Головна Новини Бізнес податки Активісти попередили, що через зниження акцизів на ТВЕН бюджет може втратити до 3 мільйонів гривень
commentss НОВИНИ Всі новини

Активісти попередили, що через зниження акцизів на ТВЕН бюджет може втратити до 3 мільйонів гривень

Громадські активісти вважають, що зниження акцизів на тютюнові вироби для електричного нагрівання зробить їх більш доступними для дітей

26 лютого 2021, 20:59
Поділіться публікацією:

Зниження акцизу на 30% на сигарети для iqos і glo з 1 квітня 2021 року призведе до втрати бюджетом 3 млрд грн щороку і створить неприпустимі податкові пільги для тютюнової компанії "Філіп Морріс Інтернешнл". Про це заявляють у ГО "Життя".  

Активісти попередили, що через зниження акцизів на ТВЕН бюджет може втратити до 3 мільйонів гривень

Бюджет України 2021

Також у громадській організації зазначають, що сьогодні українське законодавство дозволяє вільно продавати такі тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) дітям, а зниження акцизу на них зробить такі сигарети більш доступними.

У ГО "Життя" нагадують, що 25 лютого за зверненням глави фракції "Слуга народу" Давида Арахамії Комітет з питань фінансів податкової та митної політики вніс поправку №55 до законопроекту №4278 "Щодо оподаткування товарів у міжнародних поштових та експрес-відправленнях)". Документ передбачає внесення змін у Податковий кодекс України у частині зниження акцизу на 30% на сигарети для iqos і glo з 1 квітня 2021 року.

Громадські активісти також назвали наслідки, до яких може призвести ухвалення законопроекту №4278 з поправками:

- Держбюджет у 2021 році недоотримає близько 3 млрд грн від акцизу на ТВЕН. Натомість за рахунок цих коштів зростуть прибутки тютюнових компаній. Згідно з розрахунками Київської школи економіки та Vox Ukraine, з урахуванням наступних років преференційного податку для сигарет iqos і glo втрати Держбюджету складуть десятки мільярдів гривень.

- Тютюнові вироби для нагрівання легально продаються дітям та неповнолітнім. Зниження акцизу на ТВЕН сприятиме ціновій доступності тютюнових виробів для дітей та зростанню поширеності куріння.

"Зниження акцизного податку на ТВЕН та створення преференцій для певного виду тютюнових виробів суперечить ст. 4 Закону №2899-IV, який визначає "пріоритетність політики у сфері охорони здоров’я у порівнянні з фінансовими, податковими та корпоративними інтересами суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана з тютюновою промисловістю", – заявляють у ГО "Життя".

Зазначається, за період з 2019-го до 2020 року куріння iqos та glo серед молоді 18-30 років зросло у 4 рази.

"Вперше за 10 років в Україні відновилася динаміка зростання поширеності куріння серед молодих жінок та чоловіків. Зниження акцизу на ТВЕН на 30% зробить ще більше молодих українців курцями. Вже зараз кожна п’ята українська дитина у віці 13-15 років вживає тютюнові вироби або електронні пристрої для куріння. А внаслідок вживання тютюнових виробів в Україні щороку помирає 85 тисяч українців – це 233 людини щодня!" – вказують у заяві активісти.

Згідно з результатами опитування КМІС, 67% українців підтримують підвищення податків на ТВЕН заради того, щоб знизити динаміку поширеності куріння.

"Зниження акцизу на ТВЕН на 30% просувається окремими політиками під тиском тютюнової корпорації "Філіп Морріс", яка є імпортером тютюнових виробів для електричного нагрівання для пристроїв IQOS в Україну. Втручання та тиск тютюнової індустрії на формування податкової політики захисту людей від куріння є грубим порушенням статті 5.3 Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, яка ратифікована Україною", – попереджають в ГО.

Зокрема, у дослідженні ВООЗ вказано, що не існує підстав для оподаткування ТВЕН за нижчою ставкою, ніж сигарети, адже тут також присутній тютюн. За даними активістів не існує підтверджень тому, що ТВЕНи менш шкідливі за сигарети.

Раніше "Коментарі" писали, чому не варто курити електронні сигарети.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

olena alve

27 лютого 2021, 00:41

Мені шкода розмістити це в Інтернеті, але у мене немає вибору. Я ніколи не вірив у любовні заклинання чи заклинання, поки не зустрів того фокусника, коли цього року відвідав свого друга в Україні на діловому саміті. Я думав, що людина на ім’я доктор АЛАБА був справді могутнім, і він міг допомогти із заклинаннями, які повернули б загублених, закоханих та чарівні гроші, магію чи магію для хорошої роботи чи щастя. Зараз я щаслива. Я даю свідчення, тому що чоловік, за якого я хотів одружитися, залишив мене за 5 тижнів до весілля, і моє життя було перевернуто з ніг на голову, бо наші стосунки тривали 3 роки. Я дуже любив його, але його мати була проти нас і не мала добре оплачуваної роботи. Зустрівши цього чарівника, я розповів йому, що сталося, і пояснив йому ситуацію. Спочатку я вагався і підозріло, але просто спробував. І через два дні, коли я повернувся до Німеччини, мені зателефонував друг (нині чоловік), який прийшов до мене, і я вибачився, що все було домовлено з його матір’ю та сім’єю та отримав нову співбесіду, щоб одружитися. Я не повірив, бо доктор АЛАБА просто запитав моє ім’я та ім’я мого друга і все, що я хотів. Що ж, зараз ми щасливі у шлюбі і чекаємо на нашу маленьку дитину, а мій чоловік також має нову роботу, і наше життя стало набагато кращим. Його електронна пошта така: зараз ми щасливі у шлюбі та чекаємо на нашу маленьку дитину, а мій чоловік також має нову роботу, і наше життя стало набагато кращим. Його електронна пошта така: зараз ми щасливі у шлюбі та чекаємо на нашу маленьку дитину, а мій чоловік також має нову роботу, і наше життя стало набагато кращим. Його електронна адреса: [email protected] Ви також можете надіслати йому WhatsApp на 2349071995123.


Новини