Головна Новини Бізнес тарифи Уряд «заморожує» тарифи, але проблема з їхньою оплатою залишається: у чому суть
commentss НОВИНИ Всі новини

Уряд «заморожує» тарифи, але проблема з їхньою оплатою залишається: у чому суть

Незважаючи на війну, яку веде проти нас Росія, уряду вже зараз потрібно піти на низку кардинальних кроків, щоб наступної зими в будинки українців стабільно поступали тепло та гаряча вода

11 травня 2022, 12:25
Поділіться публікацією:

В Україні планується запровадження мораторію на підвищення тарифів на період воєнного стану та 6 місяців після його завершення. Експерти проаналізували цю ініціативу для видання "Коментарі".

Уряд «заморожує» тарифи, але проблема з їхньою оплатою залишається: у чому суть

Тарифи. Фото з відкритих джерел

На державному рівні є розуміння різкого падіння життєвого рівня та доходів населення

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков вважає, що українським урядом анонсовано абсолютно розумне рішення щодо заморожування комунальних тарифів.

"В умовах війни держава не тільки може, а й має втручатися в економіку. У тому числі у такий спосіб, – зазначає економіст. – Те, що тарифи не зростатимуть – це ще й спроба зберегти їхню збиральність (а платежі з початку війни різко впали). У нас катастрофічна ситуація із зарплатами (падають), з безробіттям, інфляцією, дефіцитом (зростають), із масовим переміщенням громадян за межі країни та в її межах. Звичайно, це все не сприяє тому, щоб підвищувати ще й тарифи на комунальні послуги".

Тож рішення – обґрунтоване, упевнений Олексій Плотніков. І свідчить про те, що на державному рівні є розуміння різкого падіння життєвого рівня та доходів населення.

"А те, що щомісячний дефіцит держбюджету – від 5 до 7 мільярдів доларів… Комунальні платежі тут особливої ролі не зіграли б. І якщо держава відшукає можливості зовнішнього залучення коштів для покриття цього дефіциту (а окремі країни та міжнародні інституції нам у цьому допомагають), то закриються й моменти, пов'язані з тарифами", – каже експерт.

Щодо інших напрямків, то, на думку Олексія Плотнікова, Кабміну слід активізуватись у підтримці осіб, які втратили житло, роботу. І підприємців, які продовжують працювати та забезпечують робочі місця.

Заморозивши тарифи – ми не вирішуємо цілу низку проблем

Голова Спілки споживачів комунальних послуг, голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони довкілля Громадської Ради при КМДА Олег Попенко розмірковує так:

"Введення Кабміном мораторію на підвищення тарифів на газ, розподіл газу, гарячу воду та опалення – цілком зрозуміло, з огляду на те, що мільйони українців втратили роботу, а ще мільйони стали біженцями. Також Кабмін планує запровадити компенсаторні механізми, щоби перекрити різницю в тарифах".

Зрозуміле та логічне рішення для підтримки українського споживача комунальних послуг, у якого зараз найчастіше немає роботи, немає житла, немає грошей, наголошує експерт. Але треба зрозуміти, продовжує він, як саме уряд має намір це робити.

"Адже поки що Кабмін лише рекомендує органам місцевого самоврядування (ОМС) не підвищувати тарифи, зберігаючи ціну на газ для опалення житлового фонду та для продажу його населенню. До того ж, незрозуміло, якою буде ціна на газ для бюджетної сфери та бізнесу, – зазначає Олег Попенко. – Адже минулого опалювального сезону газ для бюджетників продавали по 16,5 грн за куб, а для бізнесу за ціною Української енергетичної біржі (тарифи доходили до 50 грн за куб)".

До того ж, продовжує експерт, є величезні проблеми із боргами за комунальні послуги. Більшість теплокомуненерго (ТКЕ) не мають грошей, щоб зробити передоплату за газ на найближчий опалювальний сезон. Як тут бути – теж поки що незрозуміло, вважає Олег Попенко. Адже доходи ЗМС впали на 30%, а в деяких випадках і на 50%.

"Заморозивши тарифи ми, не вирішуємо проблему неплатежів, – акцентує експерт. – А вона ж була і до війни. Не вирішуємо проблему стану ТКЕ, його модернізації. Не вирішуємо проблему житлового багатоквартирного фонду та втрат усередині нього. На мою думку, зараз одним із головних питань є зайнятість населення. Лише забезпечивши українців роботою, ми можемо зняти одразу кілька проблем – і соцвиплатами, і боргами за комуналку, і субсидіями".

Читайте також на порталі "Коментарі" — ЗСУ розбили позиції окупантів під Ізюмом.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини