Головна Новини Бізнес податки 130 країн світу домовилися скільки стягувати податків з Facebook, Google, Apple та інших транскорпорацій
commentss НОВИНИ Всі новини

130 країн світу домовилися скільки стягувати податків з Facebook, Google, Apple та інших транскорпорацій

Світова спільнота вчинила "прорив десятиліття", домовившись який мінімальний податок стягувати з транснаціональних корпорацій

2 липня 2021, 14:22
Поділіться публікацією:

Вчора, 1 липня, 130 країн світу узгодили який мінімальний податок необхідно стягувати з транснаціональних корпорацій. Розмір податку, як повідомили в Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), встановлений на рівні 15 відсотків. Своєю чергою, в інформагенції DPA відзначили, що деталі угоди повинні ще опрацювати до жовтня цього року, а самі домовленості — підсумковий результат переговорів, які тривали майже десятиліття.

130 країн світу домовилися скільки стягувати податків з Facebook, Google, Apple та інших транскорпорацій

130 країн світу узгодили мінімальний податок на транснаціональні корпорації, фото з відкритих джерел

За загальним висновком ОЕСР, вчорашня рамкова концепція 130 країн, модернізує центральні елементи міжнародної податкової системи (МНС), якій вже 100 років. За останні роки структура МНС, що склалася, не повною мірою стала відповідати вимогам глобалізованої та цифрової економіки сучасності.

Впровадження однакового податку на транснаціональні компанії покликане знизити градус конкуренції між державами, які, "демпінгуючи", намагаються залучити великий бізнес у свої країни. Цим, в першу чергу, незадоволені найрозвиненіші країни світу, які втрачають колосальні фінансові відрахування від великого бізнесу.

Про розмір мінімального податку (не менше 15%) на мультикорпораціі ще на початку червня домовилися міністри фінансів країн Великої сімки (G-7). Потім свої позиції узгодили міністри фінансів країн G-20. Однак, попри прийняте вчора рішення, його реалізація може затягтися на думку експертів, як мінімум до 2023 року.

При цьому, у 15%-го податку на корпорації є і свої опоненти. Угорщина та Ірландія не підписали угоду ОЕСР. Остання є "домівкою" для розміщення та реєстрації технологічних цифрових гігантів типу Facebook, Google та Apple, через те, що обкладає їх податком у 12,5% і підвищення його ставки може спричинити переїзд компаній в інші країни. Наприклад, в тій же Угорщині та Болгарії податок на транскорпорації був ще нижче 12,5%. Водночас рамкову угоду підтримали найгустонаселеніші країни, які випускають найбільший асортимент продукції світових технологічних компаній — Китай і Індія.

Нагадаємо, нещодавно Зеленський анонсував великі податки для промисловості, про що писали "Коментарі" у своєму матеріалі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини