Головна Новини Бізнес податки Польща вводить податок на виведений капітал: чи потрібно зробити такий крок Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Польща вводить податок на виведений капітал: чи потрібно зробити такий крок Україні

Експерти пояснили, що передбачає аналог податку на виведений капітал в Польщі та чи потрібен такий же Україні

17 грудня 2020, 16:24 comments1172
Поділіться публікацією:

Польща з 1 січня вводить у себе аналог податку на виведений капітал (ПнВК). "Коментарі" дізналися в експертів, чому в Україні не вводять чогось подібного.

Польща вводить податок на виведений капітал: чи потрібно зробити такий крок Україні

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Це черговий міф, який поширюється, щоб розпіарити таку модель в Україні"

Фінансовий експерт, економіст Олексій Кущ зізнався: "Те, що у нас досі не ввели ПнВК, доводить, що Бог, схоже, все ще любить Україну. І не дозволяє, щоб відбувся божевільний експеримент щодо повної анігіляції української економіки".

За словами експерта, те, що вводиться з нового року в Польщі — це не ПнВК у класичному сенсі.

"Там вводять модифікацію такого податку. Більш спрощений, більш пільговий режим оподаткування, ніж був до цього, — пояснює Олексій Кущ. — Ні про який класичний ПнВК мова не йде. Це черговий міф, який поширюється з тим, щоб розпіарити таку модель в Україні".

У Польщі, підкреслює економіст, вводять ПнВК для невеликих компаній з оборотом близько 12-13 млн доларів на рік. Це буде просто звільнення від корпоративного податку до тих пір, поки прибуток не розподіляється між власниками.

"В українських реаліях цей оборот можна порівняти з оборотом компаній приблизно в два рази менше — тому що наша економіка менше польської за масштабами приблизно в три рази. Фактичні — десять ФОПів на єдиному податку, — зазначає Олексій Кущ. — Зараз абсолютно ніщо не заважає малому і частково середньому бізнесу використовувати спрощену систему оподаткування і платити державі 5% з обороту. Це вигідніше, ніж та модель, яку зараз впроваджують в Польщі. Поляки кажуть, що хочуть створити таким чином внутрішній кластер для розвитку малого і середнього бізнесу (МСБ). Але у нас він і так створений — у вигляді спрощеної системи оподаткування".

До того ж, продовжує експерт, Польща вийшла на досить високий рівень адміністрування податків, фіскального контролю. Тому можуть застосовувати такі вишукані страви як модифікований ПнВК. Для малого бізнесу, який платить корпоративний податок.

"Але в Україні податок на прибуток — не проблема для МСБ. Близько 100 млрд грн на рік (90% податку на прибуток) платять у нас держкомпанії і компанії з іноземним капіталом, великі фінансово-промислові групи. А ось МСБ системно такий податок не платить, — зазначає Олексій Кущ. — Тож введення такого варіанту ПнВК нічого не дасть українському МСБ. Адже — він і так має спрощену систему оподаткування. І податок на прибуток — не проблема для нашого МСБ".

Якщо в Польщі введення ПнВК — стимул для МСБ, то у нас це, на думку економіста, просто призведе до того, що фінансово-промислові групи (олігархи) і транснаціональні корпорації, які працюють тут, перестануть платити податок на прибуток.

"Ті ж ГЗК, надприбуткові торгові мережі, лікеро-горілчані комбінати, тютюнові фабрики, великі аграрні компанії і т.д. — не платитимуть цей податок на законних підставах, — упевнений Олексій Кущ. — Якщо класичний корпоративний податок залишити за державними компаніями, то вони виявляться в ущербній конкурентній позиції. Тож введення цієї моделі в Україні — спроба залишити 30-40 млрд грн щорічно в кишенях олігархів (у вигляді податку на прибуток)".

За словами експерта, така модель майже ніде у світі не знайшла застосування.

"Її запустили, наприклад, в Естонії. Але останнім часом вона економічно гальмує в порівнянні з сусідньою Фінляндією, де діє податок на прибуток, тоді як в Естонії — ПнВК. До того ж це — хрест на інвестиційній привабливості країни, — вважає Олексій Кущ. — Великий бізнес не буде платити дивіденди міноритарним акціонерам. Намагатимуться камуфлювати фіктивні інвестиції під пільгові реінвестиції. А насправді купувати собі яхти й особняки. За рахунок коштів своєї компанії. Запровадження такої моделі вимагає жорсткої і технологічної моделі адміністрування податків. Потрібна дуже потужна фіскальна служба. І це точно не про Україну..."

"Зараз точно не час обговорювати введення ПнВК, який не зрозуміло скільки коштів може принести в бюджет"

Глава Комітету економістів України Андрій Новак вважає, що вводити ПнВК, про який в Україні говорять не перший рік, сьогодні — дуже ризиковано.

"Економіка серйозно постраждала в цьому році через коронакризу. І зараз точно не час обговорювати введення ПнВК, який не зрозуміло скільки коштів може принести в бюджет. Тоді як податок на прибуток, який скасовує в такому випадку, дає прогнозовані, конкретні й великі суми, — зазначає експерт. — Якщо спробуємо ввести ПнВК — точно ризикуємо збільшити дефіцит і без того дефіцитного бюджету України".

Андрій Новак наголошує, що це саме той випадок, коли потрібно не 7, а 77 разів відміряти, перш ніж відрізати.

"Ідея появи ПнВК замість податку на прибуток є інструментом популізму і маніпуляцій, — вважає глава Комітету економістів України. — Це нібито пожвавить інвестиційний клімат, стимулює наші фінансово-промислові групи більше капіталу залишати в Україні, не виводити гроші за кордон. Але в наших реаліях ФПГ будуть намагатися зробити максимально комфортні умови саме для себе, а не для розвитку української економіки".

Нагадаємо, в Києві підприємці влаштували "податковий Майдан".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини