Головна Новини Бізнес податки Безробіття в Україні: що потрібно зробити владі, щоб її подолати
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Безробіття в Україні: що потрібно зробити владі, щоб її подолати

Експерти визнали, що дана проблема гостро стоїть в Україні

20 серпня 2020, 18:15 comments1089
Поділіться публікацією:

З початку дії карантину (з 12 березня по 20 серпня) статус безробітного в Україні отримали 431,8 тис. Осіб, що на 67% більше, ніж за аналогічний період минулого року. "Коментарі" дізналися у експертів, які дії влада могла б застосувати (але не застосувала) для зниження зростання безробіття і як уникнути погіршення ситуації, враховуючи накочується другу хвилю пандемії.

Безробіття в Україні: що потрібно зробити владі, щоб її подолати

"Зростання безробіття в Україні не такий вже катастрофічний"

Навряд чи влада має в своєму розпорядженні інструментами, які можна було б використовувати, але не застосовувалися для стримування зростання безробіття. Так вважає економічний експерт Олександр Гаврутенко.

"На відміну від багатьох західних країн, де часом фінансова підтримка потерпілих від карантинних заходів бізнесів перевищувала їх доходи в звичайні періоди, Україна такими ресурсами не володіє, — пояснює він. — Рівне, як і відсутні можливості оплачувати реалізацію масштабних інфраструктурних будівництв або програм з благоустрою населених пунктів, створюючи при цьому велику кількість постійних або тимчасових робочих місць ".

За словами економічного експерта, для створення нових робочих місць або їх збереження в будь-який період — і особливо в кризовий — потрібні величезні фінансові вливання. У кращому випадку у вигляді прямих інвестицій в нові виробничі підприємства, або ж цільова підтримка від держави.

Олександр Гаврутенко підкреслює: "Доступні ж і вжиті заходи: адміністративні, законодавчі, де передбачалися різні пільги і спрощення діяльності, природно недостатні, але все ж мали стримуючий ефект. І, треба визнавати, що зростання безробіття внаслідок карантину у нас не такий вже і катастрофічний, як це можна було очікувати ".

"Наша влада імпотентна у всьому"

Політичний і економічний експерт Олександр Савченко вважає найважливішим питання надання представникам малого та середнього бізнесу (МСБ) ринків збуту для будь-якої їхньої продукції.

"Умовно кажучи — від пиріжків до зерна. Всього, що б вони не робили. Але влада і до корона-кризи цим не займалася, і зараз нічого не робить в цьому напрямку, — підкреслює експерт. — Не вмієте відкривати великі підприємства, не в змозі забезпечити виробництво турбін, авто, літаків — дайте можливість розвиватися МСБ. Зокрема, допоможіть освоювати зовнішні ринки ".

Олександр Савченко нагадує, що в 2014-му, коли Україну охопила низка криз, Білорусь відхопила собі масу наших ринків, ставши вигодонабувачем із ситуації. Зараз, підкреслює експерт, криза вже в Білорусі.

"Що могла б зробити наша влада? Допомогти вітчизняному бізнесу зайняти білоруські ринки збуту. Що робить наша влада? Починає грати в геополітичні ігри, традиційно розтринькуючи шанси. Чому так? Тому що наша влада імпотентна в усьому ", — каже Олександр Савченко.

Він також вважає вкрай важливим для припинення зростання безробіття — перестати тиснути бізнес податковими перевірками. Більш того — зробити податкові канікули для ряду виробництв. Однак наша влада, підкреслює експерт, робить все з точністю навпаки, пропонуючи все нові і нові податкові ініціативи і маючи намір вже з вересня почати тиранити МСБ новими перевірками.

"В української влади немає дієвого плану по виходу з кризи"

"На превеликий жаль, в української влади немає дієвого плану по виходу з кризи, — каже політолог, громадський діяч Олександр Лазарєв. — Вона вибрала неоліберальну модель економіки, що має на увазі ліквідацію реального сектора економіки. Плюс — підписано згубний угоду з МВФ, де наша влада гарантують приватизацію держпідприємств, фактичне знищення основ Трудового кодексу ".

Експерт упевнений, що вся економічна політика нинішньої української влади працює не на користь наших громадян, які не на соціальну державу.

"Все підпорядковано виключно бажанням міжнародних кредиторів. А ті зацікавлені в ліквідації конкурентів на світовій економічній арені, де під час криз йде традиційне перерозподіл суспільного блага. І ми за мінімальну спекулятивну "допомогу" Заходу фактично погодилися знищити реальний сектор економіки ", — вважає Олександр Лазарєв.

Це ж, за його словами, стосується і економічної частини угоди з Євросоюзом.

"Не випадково представники ЄС різко осмикнули нашу владу, коли та спробувала зробити кроки в бік розвитку українського машинобудування, — нагадує експерт. — А раз українська влада йде на поводу міжнародних кредиторів, нам гарантований зростання безробіття. І він лише посилиться з новим витком корона-кризи. Причому якщо буде попикта ввести нові карантинні обмеження, це повністю знищить МСБ. У підсумку ми закредітуемся під згубні умови ".

Раніше "Коментарі" дізналися у експертів, які головні проблеми в України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини