Головна Новини Бізнес податки Податкова звинувачує усі іноземні компанії в ухилянні від сплати податків в Україні: на них чекає штраф
commentss НОВИНИ Всі новини

Податкова звинувачує усі іноземні компанії в ухилянні від сплати податків в Україні: на них чекає штраф

Якщо іноземна компанія не стоїть на новому обліку, то усі її прибутки вважаються прихованими від податкової, навіть, якщо податки за них сплачені

15 лютого 2021, 21:07
Поділіться публікацією:

Державна податкова служба опублікувала лист-роз'яснення щодо нових змін у Податковому кодексі України, які набрали чинності з 1 січня 2021 року.

Податкова звинувачує усі іноземні компанії в ухилянні від сплати податків в Україні: на них чекає штраф

ДПСУ погрожує іноземним компаніям. Фото: ДПСУ

Документ присвячений нерезидентам, тобто іноземним компаніям, а також їх відокремленим підрозділам, зокрема, постійним представництвам, які є платниками податків в Україні.

У листі йдеться про те, що усі іноземні компанії, які працюють через свої постійні представництва в Україні, мають стояти на обліку в контролюючому органі з 1 січня. При цьому, якщо вони вже виконують свою діяльність, але на облік ще не встали, то вважається, що вони ухиляються від сплати податків, а свої прибутки приховують.

"Нерезидент, який розпочав господарську діяльність через своє постійне представництво до реєстрації в контролюючому органі, вважається таким, що ухиляється від оподаткування, а одержані ним прибутки вважаються прихованими від оподаткування", — зазначається у листі.

При цьому така норма стосується не лише нових представництв, але й тих, що ведуть свою діяльність вже давно, і зареєстровані у Податковій як платники податку на прибуток, і ці податки сплачують.

У документі зазначається, що іноземні компанії мають зібрати документи і до 31 березня 2021 року подати їх в контролюючий орган для взяття їх на облік. Якщо цього не буде зроблено, на них чекає 100 тисяч гривень штрафу.

У соцмережах користувачі обурилися таким нормам і стверджують, що ці дії податкової мають дуже поганий вплив на інвестиційну привабливість України.

"Не уявляю ситуацію, як якась відома американська компанія отримає штраф від нашої податкової", — пише працівник міжнародної аудиторської компанії Олена Макєєва.

Журналістка французького видання AFP Аня Цуканова у Facebook повідомляє, що наразі Податкова документи на реєстрацію не приймає, оскільки не має інструкцій, як це робити. Коли з'явиться інструкція — невідомо.

"Лист-роз’яснення опублікували 11 лютого і в ньому пишуть, що мовляв у вас три місяці на реєстрацію, з 1 січня по 31 березня", — обурюється журналістка.

У інформаційному повідомленні від ДПС також зазначається, що перевірки наявності на обліку резидентів, та, відповідно, накладання на порушників штрафу розпочнеться з 1 липня 2021 року.

Нагадаємо, що вже рік Державна податкова служба працює за новим форматом. "Коментарі" повідомляли, що це відбулося у рамках реформи митних та податкових органів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Олег

16 лютого 2021, 17:09

Так мы и останемся без инвесторов https://kosatka.media/uk/category/blog/news/novye-starye-riski-situaciya-s-zelenym-tarifom


Новини