Головна Новини Бізнес податки Парламент скасовує пільги та повертає перевірки для ФОП: до чого це призведе
commentss НОВИНИ Всі новини

Парламент скасовує пільги та повертає перевірки для ФОП: до чого це призведе

Багато підприємців знову замисляться над тим, щоб перенести свій бізнес за кордон або взагалі закритися

29 травня 2023, 19:18
Поділіться публікацією:

Парламент підтримав (поки що в першому читанні) урядовий законопроект №8401, яким з 1 липня скасовується "2% податку ФОП", пільги зі сплати податків для 1-ї та 2-ї груп підприємців, поновлюються проведення документальних перевірок та штрафи на порушення використання касових апаратів (РРО). Як уточнив нардеп Ярослав Железняк, ухвалення цього законопроекту було однією з умов програми з МВФ. Як оцінюєте це рішення? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Парламент скасовує пільги та повертає перевірки для ФОП: до чого це призведе

Верховна Рада відмінила податкові пільги. Фото: з відкритих джерел

Замість того, щоб мотивувати бізнес, який акумулює всі ресурси, щоб допомагати армії, утримувати робочі місця, на нього посилюють тиск

Засновник міжнародного глянцю Бізнес WOMAN та міжнародного клубу BUSINESSWOMAN Club, керівник Міжнародного штабу допомоги українцям Ганна Крисюк поділилася такою думкою:

"Якщо законопроект буде ухвалено остаточно, це стане серйозною проблемою для підприємців. Враховуючи, що зараз тривають ракетні обстріли, багато хто знову збирається виїжджати, а не працювати і розвиватися. І в такій ситуації скасовують пільги для бізнесу, які дозволяли хоч якось балансувати".

За словами експерта, у той час, як бізнесу потрібно давати максимальну вільну економічну зону, щоб він не пішов з України, повертають перевірки, штрафи та підвищені податки.

"Це демотивація, це виштовхування українського підприємництва за кордон чи примус до закриття, – вважає Ганна Крисюк. – Замість того, щоб мотивувати бізнес, який акумулює всі ресурси, щоб допомагати армії, утримувати робочі місця, на нього посилюють тиск, включаючи податково-регуляторний апарат на повну міць. Адже багато підприємців намагаються у цей складний воєнний час просто вижити".

Економічне відновлення буде сповільнене, а зростання податкового та адміністративного тиску не стане паличкою-виручалочкою для бюджету

Аналітик "Центру розумних рішень" В'ячеслав Черкашин вважає, що законопроект №8401 – це відмова держави від обіцянок, наданих платникам податків на початку широкомасштабної агресії РФ.

"Бізнесу, який відповідально сплачував податки весь 2022-й і половину поточного року, доведеться під час війни зіткнутися з перевірками, штрафами та невикорененою корупцією контролюючих органів", – наголошує аналітик.

На його думку, посилання на вимоги МВФ є повністю неспроможним через те, що сама економічна влада ініціювала перед глобальним кредитором ці слабкі та неправильні рішення.

"У будь-якому випадку, економічне відновлення буде сповільнене, а зростання податкового та адміністративного тиску не стане паличкою-виручалочкою для бюджету (весь драконівський пакет принесе близько 12 млрд грн, крапля у морі потреб війни)", – констатує В'ячеслав Черкашин.

Є певний дисонанс із реальністю та подібними рішеннями уряду та парламенту

Глава Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь міркує так:

"Слід розуміти, що наша економіка – на фінансовій голці Заходу. Можливо, нам дійсно доводиться приймати правила гри, які нам нав'язують. Але чи це так? Чи пов'язаний цей законопроект із певними вимогами МВФ чи ні, ми, швидше за все, не дізнаємося. А хотілось би. Тому що влада найчастіше маніпулює, вдаючи, що — такі вимоги наших закордонних партнерів. Аби зняти відповідальність із себе. Я не знаю, чи в Україні знайдеться підприємець, який скаже, то запропоновані з 1 липня зміни – це нормально".

Поки що схоже на те, зазначає експерт, що нас привчають жити з війною. Типу – все нормально, давайте працювати, давайте платити податки та штрафи, ніби війни немає. Або є надія, що війна скоро закінчиться.

"Хочеться, звісно, вірити у друге. Що економіка начебто стає на рейки, які були до повномасштабного російського вторгнення. Але суть у тому, що поки що ні економіка не демонструє якихось проривів, ні війни кінця не видно. Відповідно – є певний дисонанс із реальністю та подібними рішеннями уряду та парламенту, – вважає Руслан Соболь. – Так, український бізнес показує чудеса виживання. Ми пережили пандемію, ізоляцію, посилення податкового та перевірочного преса, блекаути. Продовжуємо переживати повномасштабну війну. Але хотілося б з боку держави більше підтримки, а не подібних законопроектів".

Читайте також на порталі "Коментарі" — війна в Україні: чому у тилу ворога неспокійно – як це може наблизити контрнаступ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

ЭДВАРД

29 травня 2023, 20:17

Справа у тому, що весь уряд на тепер - це зовсім непрофесійне коло чиновників, які, як не володіли економічними важелями до війни, так не володіють ними і під час війни! За ВР навіть і говорити не йдеться - там 30% відсотків ворогів України, 20% пофігістів з батальону Монако і приблизно 30% телепнів, які навчилися надувати щоки але розуму недодали ні на крихітку. Це відноситься і до уряду! Візьміть дві моделі у дорогих костюмах: Марченко та Гетьманцева і вам стане все зрозуміло! Люди на ЗСУ віддали останнє.... ледь-ледь "дихають" та неімовірним зусиллям тримають ринок щоб не впасти впрірву, і тут вилазять ці покитьки-щурі, які втомилися без крадіжок, і вирішили хайпонути тобто виправити свої проблеми з кишенями та гаманцями! Ми вже чули як Марченко збирається грабувати народ, який набрав кредитів у банках на байрактари, тепловізори та віськові обладунки для ЗСУ, а зараз ця модель підготувала їм рекитирів які будуть штрафувати ти відбирати майно...... А де ж обіцянки яки ви дали народу? Може війна вже закінчилась? Тчого ви тоді людей забираєте на фронт? Села немовби після чуми - обезлюднили... Малий бізнес взагалі впав.... Це ви так будуєте нову Україну?


Новини