Головна Новини Бізнес податки "Податок на Google" в Україні: головні запитання та відповіді
commentss НОВИНИ Всі новини

"Податок на Google" в Україні: головні запитання та відповіді

Іноземні компанії, що працюють у сфері електронної комерції, повинні будуть сплачувати податки в Україні

1 червня 2021, 08:36 comments1081
Поділіться публікацією:

Народні депутати України голосуватимуть за законопроєкт №4184, відомий суспільству як "податок на Google". Про найактуальніші питання щодо документа в інфографіці та на брифінгу розповів голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

"Податок на Google" в Україні: головні запитання та відповіді

Електронна комерція. Фото: buhuchet.by

За словами голови профільного комітету Верховної Ради, тиждень порядку денного парламенту насичений фінансовими проблемами.

"Перше — це законопроєкт про кредитні спілки. В решті решт ми продовжуємо реформу небанківського сектору… Другий закон — це закон про страхування, який по-новому сучасно викладає правове регулювання страхового ринку", — розповів Гетманцев.

Також на порядку денному законопроєкт про платіжні послуги, який надасть поштовх розвитку безготівкових розрахунків №4364, додав нардеп.

"4184 — це "податок на Google". Це законопроєкт, який вводить простий механізм для сплати податку на додану вартість для транснаціональних корпорацій, що надають послуги у сфері електронної комерції. Це і Facebook, і Viber, і Netflix, і Google та інші такого роду корпорації, які повинні сплачувати податок в Україні так, як це роблять у понад 80 юрисдикцій у світі", — пояснив Гетманцев.

У законопроєкті №4184 йдеться про систему оподаткування електронних послуг, зокрема про постачання онлайн книжок та журналів, ігор, аудіо та відео, програмного забезпечення, доступ до онлайн-ресурсів та рекламні послуги в інтернеті.

Згідно з документом, платником податків визначається іноземна компанія, яка надає послуги в мережі Інтернет, а також її представництво в Україні. Е-послуги надаватимуться фізичним особам за правилом В2С — business to customer (продаж від бізнесу для споживача). Якщо отримувачами послуг є компанії — вони будуть платниками податку.

Ідентифікація отримувача онлайн-послуг відбуватиметься:

— за місцезнаходженням провайдера;

— за мобільним кодом країни SIM-картки;

— за IP-адресою або за платіжною адресою;

— за банківськими реквізитами.

Не вважатимуться електронними послугами оренда автомобілів, послуги закладів харчування, послуги пасажирського транспорту, дистанційне навчання між слухачем та викладачем, консультації електронною поштою та послуги з доступу до інтернету. Від податку будуть звільнені освітні електронні послуги, які надають українські компанії, навчальні заклади та освітні портали.

До електронних послуг віднесені:

— завантаження фільмів, книг, журналів;

— доступ до баз даних;

— доступ до телевізійних каналів;

— доступ до електронних ресурсів;

— послуги з дистанційного навчання;

— хмарні послуги;

— програмне забезпечення;

— рекламні послуги.

Для іноземних компаній створять спеціальний сервіс, де дистанційно відбуватимуться будь-які дії та комунікації з податковою. Іноземні компанії сплачуватимуть податок в Україні у євро або в доларах. Усі бланки та форми звітності будуть затверджені двома мовами — українською та англійською. Платникам податків будуть доступні офіційні переклади порядків заповнення документів. Податок на рекламу планують скасувати, через те, що він стримує розвиток рекламних послуг в Україні.

За даними Національного банку України, торік українці здійснили понад 6 млрд безготівкових операцій на загальну суму майже 4 трлн грн. Це на 19% більше, ніж у 2019 році.

Нагадаємо, Верховна Рада України 4 травня заслухає міністра соціальної політики Марину Лазебну щодо стану з оформленням та виплатами субсидій.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини