Головна Новини Бізнес тарифи Як отримати субсидію, якщо є борг за комуналку: відповідає Мінсоцполітики
commentss НОВИНИ Всі новини

Як отримати субсидію, якщо є борг за комуналку: відповідає Мінсоцполітики

Початок опалювального сезону означає зростання потреби у субсидії, яку можуть отримати навіть боржники

21 жовтня 2021, 13:04
Поділіться публікацією:

Українці, які мають заборгованість по оплаті ЖКП, мають можливість отримати житлову субсидію, повідомляє Мінсоцполітики.

Як отримати субсидію, якщо є борг за комуналку: відповідає Мінсоцполітики

Житлово-комунальні послуги - постачання газу, тепла, електроенергії тощо - фото з мережі

Громадяни, які мають заборгованість, можуть отримати субсидію після укладання договору реструктуризації. Заборгованістю вважається більш ніж тримісячне прострочення  оплати житлово-комунальних послуг (ЖКП) або суму боргу більше 20 неоподаткованих мінімумів (станом на жовтень 2021 р. – це 340 грн.). У договорі реструктуризації вказуються умови, які полегшать розрахунок з боргами: вони виплачуватимуться частинами протягом кількох місяців.

Мінсоцполітики окремо роз'яснює ситуацію: почався опалювальний сезон, у сім'ї зросли виплати за ЖКП, є заборгованість по оплаті, договір про реструктуризацію укласти не встигли, отже, немає субсидії, що робити? У такому випадку головне – реструктурувати борг протягом двох місяців від початку опалювального сезону. Тоді  субсидія буде нарахована з моменту увімкнення опалення, а не з дати укладання договору.

Експрес-випуск Держстату України про оплату населенням ЖКП показує, що громадяни мають найбільшу заборгованість за природній газ – 23,7 млрд грн., за опалення та гарячу воду – 20,3 млрд грн., на порядок менше боргів за електроенергію – 7,1 млрд грн., та водопостачання – 6,5 млрд грн. Найбільший борг за оплату ЖКП фіксується у січні, коли він досягає 30%. Хоча станом на липень 2021 р. загальна сума коштів, сплачена населенням, навіть на 17% більша за розмір фактичних нарахувань. У тому ж місяці було укладено 6,8 тис. угод про реструктуризацію.

Видання "Коментарі" повідомляло своїм читачам інформацію від Президента Зеленського про тарифи на газ для населення.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини