Головна Новини Бізнес податки Податкове резиденство: Кілька міфів щодо сплати податків українцями, які тимчасово виїхали за кордон
commentss НОВИНИ Всі новини

Податкове резиденство: Кілька міфів щодо сплати податків українцями, які тимчасово виїхали за кордон

Оподаткування доходів громадян, які тимчасово перебувають за кордоном, є особистою відповідальність кожного. Але тут є місце здоровому скептицизму

28 січня 2023, 21:40
Поділіться публікацією:








Тема про те, де платити податки українцям, які виїхали з України та отримали тимчасовий захист в країнах ЄС — з кожним днем набирає обертів, пишуть "Коментарі" і пропонують разом з аудиторкою та податковою консультанткою Оленою Макєєвою розвінчати кілька міфів, що витають у цій сфері.

Податкове резиденство: Кілька міфів щодо сплати податків українцями, які тимчасово виїхали за кордон

Податкове резиденство. Фото: Олена Макєєва

"Тема сплати податків завжди складна, бо ніхто у світі не любить сплачувати податки. Українці завжди залюбки говорили про те, як не платити податки. Добре, що сьогодні більшість українців зрозуміли – податки в Україні низькі, особливо коли порівнювати їх з країнами Євросоюзу", — каже Макєєва.

І береться розвінчувати міфи навколо оподаткування доходів громадян, які тимчасово виїхали з України.

Міф перший – уряд Польщі  відмовився від збору податків з українців. Щоб зрозуміти чи потрібно щось сплачувати у конкретному випадку, треба звернутися до юристів чи податкових консультантів у Польщі. Адже уникнення подвійного оподаткування можливе лише за міжнародними нормами й прийнято країнами обопільно. До того ж офіційні листи та розʼяснення від урядів іноземних країн не є податковою консультацією та ними не слід керуватися. Адже неможливо для всіх прийняти одне загальне рішення. В кожному окремому випадку оподаткування різних доходів – комплексне юридичне питання для резидента.

Міф другий – Міністерство економіки України звернеться до ЄС, щоб громадяни України після пів року перебування у певній країні не ставали її податковими резидентами і не повинні були сплачувати там податки.

Це взагалі не компетенція Мінекономіки. Лише Мінфін уповноважений на міждержавному рівні розв'язувати такі питання.

Міф третій – соціальні виплати, які отримують наші громадяни у зв’язку із отриманням тимчасового захисту в країнах ЄС, — мають оподатковуватися в Україні. Це – неправда. На час збройної агресії уся міжнародна допомога у будь-якому її прояві не оподатковується.

Міф четвертий – Міністерство фінансів нічого не робить. Це теж неправда, просто єдиного уніфікованого рішення немає, та й кейси доходів у всіх різні.

Аби не потрапити в халепу, податкова консультантка радить кожному провести своєрідний власний аудит доходів; визначити єдиний центр особистих і економічних інтересів; відкрити міжнародну угоду про уникнення подвійного оподаткування і розібратися з нею.

"Будьте обачними перевіряйте інформацію з соцмереж і пам’ятайте: рішення кінець кінцем ваше, як і ваша відповідальність", — резюмує Олена Макєєва.


Читайте також на порталі "Коментарі" — бізнес позбавляють пільгового податку та повертають перевірки: як пояснити такий крок влади.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини