Головна Новини Бізнес податки Скасування пільгового режиму оподаткування: як це вплине на бізнес
commentss НОВИНИ Всі новини

Скасування пільгового режиму оподаткування: як це вплине на бізнес

Експерти розказали, який має бути режим оподаткування під час війни і після

2 лютого 2023, 09:02
Поділіться публікацією:

Міністерство фінансів розробило законопроєкт про скасування низки податкових пільг для бізнесу, які Верховна Рада запровадила у перші місяці повномасштабної війни. Це необхідно у межах виконання Україною зобов`язань меморандуму з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Скасування пільгового режиму оподаткування: як це вплине на бізнес


Законопроєкт пропонує встановити, що можливості для ФОП та юросіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи з застосуванням ставки у розмірі 2% від суми доходу припиняються 1 липня 2023 року.


Керівник економічних програм Офісу простих рішень і результатів Ярослав Романчук каже, що мабуть МВФ погано розуміє, з якими складнощами стикається українська економіка й бізнес. Це підриває довіру підприємців до влади.


"Не бачу хороших наслідків цього рішення, це призведе до радикалізації відносин підприємців, виробників товарів та послуг і державою", — каже він.


Реформувати податкову систему під час війни варто, продовжує експерт. Але це потрібно робити інакше. 


"Потрібне радикальне спрощення, зміни податкових баз, щоб відповідати тому стану, в якому перебувають виробники товарів та послуг", — зауважив Романчук. 


Володимир Дубровський, старший економіст CASE Україна переконаний, що пільговий податковий режим узагалі не варто було вводити. 


"Потрібно було зменшувати податки на працю — ЄСВ, ПДФО, військовий збір — особливо при наймі внутрішньопереміщених осіб. Військовий збір — у нас усі податки зараз військові, залишати його як податок на працю недоцільно", — вважає економіст. 


Він додає, що податки на працю Найшкідливіші, адже з ними найбільше проблем з ухиленням від сплати.


"Ці податки треба знижувати. Цільовий показник 10% має бути. Це те, що зробить невигідними схеми з обходу податку", — переконаний Дубровський. 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

vess

2 лютого 2023, 12:37

СТИЛЬНІ ЧОЛОВІЧІ КРОСІВКИ НА ЗИМУ! ЗРОБЛЕНО В УКРАЇНІ. Купуй поки акція -------> https://e.vg/keduki


Новини