. І це на тлі триваючого зубожіння населення. Не дивно, що маємо грунт для протестів, — зазначає експерт. — У Зеленського ж не розуміють, що з цим робити".

На думку Сергія Тарана, перш за все, слід повернути субсидії хоча б в тому обсязі, в якому вони були за президентства Порошенко. Другий найважливіший момент — відновити зростання економіки, який дозволить підняти добробут населення.

"А зараз економіка падає, люди бідніють, а тарифи зростають. Де логіка? Якби реальні зарплати і пенсії значно підіймалися, якби ми бачили зростання економіки, то і підвищення тарифів було б не так страшно. А так ... Звичайно, ситуацію використовуватимуть ті чи інші політичні сили. Але справа тут, перш за все, в непродуманих діях самої центральної влади. Ну, а те, що президент фактично доручає уряду терміново регулювати ціни, в черговий раз доводить, що Зеленський так і не зрозумів, до якої межі поширюються його повноваження. І так і не навчився діяти в рамках Конституції", — підкреслює Сергій Таран.

Як повідомляв портал "Коментарі", за інформацією Державної служби статистики, середні ціни на комунальні послуги в Україні, зокрема на житло, електроенергію, воду, газ, збільшилися на 13, 6%. Найбільше з цього переліку збільшилася ціна на газ — на 56,3%.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини