Головна Новини Бізнес податки Податки для перукарів, таксистів Bolt, Uber, Uklon і не тільки: чи оправдана ініціатива влади
commentss НОВИНИ Всі новини

Податки для перукарів, таксистів Bolt, Uber, Uklon і не тільки: чи оправдана ініціатива влади

Наразі всім самозайнятим громадянам запропонують декілька шляхів

2 вересня 2024, 13:38 comments1428
Поділіться публікацією:

У ЗМІ обговорюють податки для перукарів, таксистів Bolt, Uber, Uklon, кур’єрів Glovo, продавців на OLX, репетиторів та орендодавців. Онлайн-сервіси будуть передавати інформацію про клієнтів до податкової або самі сплачувати податки за них. Перша модель — усім потрібно відкрити спеціальний рахунок у банку, з якого буде зніматися 5% від усіх доходів. Друга модель – сервіси самостійно сплачують податки із самозайнятих. Чи оправдана така ініціатива? До чого може вона призвести? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Податки для перукарів, таксистів Bolt, Uber, Uklon і не тільки: чи оправдана ініціатива влади

Доходи громадян. Фото: з відкритих джерел

Всі самозайняті люди повинні бути відомі державі і бути на обліку

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков зазначив, що мова йде про впорядкування скоріше, ніж про збільшення податків. 

"Тобто будь-який перукар, кур'єр, таксист за правилами повинен мати певну реєстрацію в податкових органах, тобто він повинен бути ФОПом, який надає послуги наприклад в сфері, де він робить зачіски чи доставляє продукцію, чи їздить на таксі, чи там ще щось... З цієї точки зору це один шлях, який дає там дійсно 5% податків. Це не дуже багато. Інший шлях – це піти до якоїсь організації і бути в неї офіційно оформленим. На загальних основах – це прибутковий податок, плюс військовий збір – разом буде десь 19,5%, плюс нарахування, які платять підприємці і так далі", – зазначив експерт.

Олексій Плотніков зазнався, що ми можемо дискутувати, що краще. Проте 5% краще, ніж теперішні 19,5%. 

"Але з точки зору прозорості держави та з точки зору прозорості економічних правил всі зайняті повинні бути десь зареєстровані. Вони не можуть надавати послуги і бути ізольованими від держави. Я прихильник такого підходу, що всі самозайняті люди повинні бути відомі державі і повинні бути на обліку", – підсумував співрозмовник порталу "Коментарі".

У воєнний час запроваджувати методи контролю за непрямими доходами громадян – непопулярне рішення

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин так прокоментував ситуацію:

"Ми з вами довго й наполегливо говорили, що державі треба боротися із тіньовою економікою. Ми з вами говорили, що через тіньову економіку бюджет недоотримує 700 млрд гривень. Тіньова економіка – це митниця, тіньові виробники, контрафакт, надання послуг без відповідних платежів".

За словами експерта, потрібно розуміти, що є людина, яка працює офіційно, і після того, як вона відпрацювала на основному місці роботи, вона замість того, щоб піти додому, сідає на машину і таксує через, наприклад, Uber. Або є людина, яка після роботи повертається додому. До неї звертаються сусіди за допомогою, і чоловік йде підробляти сантехніком, а жінка йде стриже сусідку, чи робить манікюр тощо. Це так звані непередбачені доходи.

"Держава вирішила ці непередбачені прибутки оподаткувати. Є такий законопроект у Верховній Раді щодо оподаткування непередбачених доходів. Згідно із законопроектом, можна відкрити банківський рахунок без офіційної реєстрації ФОПу. Не потрібно жодних додаткових декларацій подавати до податкової. Ви відкриваєте цей рахунок і по ньому відстежується вся ваша діяльність. Усі ваші гроші вважаються легалізованими, тому що ви сплатили податки. При цьому є один цікавий момент, коли такі великі системи, типу Uber, Glovo автоматично стають джерелом податкової інформації. Вони будуть у рамках міжнародних зобов'язань України подавати інформацію про зареєстрованих у себе користувачів до податкової. Коли ми з вами говоримо про реалістичність цих напрямів, то все те, що офіційно реєструється в цих сервісах, буде надходити до податкової. Щодо необ'єднаних у такі мережі громадян, то на сьогоднішній день відсутній будь-який механізм контролю за їх діяльністю з боку держави. Поки сама людина не захоче своєї діяльності оподаткувати, у держави нічого не вийде", – зазначив Олег Пендзин.

Він також звернув увагу на важливий момент, що податкова система розвинених цивілізованих країн відрізняється від нашої, адже у нас держава моніторить доходи, а в усьому цивілізованому світі моніторять та контролюють витрати громадян.

"Тобто, якщо ви хочете гарно жити, ви повинні мати легальне джерело цього життя. У вас можуть бути мільярдні доходи, але до вас ніхто не виставить жодних претензій, поки ви їх не захочете витратити. А в нас людина може отримувати 20 тисяч гривень зарплати на місяць і при цьому купувати автомобіль вартістю 4 млн і ні в кого не виникають питання – звідки гроші?", – каже Олег Пендзин.

На його думку, навряд чи хтось у воєнний час запроваджуватиме методи контролю за непрямими доходами громадян. Тим більше, це дуже непопулярно в суспільстві, яке зараз страшно наелектризоване.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Раді зареєстрували оновлений текст законопроекту щодо підвищення податків.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини