Головна Новини Бізнес податки Податки на криптовалюту в Україні: що передбачає законопроект
commentss НОВИНИ Всі новини

Податки на криптовалюту в Україні: що передбачає законопроект

Для українців обіцяють пільговий режим оподаткування

28 вересня 2021, 15:55
Поділіться публікацією:

Податки на криптовалюту в Україні: що передбачає законопроект

Законопроект ще розгляне Верховна Рада, фото з відкритих джерел

Нардепи отримали законопроект про оподаткування операцій з криптовалютою. Про це повідомляє AIN юа.

Відповідний законопроект передбачає внесення змін до Податкового кодексу.

Таким чином, віртуальні активи українців будуть оподатковуватися. Однак ставка податку не висока — п'ять відсотків та військовий збір в розмірі півтора відсотка. Такі податки сплачуватимуть фізичні особи. Компанії та фірми, що зареєстровані як юридичні особи сплачуватимуть лише п'ять відсотків у казну. З іншого боку, це пільговий режим на найближчі п'ять років, а в майбутньому розміри податків можуть змінити.

Нагадаємо, що Верховна Рада у другому читанні проголосувала "за" законопроект №3637 "Про віртуальні активи", який регулює галузь віртуальних активів українців. Відповідно до закону українці можуть декларувати криптовалюту, обмінювати такі активи легально. Іноземні компанії можуть створювати блокчейн-бізнес на території нашої країни.

Але документ набере чинності одночасно з законопроектом "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування обороту віртуальних активів в Україні", за який має проголосувати Верховна Рада. Наразі з ним ознайомлюються нардепи.

Положення законопроекту

У ньому прописано, що оподатковується лише прибуток. Податок на додану вартість операцій з активами не змінюється. Інвестиційний прибуток оподатковується з врахуванням пільг. Протягом п'яти років ставка податку складає лише 5%, а з фізичних осіб знімається військовий збір.

Законодавець визначає об'єкт оподаткування, декларування доходів з віртуальних активів та яким чином особи мають сплачувати ці податки на прибуток. У проекті описано які активи називаються забезпеченими, а які — незабезпеченими та в чому різниця між ними. Адже ці активи оподатковуються по-різному.

Документ регулює ведення бухгалтерського та податкового обліку операцій з криптовалютою.

Як повідомляв портал "Коментарі", у Китаї виступили проти криптовалюти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини