Головна Новини Бізнес податки Податок на нерухомість: Як справляється зараз цей збір і хто може його не сплачувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Податок на нерухомість: Як справляється зараз цей збір і хто може його не сплачувати

У період повномасштабного вторгнення Росії на територію України виникло чимало колізій щодо сплати різних видів податку на нерухомість

26 січня 2023, 18:42
Поділіться публікацією:

Попри те що активна фаза війни триває в Україні вже 11 місяців, перелік тимчасово окупованих територій чи територій, де ведуться бойові дії, був затверджений тільки наприкінці грудня 2022 року. Водночас надання такого статусу певній території впливає на низку юридичних питань щодо користування майном або вчинення відповідних правочинів, а також інших нюансів застосування такого статусу. До останніх належить і порядок сплати податку на нерухомість, який змінено на час воєнного стану. Як справляється цей збір і хто може його не сплачувати, а також які непорозуміння із цим податком досі невирішені, пояснив адвокат, керуючий партнер юридичної компанії ESQUIRES Олександр Шкелебей, пишуть "Коментарі".

Податок на нерухомість: Як справляється зараз цей збір і хто може його не сплачувати

Податок на нерухомість: хто не сплачує за 2021-2024 роки

Порядок сплати податку змінили лише в грудні 2022 року. Ще в березні та квітні 2022 року підрозділ 10 Податкового кодексу України доповнений п. 69.14 та 69.22, що передбачають особливості справляння податку на нерухоме майно за 2021 та 2022 роки та плати за землю з 1.03.2022.

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, і плата за землю не нараховуються та не сплачуються за визначені періоди, якщо нерухомість розташована, зокрема, на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації.

Кабінет Міністрів України мав визначити перелік таких територій, однак не поспішав. Бізнес неодноразово звертав увагу уряду, що не має можливості скористатися пільгами без такого переліку.

Лише 6 грудня 2022 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову №1364 "Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією", якою встановив, що відповідний перелік має затвердити Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України за погодженням із Міністерством оборони. Вже 22 грудня 2022 року Мінреінтеграції на виконання доручення КМУ затвердило перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією (набрав чинності 27.12.2022).

Хто не платить податок на нерухоме майно

Для зручнішого розуміння логіки законодавця пропоную скористатись інтелект-картою.


Житлова нерухомість

Фізичним особам – власникам об’єктів житлової нерухомості за 2021 та 2022 роки не нараховується та ними не сплачується податок, якщо об’єкти нерухомості (їх частки):

-       розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії;

-       розташовані на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації;

-       стали непридатними для проживання у зв’язку з військовою агресією РФ проти України.

Юридичним особам – власникам таких об’єктів житлової нерухомості звільнення від сплати податку дозволене з аналогічних підстав за дещо менший період: з 1.03.2022 до 31.12.2022 включно.

Отже, фізичні особи – власники об’єктів житлової нерухомості не зобов’язані сплачувати податок на нерухоме майно за 2021 рік на відміну від юридичних осіб.

Нежитлова нерухомість

Щодо нежитлової нерухомості, то податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, не нараховується та не сплачується як фізичними, так і юридичними особами.

Так, тимчасово, на період з 1 березня 2022 року до 31 грудня року включно, у якому припинено або скасовано воєнний стан, не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об'єкти нежитлової нерухомості (їх частки):

-       розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії;

-       розташовані на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями РФ.

Фізичні та юридичні особи – власники об’єктів нежитлової нерухомості сплачують податок на нерухоме майно за 2021 рік та за I квартал 2022 року.

Плата за землю

Тимчасово, на період з 1 березня 2022 року до 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї), що перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб:

-       розташовані на територіях на яких ведуться (велися) бойові дії;

-       розташовані на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації,

-       визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

На прикладі столиці

Уся територія міста Києва у період з 24.02.2022 до 10.08.2022 віднесена до території активних бойових дій, а з 11.08.2022 – до території можливих бойових дій. Території можливих бойових дій та території активних бойових дій є підвидами території, на яких ведуться (велися) бойові дії.

Проте, навіть нещодавнє виключення Києва з переліку можливих бойових дій, не має впливати на особливості справляння податку на нерухоме майно за 2021 і 2022 роки.

ГУ ДПС у м. Києві до набрання чинності переліком територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих РФ, визначило суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та направило фізичним особам податкові повідомлення-рішення щодо нежитлової та житлової (!) нерухомості за 2021 рік.

Наразі податкова не роз’яснила як діяти платникам податку й очікувано не поспішає.

З одного боку, певний відсоток фізичних осіб, не вникаючи, сплатить податок. З іншого – шлях скасування (відкликання) таких ППР виглядає менш витратно, ніж проходження процедур адміністративних і судових оскаржень.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини