Головна Новини Бізнес податки Цинічніше за Януковича: підприємець розповів, як влада Зеленського вплинула на малий бізнес
commentss НОВИНИ Всі новини

Цинічніше за Януковича: підприємець розповів, як влада Зеленського вплинула на малий бізнес

25 березня виповниться 100 днів від початку протестів підприємців України

15 березня 2021, 14:25
Поділіться публікацією:

Нинішня влада катастрофічно розчарувала вітчизняних підприємців. Чому представники малого бізнесу продовжують протестувати на Майдані й у чому Зеленський цинічніший навіть втікача-Януковича, порталу "Коментарі" розповів співорганізатор руху #SaveФОП Сергій Доротич.

Цинічніше за Януковича: підприємець розповів, як влада Зеленського вплинула на малий бізнес

Підприємці збираються протестувати і надалі. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

На думку Доротича, у 2010 році "Податковий Майдан" зробив свою справу — уряд на чолі з Віктором Януковичем і Миколою Азаровим пішов назустріч підприємцям.

"Відкатили тоді назад фіскалізацію ФОПів і переформатували Податковий кодекс, зменшивши тиск на підприємців. Сьогоднішня влада нас не чує", — стверджує представник #SaveФОП.

Також Сергій Доротич додає, що подібного цинізму від нинішнього президента Володимира Зеленського та його нардепів ніхто з представників бізнесу не очікував. Тому серед ФОПів нині так багато людей, котрі зневірилися у своєму виборі.

Протести малого бізнесу на Майдані тривають, стверджує Доротич. Але багато в чому на проведення акцій впливає коронавірусний карантин і введення "червоних" зон в окремих регіонах країни.

Все ж, чого вимагають підприємці при владі, — це можливість для бізнесу спокійно працювати. У це входить і ослабленні адміністрування, і перегляд фіскалізації, і дотримання законного права — на працю, яке гарантує Конституція. Також для ФОПів важливо зберегти спрощену систему оподаткування.

"Щоб кожен міг легко і просто почати власну справу з кишенькових грошей без досвіду і знань в бухгалтерії. Спрощенка також потрібна для конкуренції мікробізнесу і великих мереж. Конкуренція — це стримуючий фактор від підвищення цін на товари і послуги", — детально пояснює Сергій Доротич.

Крім того, влада повинна зрозуміти: мікробізнес можна змінювати законодавчо, лише зрозумівши справжні наслідки прийнятих рішень. Для цього, впевнений Доротич, слід залучити до обговорення самих підприємців. Люди хочуть створення консультативно-дорадчого органу при президенті, що зможе об'єктивно оцінювати всі законопроекти стосовно малого бізнесу, розроблені політиками.

"Так, президент у результаті протестів руху #SaveФОП, створив 22 грудня 2020 своїм указом Раду з питань сприяння розвитку малого підприємництва. Але туди не був включений жоден із реальних представників руху #SaveФОП. Включили до складу "прилипав", які деякий час побули в русі, а зараз відійшли і танцюють під дудку влади", — говорить експерт.

Також підприємці хочуть реформ окремих державних служб — податкової та митної. До їх закінчення, за словами Сергія Доротича, повинен бути оголошений мораторій на перевірку їх представниками мікробізнесу в Україні.

Крім цього, велику увагу учасники руху #SaveФОП приділяють глобальну проблему сьогодення — коронавірусу і карантину. Як пояснює Доротич, представники малого бізнесу вимагають, щоб влада приймала максимально зважені рішення щодо обмежень. Адже в більшості випадків страждають саме мікропідприємці.

"Обмеження забирають можливість отримувати дохід підприємцю, в той час, як податки ніхто не скасовував, — акцентує увагу Доротич. — Влада цілеспрямовано "зачищає" малий бізнес і, на жаль, вперто не йде не те, що на поступки, але навіть на конструктивний діалог".

На думку експерта, протести лише продовжаться. Підприємці мають намір боротися за свої права і за майбутнє підприємницької сфери в Україні.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, коли, за твердженнями фахівця, в Україні може з'явитися чесний і прозорий бізнес.

Також на порталі вдасться дізнатися, яку користь вітчизняним підприємцям може принести ООН.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини